02.03.2021

Katso merelliset kirjauutuudet – SPV:n jäsenille alennus Itämeren majakat -kirjasta

Nautic poimi uusimpien julkaisujen joukosta merellistä lukemista talvi-iltoihin.

Itämeren majakat

ETU SPV:n jäsenille kustantajan verkkokaupassa: lisäämällä alennuskoodin SPVRY saat -35% alennuksen kirjasta sekä ilmaiset toimituskulut.

Upeasti kuvitettu teos vie lukijan matkalle tutustumaan Itämeren rantojen lukuisiin majakoihin.

Magnus Rietz on vieraillut neljän vuoden aikana yli kahdellasadalla majakkapaikalla kaikissa Itämeren maissa: Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa, Virossa, Venäjällä ja Suomessa. Tuloksena on syntynyt loistelias ja ainutlaatuinen kuva-aineisto paikoista, joissa harvemmin käydään.

Teoksen lähes kolmesataa valokuvaa ovat kunnianosoitus majakoiden kauneudelle, niin ulkoiselle kuin sisäiselle, sekä ympäristöille, joihin ne on rakennettu. Kuvia säestävissä pikku tarinoissa Rietz kertoo havainnoistaan ja esittelee lyhyesti majakoiden historiaa.

Ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija Magnus Rietz on merenkulun ammattilainen, farologi (majakkatuntija) ja rannikkojääkäri. Hän innostui majakoista purjehtiessaan Itämerellä 1980-luvun puolivälissä ja oli myös perustamassa Ruotsin majakkaseuraa vuonna 1996.

Kirja on ilmestynyt myös ruotsiksi: Fyrar runt östersjön

Tekijä: Magnus Rietz
Sivumäärä: 415 sivua
Kustantaja: Tammi

Taitava venepäällikkö

Juha Pasanen kertoo havainnollisesti ja käytännönläheisesti, mitä tietoja ja taitoja venepäällikön tulee hallita vastatakseen vesikulkuneuvon kulusta. Kirja on kirjoitettu korostaen ennen kaikkea turvallisuutta ja päällikön vastuuta kaikissa olosuhteissa.

Kirjan tiedoilla ja SPV:n käytännön veneilijä- ja venepäällikkökursseilla opituilla taidoilla voit veneillä omalla tai vuokraveneellä niin Suomessa kuin muuallakin. Päällikkönä toimiminen on parhaimmillaan nautinnollista ja palkitsevaa. Koe vapaus liikkua vesillä turvallisesti luonnonvoimien keskellä.

Kirja saatavilla SPV:n verkkokaupasta ja myöhemmin keväällä kirjakaupoista.

Tekijä: Juha Pasanen
Kustantaja: SPV


Itämeren tarina – Karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan

Kuningas, josta tuli merirosvo. Merirosvo, josta tuli legenda. Itämeren herruudesta taistelevat serkukset. Merenpohjassa makaavat tuhannet hylyt. Kaasuputki, joka yhdisti idän ja lännen mutta jakoi maailman. Ensimmäiset kartanpiirtäjät, jotka kertoivat pohjoisen meren ja sen rannikoiden tarinat kartoillaan.

Itämeren tarina on jännittävä aikamatka ja kiehtova matkaopas Itämeren monikasvoiseen maailmaan keskiajalta nykyaikaan. Itämeri näyttäytyy kirjassa väylänä, jonka aalloilla ovat kohdanneet niin yksittäiset seikkailijat kuin kokonaiset laivastot. Kirja kertoo vuosisatoja jatkuneesta vilkkaasta merellisestä vuorovaikutuksesta, tiedosta, taidoista ja tuotteista, jotka ovat muokanneet ihmisten elämää ja maailmankuvaa Itämeren rannoilla.

Itämeren maailma avautuu kirjassa karttojen kautta. Teos tarjoaa harkitun kattauksen historiallisesti merkittäviä karttoja sekä ajankohtaisia nykykarttoja. Kirja paljastaa oivaltavasti, miten kartat auttavat ymmärtämään Itämeren alueen historiaa ja nykyaikaa. Samalla teos kertoo, kuinka kartoilla on sekä välitetty tietoa että vaikutettu mielikuviin Itämerestä ja sen rannoilla elävistä ihmisistä viikinkiajoista nykypäiviin.

Itämeren tarina on ilmestynyt myös ruotsiksi nimellä Östersjön på kartan.

Tekijä: Marjo T. Nurminen
Sivumäärä: 367
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö

 

Itämeri Suomen luonnossa

Vedenalaisen luonnon lajiopas sukeltaa Itämeren pinnan alle – Suomen rannikolla ja merenpohjilla, rannoilla ja merenlahdissa.

Kirjassa esitellään noin 150 yleisintä levää, kasvia ja eläintä, joiden tunnistus sujuu vaivatta upeiden kuvien ja lajiopastuksen avulla. ​Mukana on tietoa Itämeren erityispiirteistä, ”Näin tutkit Itämerta” -osio sekä Itämeren tilaa ja tulevaisuutta koskevaa ajantasaista tietoa. ​

Ensimmäinen kattava Itämeren lajiston tunnistusopas sopii mökkiläisille, veneilijöille ja kaikille meriluonnon ystäville. Oppaassa lajintunnistuksessa auttavat lajeista otetut valokuvat. Opas sopii hyvin myös niille, jotka eivät ole aikaisemmin perehtyneet Itämeren lajistoon. Taskukokoinen opas on helppo ottaa mukaan, jos lähtee vaikkapa saaristoon.

Tekijät: Heidi Arponen, Nina Brander, Katja Mäkinen
Sivumäärä: 176
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava

 

Teksti: kustantajat ja Tuomas Finne
Kuvat: kustantajat