07.09.2023

Kaksi suomalaistiimiä Swaneilla maailman ympäri

Suomalainen purjehdusperinne saa jatkoa 10. syyskuuta starttaavassa Ocean Globe Racessa, kun starttilinjalla on peräti kaksi sinivalkoista venettä ja tiimiä.

Southamptonin satama kuhisee 10. syyskuuta jännitystä, viime hetken fiksauksia ja haikeita hyvästejä, kun Ocean Globe Raceen osallistuvat 14 venekuntaa valmistautuvat lähestyvään starttiin maailman ympäri.

Retrohenkeen kilpailtava OGR kunnioittaa vuonna 1973 ensi kertaa järjestetyn Whitbread Round the World Racen perinteitä ja 50-vuotisjuhlaa. Näin ollen noin kahdeksan kuukautta kestävällä seikkailulla on mukana vain ennen vuotta 1988 suunniteltuja veneitä vailla nykyajan mukavuuksia, kuten tietokoneita, GPS-paikantimia tai satelliittiyhteyksiä. Menestykseen viitoittavat sen sijaan sekstantti, tiimihenki ja purjehdustaidot.

OGR on suomalaisittain kiinnostava seurattava, sillä siihen osallistuu peräti kaksi suomalaista venekuntaa; Tapio Lehtisen kipparoima Galiana WithSecure sekä Jussi Paavosepän kipparoima Spirit of Helsinki.

Spirit of Helsinki on purjehtinut jo kertaalleen menestyksekkäästi maailman ympäri. Se sijoittui nimellä Fazer Finland Whitbread Round the World Racessa 1986 kolmanneksi. Nautorin 1984 rakentama, laivaston arkkitehti German Frersin suunnittelema Swan 651 suuntaa Sayula-luokassa pelottomasti kohti uusia haasteita.

Spirit of Helsingin miehistö koostuu lähes 20 purjehtijasta, joista seitsemän osallistuu kilpailun kaikille etapeille.

-Unelmani toteutui, kun vene palasi synnyinmaahansa vuonna 2022. On ilo saattaa suomalainen valtameripurjehduksen legenda uudelleen maailman ympäri mahtavan suomalaisen miehistön kanssa, Paavoseppä kertoo.

Galiana on niin ikään suomalaisrakenteinen Swan. 55-jalkaisen joolin on suunnitellut Olin Stephens, ja se rakennettiin Nautorilla 1970. Pitkän remontin jälkeen linjakas kaunotar on valmiina valloittamaan valtameret OGR:n Adventure-luokassa.

Galianan purjehtijoista kaikki 12 ovat mukana koko kilpailun ajan. 

-Alamme olla viittä vailla valmiita lähtöön. Olen tosi tyytyväinen, iloinen ja kiitollinen siitä sitoutuneesta tsempistä, jota tiimimme on maissakin odottanut, että olemme saaneet veneen valmiiksi. Uskon, että sama fiilis ja punnerrus jatkuu myös merillä, Lehtinen kertoi aiemmin Nauticille..

-Tavoitteenamme on toki purjehtia vene turvallisesti maaliin, mutta kilpailuun on turha lähteä, jos ei tosisaan yritä purjehtia mahdollisimman hyvin. 

Ocean Globe Race

  • 1. osuus: lähtö 10.9.2023 Southampton-Kapkaupunki
  • 2. osuus: 5.11.2023 Kapkaupunki-Auckland
  • 3. osuus: 14.1.2024 Auckland-Punta de Este
  • 4. osuus: 5.3.2024 Punta de Este-Southampton
  • Maaliintulo: 1.-10.4.2024

Ocean Globe Race starttaa sunnuntaina 10. syyskuuta kello 15 Suomen aikaa. Seuraa kilpailua täältä.

Kuvat Kim Weckström ja Marko Vuorensola