19.04.2024

Kamppailu viimeisistä olympiapaikoista alkaa

Suomen purjehdusmaajoukkue on valmiina kamppailemaan maapaikoista Ranskan olympiaviikolla. Ensimmäiset karsinnalähdöt purjehditaan sunnuntaina 21. huhtikuuta. Olympialuokkien viimeisissä ’Last Chance’ -karsinnoissa Suomi tavoittelee maapaikkoja iQFoil-, Formula Kite-, 49er- ja 49er FX -luokissa. Leija- ja purjelautailijoiden maapaikat ratkaistaan torstaina 25. huhtikuuta, kun taas 49er- ja 49er FX -luokkien maapaikat ratkotaan perjantaina 26. huhtikuuta.

Aiempiin karsintoihin poiketen Hyères’issä kilpailijat jaetaan luokittain kahteen laivueeseen, joista varsinaisessa Last Chance -laivueessa kilpailevat ainoastaan maat, jotka eivät ole vielä lunastaneet maapaikkaa. Tämä tarkoittaa, että viimeiset olympiapaikat ratkeavat todennäköisesti vasta viimeisien päivien mitalilähdöissä. Laivueet ovat myös tavanomaista pienempiä, joten jokaisen pisteen painoarvo on kokonaistulosten kannalta merkittävä.

– Pienemmät laivueet muuttavat varmasti kisaa, mutta jää nähtäväksi, että miten. On luotettava omaan tekemiseen, Ronja Grönblom kertoo.

– Kun saavuimme Hyères’iin, oli vähän kovaa tuulta, mutta muuten valmistelut ovat sujuneet hyvin. Lähdemme hyvällä fiiliksellä kisaan, Veera Hokka sanoo.

Ronja Grönblom ja Veera Hokka kamppailevat Hyères’issä viidestä maapaikasta 49er FX -luokassa. Miesten 49ereissa Oskari Muhonen ja Edvard Bremer sekä Juuso Roihu ja Lasse Lindell kilpailevat neljästä maapaikasta. Noora Ruskola tavoittelee yhtä viidestä maapaikasta Formula Kitessä. Jakob Eklund kamppailee iQFoil-miesten kesken kuudesta maapaikasta, naisten iQFoileissa Aleksandra Blinnikka ja Sofia Hämäläinen viidestä. 

Nacra 17 -luokan Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat jo varmistaneet paikkansa Suomen kisajoukkueessa, samoin Kaarle Tapper ILCA 7 -luokassa ja Monika Mikkola ILCA 6 -luokassa.

Sailing Team Finland, Ranskan olympiaviikko 2024:

Last Chance -karsinnat:

49er FX: Ronja Grönblom/Veera Hokka

49er: Oskari Muhonen/Edvard Bremer, Juuso Roihu/Lasse Lindell

Formula Kite: Noora Ruskola

iQFoil-miehet: Jakob Eklund

iQFoil-naiset: Aleksandra Blinnikka, Sofia Hämäläinen

Maapaikkansa varmistaneiden maiden laivueet:

ILCA 6: Monika Mikkola, Mikaela Söderberg (U21), Ines Ruohela (U21)

ILCA 7: Valtteri Uusitalo, Aleksi Tapper, Otto Dahlberg

Ranskan olympiaviikon tulokset ja lisätiedot löytyy tästä.

Sailing Team Finlandin kilpailukalenteri 2024:

20.-27.4. Last Chance, Ranskan olympiaviikko, Hyères, Ranska (olympiakarsinta)

7.-12.5. 49er-, 49erFX- EM ja Nacra 17 MM, Montpellier, Ranska

11.-19.5. Formula Kite MM, Hyeres, Ranska

28.7.-8.8. Pariisin 2024 kesäolympialaiset, Marseille, Ranska