13.11.2023

Kevyt tuuli haastoi suomalaistiimit EM-kisoissa

Nacra 17-, 49er FX- ja 49er -luokkien EM-kisat päättyivät tänään maanantaina Portugalissa. Viimeisen kisapäivän lähdöt ja mitalilähdöt peruuntuivat heikon tuulen takia. Kuusipäiväisiä kilpailuja määritti kevyt tuuli, joka vallitsi koko kisaviikon ajan. Suomalaisista parhaiten sijoittui Nacra 17 -luokassa kilpailevat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen, jotka sijoittuivat seitsemänsiksi.

– Tähtäsimme selvästi parempaan, seitsemäs sija tosin hieman yllätti meidät eilisten katastrofaalisten lähtöjen jälkeen. Tämä kilpailu oli silmiä avaava – harvinaisen kevyet tuulet ja suuri laivue tekivät oman kaistan löytämisestä vaikeaa, etenkin jos jäi startissa muiden taakse, Sinem Kurtbay kommentoi.

– Huolimatta haasteista löysimme positiivisia hetkiä, erityisesti parantuneissa starteissa. Vaikka vastaavissa olosuhteissa kilpaileminen ei ole todennäköistä tulevaisuudessa, kerätyt opit ovat silti arvokkaita. On olennaista katsoa kokonaiskuvaa, analysoida ja tehdä muistiinpanoja, jotta saamme päivitettyä pelikirjaamme, Kurtbay jatkaa.

Ronja Grönblom ja Veera Hokka matkasivat Portugaliin tavoittelemaan maapaikkaa Suomelle 49er FX -luokassa. Vaikka maapaikka oli jo Haagin MM-kisoissa haisteltavissa, EM-kisoissa tiimi ei yltänyt odotetulle tasolle kevyissä olosuhteissa.

– Tulokseen emme ole tyytyväisiä. Meillä oli hakusessa sekä vauhti että kevyen tuulen taktiikka koko viikon ajan, ja päädyimme hopeafinaaleihin. Pidämme muutaman viikon tauon ennen koko talven mittaista treenileiriä Lanzarotella, kunnes siellä käydään kevään MM-kisat, kertovat Ronja Grönblom ja Veera Hokka.

49er-luokassa suomalaistiimit käynnistivät regatan vahvasti. Ensimmäistä vuotta tiiminä purjehtivat Juuso Roihu ja Lasse Lindell jäivät lopulta niukasti kultafinaalien ulkopuolelle. 49er- ja 49er FX -luokkien hopeafinaaleissa kilpailtiin vain yhtenä kolmesta finaalipäivästä kevyen tuulen vuoksi. 

EM-lopputulokset

Nacra 17:

7. Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen

49er FX:

38. Ronja Grönblom/Veera Hokka

49er:

36. Juuso Roihu/Lasse Lindell 

57. Oskari Muhonen/Edvard Bremer

58. Aatos Kylävainio/Onni Kylävainio (U21)

Kilpailun kokonaistulokset löytyvät tästä.

SAILING TEAM FINLANDIN KISAKALENTERI

5.-10.1.       ILCA 6 MM-kisat, Mar del Plata, Argentiina (olympiakarsinta)
25.-31.1.     ILCA 7 MM-kisat, Adelaide, Australia
29.1.-3.2.   iQFoil MM-kisat, Lanzarote, Espanja
16.-23.2.    ILCA 6 & ILCA 7 EM, Ateena, Kreikka
15.-23.3.    Formula Kite EM, Murcia, Espanja
29.3.-6.4.   Palman maailmancup, Palma, Mallorca
11.-17.4.     49er-, 49erFX MM-kisat, Lanzarote, Espanja
20.-27.4.    Last Chance, Ranskan olympiaviikko, Hyères, Ranska (olympiakarsinta)
7.-12.5.       49er-, 49erFX- ja Nacra 17 EM-kisat, La Grande Motte, Ranska
11.-19.5.      Formula Kite MM, Hyeres, Ranska
28.7.-8.8.   Purjehdus, Pariisin 2024 kesäolympialaiset, Marseille, Ranska

Artikkelikuva: Pepe Korteniemi/SPV