02.08.2018

Kalle Viippo lähtee Formula 2 -luokan Norjan osakilpailuun hakemaan onnistunutta MM-viikonloppua

Kansainvälisen ja kovatasoisen Formula 2 -luokan ainoa suomalaiskuljettaja Kalle Viippo on kärsinyt teknisistä murheista lähes koko kauden. MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Norjan Tønsbergin kaupungissa. Viippo hakee ehjää viikonloppua.

Kalle Viippo on 19-vuotias forssalainen kilpaveneilijä. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo varsin kokenut ja saavuttanut myös arvokisamenestystä. Viippo ajoi kahtena edelliskautena Formula 4 -luokan MM-pronssille. Täksi kaudeksi hän vaihtoi F2-luokkaan. Kausi on ollut toistaiseksi hankala ja sähköviat ovat sotkeneet kisaviikonloppuja toistuvasti.

Viipon edellinen kilpailu on Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Ruotsin Norassa heinäkuun puolivälissä. Hän sijoittui kilpailussa viidenneksi ja pääsi ensimmäistä kertaa tällä kaudella ajamaan kunnolla kilpaa. Ennakkoasetelmat Norjan MM-osakilpailuun ovat silti epävakaat.

– Sen kisan jälkeen ei olla kotimaassa kyetty ajamaan ollenkaan. Rakennetaan tällä hetkellä koneen sähköjä uusiksi. Kaikki toimii kyllä nyt, mutta niin on toiminut aiemminkin kaudella, mutta kisassa jotain on pettänyt, Viippo sanoo.

Kausi on ollut menestykseen tottuneelle kilpakuskille lievä pettymys, mutta Viippo osasi odottaa debyyttikaudestaan totutteluvuotta. Tavoitteet ovat edelleen siellä, minne ne alun perin asetettiin.

– Kahden seuraavan vuoden aikana tavoittelen MM-mitalia. Kultamitalin saavuttaminen on tiukassa, jos sarjan taso pysyy nähdyn kaltaisena, mutta mitali on tavoitteena. Tämän vuoden päätavoite on ehdottomasti Liettuan EM-kilpailut. Sieltä haetaan hyvää tulosta. Se on yksittäinen kisa ja kaikki on mahdollista, kertoo Viippo.

Kymmenen vuoden tähtäimellä Viippo haaveilee urasta lajin kuninkuusluokassa. Hän toivoo pystyvänsä ajamaan kilpaa ammatikseen, mutta suhtautuu unelmaansa toistaiseksi maanläheisen realistisesti. Ensin hän haluaa vakiinnuttaa tasonsa Formula 2 -luokassa.

 

Juniorisarjoista menestyksenmakuun

Nuori poika tottui veneiden ja vesistön läheisyyteen jo varhain. Viippo ei varsinaisesti ole veneilijäsukua, mutta kynnys lajin pariin oli järven läheisyydessä silti matalahko. Hänen ensimmäinen veneensä oli sininen SJ15-luokan vene, jossa oli keltaisia raitoja kyljessä. Vene löytyi Turusta, josta perhe kävi sen hakemassa.

Samaisella veneellä 8-vuotias Kalle Viippo aloitti taipaleensa kilpaveneilijänä vuonna 2007. Hänen ensimmäinen kilpailunsa oli itse asiassa kotikisa Tammelan Kuivajärvellä.

– Ei siitä mitään kovin erikoista tulosta käteen jäänyt. Se kisa meni aika lailla harjoitteluna, sanoo Viippo.

Seuraava vuosi toi mukanaan jo huomattavasti komeampaa tuloslistaa. Viippo voitti kaudella 2008 Imatran osakilpailussa yhden lähdön. Ensimmäinen osakilpailuvoitto tuli seuraavana vuonna. Kausi 2009 oli muutenkin Viipolle jättimenestys, koska hänet kruunattiin sesongin päätteeksi Suomen mestariksi.

 

– En ole parempaa tunnetta kokenut vieläkään kuin nuo hetket, kun voitin ensimmäisen SM-kultamitalini. Ostin Filip Romsin vanhan SJ15-veneen kauden alla. Hän siirtyi suurempaan luokkaan. Kaikki toimi sillä kalustolla todella hyvin, Viippo kertoo.

Jo 11 vuotta kestäneellä kilpaurallaan Viippo on ehtinyt kokea useita ylä- ja alamäkiä. Myös hänen katkerin muistonsa sijoittuu junioriluokkaan. SM-sarjan avauskilpailussa Imatralla vuonna 2011 Viippo oli suorastaan ylivoimainen. Hän voitti kisan kaikki erät. Lopputulema kävi kuitenkin nuoren miehen psyykeen päälle rajusti. Viippo hylättiin. Syynä oli nokka-akseli.

– Edellisvuonna Tammisaaressa katsastaja totesi sen hyväksi. Se oli nuorelle miehelle kova paikka ja olen siitä tapahtumasta edelleen hyvin katkera, Viippo kertoo hieman naurahtaen.

Menestysnälkää Viipolla riittää. Ura on tähän pisteeseen asti ollut menestyksekäs ja hän taustajoukkoineen kääntää varmasti jokaisen kiven, jotta palkintosijat mahdollistuvat myös kovatasoisessa Formula 2 -luokassa. Nuoruudessaan Viippo harrasti myös salibandya Forssan paikallisessa joukkueessa FoSu:ssa. Lajivalinnan tultua ajankohtaiseksi päätös oli kuitenkin helppo.

Noin 17 000 asukkaisen Forssan kaupungin rauhassa Viippo harjoittelee ja rauhoittuu kisamatkojen ulkopuolella. Tavoitteet ovat Formula 1 -luokassa lajin suurimmalla estradilla, mutta vapaa-aikansa forssalaiskuljettaja haluaa viettää suurten asutuskeskittymien ulkopuolella.

– Forssassa ei ole sinällään mitään erityistä. Veneilijälle se tarjoaa kuitenkin suhteellisen hyvät puitteet. Hyvänkokoista järveä ja paikat ovat varsin siistissä kunnossa. Muuten Forssa on aika rauhallinen ja pieni paikkakunta, joka sopii ihmisille, jotka viihtyvät Helsinkiä seesteisemmissä ja hiljaisemmissa oloissa. Viippo sanoo.

Lauantaina 4. elokuuta kello 18.00 Viippo yrittää ottaa taas uuden askeleen kohti päämääräänsä. Tuolloin starttaa Norjan F2-osakilpailun aika-ajot. Kilpailu ajetaan seuraavana päivänä sunnuntaina 5. elokuuta kello 17.30.

Läheisten kuvauksen perusteella Viippo on erittäin päättäväinen, joskus jopa jääräpäinen. Hän allekirjoittaa väittämän myös itse. Viippo toteaa, että kun hän päättää jotain, asioiden on myös oltava niin ja kaikki mitä päätetään, siihen tähdätään.

Vaikea alku Formula 2 -luokassa onkin Viipolle vain pieni töyssy matkalla kohti kunnianhimoisia tavoitteita.

 

Kuvaajatiedot: Formula 2 -kuva Viesturs Lācis. Loput kuvat Viipon perhe.