09.08.2023

Kaarle Tapper tähtää kolmansiin olympialaisiin

Kaarle ”Kake” Tapper, 27, on kovan purjehtijaperheen vesa, jonka menestyksen takaa löytyy lahjakkuusgeenien lisäksi perheen vahva tuki. Markko-isä oli aikanaan Suomen huippuja sekä optimisti- että 470-luokassa, jossa hän veljensä Riston kanssa ylsi myös kansainvälisiin huipputuloksiin. Kaarlen äiti, Johanna, on myös edustanut Suomea arvokisoissa entisessä olympialuokassa, E-jollassa. Viisi vuotta nuorempi pikkuveli, Aleksi, seuraa isoveljen vanavedessä ILCA 7 -luokassa haastajamaajoukkueen vahvuudessa. Lomapurjehdukset saaristossa ovat olleet perheen yhteinen harrastus jo ennen poikien kilpapurjehdusvaiheen alkua.

Nuorena vesille, alppihiihtoa purjehduksen rinnalla

Markko Tapper kertoi Rion olympiaregatan alla YLE:n haastattelussa, että Kaarlen optimistiura alkoi jopa hieman etuajassa. Tuttavaperheen isä osti omalle tyttärelleen ja Kaarlelle optimistit, ja sitten lähdettiin vesille – isät valmentamaan ja lapset purjehtimaan. Kaarlen kohdalla ”se vain kolahti” – poika oli intoa täynnä ja isä oli taitava valmentaja sekä kannustava roolimalli. Optarivaiheen jälkeen Kaarle purjehti Laser 4.7:aa, E-jollaa ja Laser Radialia ennen nykyiseen Laser Standard/ILCA 7 -luokkaan siirtymistä.  

Kaarle on harrastanut paljon muutakin urheilua. Alppihiihto oli pitkään ”Kaken” kakkoslaji purjehduksen rinnalla. Koulu on hoitunut myös tyylikkäästi, kauppatieteiden opinnot Aalto-yliopistossa etenevät purjehduksen ehdoilla. 

Hienoja kokemuksia

27-vuotiaaaksi Kaarle on saavuttanut jo paljon. Hän tähtää jo kolmansiin olympialaisiinsa – tai oikeastaan neljänsiin, sillä vuonna 2010 hän osallistui ensimmäisiin nuorten olympialaisiin Singaporessa. Isä-Markko muistelee poikansa purjehdusuraa: ”20-vuotiseen matkaan mahtuu paljon niin hyviä muistoja kuin vaikeampiakin aikoja. Kaarlen purjehdusuran kannalta hyvistä ja tärkeistä muistoista voisi nostaa osallistumisen ensimmäisiin nuorten olympialaisiin. Kaarle pääsi tutustumaan myös muiden lajien urheilijoihin, huonekaverina oli kisoissa uimari Matti Matsson. Tuloskin oli hyvä, 4. Tämä motivoi jatkamaan purjehdusta. Puitteet kisoissa olivat upeat ja reissu oli muutenkin kiva. Toinen hieno muisto on vuodelta 2014 Santanderin olympialujokkien MM-regatasta. Kaarle nappasi Suomelle ensimmäisen maapaikan Rion kisoihin, ja taisi yllättyä saavutuksestaan itsekin. Siitä alkoivat olympiaprojektit.”

Kiitollinen valmennettava

Valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko löytää nuoresta, mutta kokeneesta luottomiehestään paljon vahvuuksia: ”Kake on syntynyt peräsinpinna kädessä. Lahjoja ja taitoa löytyy. Hän on myös erittäin luotettava, periaatteen mies. Sovitusta pidetään kiinni ja luvatut asiat hoidetaan. Kaarle tietää myös mitä menestyminen lajin huipulla vaatii, ja sen seurauksena hän vaatii myös itseltään ja ympäristöltään paljon. Töitä tehdään mistään tinkimättä, Kaarle on ahkera yrittäjäsuvun poika ja pitää työntekoa arvossaan. Kovasta työmoraalistaan ja voitontahdostaan huolimatta hän ei kuitenkaan pidä itsestään kovaa meteliä.”

Haastajien takaa-ajama

Haagin MM-regatassa Tapperilla on selkeä tavoite: maapaikan lunastaminen ja työrauhan takaaminen matkalla kohti Pariisin ensi kesän kisoja ja Marseillen vesillä purjehdittavaa olympiaregattaa. Kotimaisia haastajiakin riittää, ja Tapperin on näytettävä kaapin paikka myös nuoremmilleen. Haagin tulokset varmasti ratkaisevat pitkälti myös sen, tullaanko edustajan paikasta käymään kotimainen karsinta vai ratkeaako edustajan nimi jo toivotun maapaikan lunastamisen yhteydessä. Tapperin kohdalla purjehdus-CV on vahvassa kunnossa, ja nuorempien pitää onnistua täydellisesti haastaakseen kaksinkertaisen olympiaedustajan, Tokion kisojen ysin ja 2022 EM-pronssimitalistin matkalla kohti Pariisia.

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Pepe Korteniemi, Johan Ekblom

Kaarle Tapper

  • Luokka: ILCA 7
  • Seura: Helsingfors Segelklubb
  • Syntynyt: 1995
  • Aikaisemmat luokat: Opti, E-jolla
  • Aloitti purjehduksen: 9-vuotiaana
  • Valmentaja: Anton Garrote
  • Ensimmäinen valmentaja: Olli Nevalinna
  • Kaarlen yhteistyökumppanit: Oras, Ilmatar, Katko, Kaiku HR