26.07.2018

Jarno Vilmunen lähtee yhtenä suurimmista suosikeista GT30-luokan EM-kisoihin

GT30-rataveneilyluokassa ratkaistaan tulevana viikonloppuna EM-mitalien kohtalo. Tallinnassa ajettaviin kisoihin yhtenä suurimmista suosikeista lähtee 18-vuotias nuori mies Nummelasta.

Jarno Vilmunen syntyi vuosituhannen taitteessa Nummelassa, Vihdin suurimmassa taajamassa. Suurelle yleisölle paikkakunta on tullut tutuksi muun muassa Anssi Kelan musiikin kautta, mutta Nummelasta on ponnistanut vuosien saatossa useampia maailmanluokan urheilijoita. Esimerkiksi uinnin olympiamitalisti ja maailmanmestari Jani Sievinen ja NHL-kiekkoilija Eeli Tolvanen.

Vilmunen on yksi Suomen lupaavimmista kilpaveneilijöistä, jolla on tähtäimet korkealla. Kilpaveneilyn hän aloitti 12-vuotiaana. Mistään veneilijäsuvusta hän ei ole, vaan Vilmunen on perhepiirinsä ensimmäinen lajin parissa.

– Vihdissä oli vuonna 2012 sellainen harjoituspäivä. Siellä pääsi kokeilemaan juniorivenettä. Siitä se kilpaveneily sitten lähti. Aluksi ajelin SJ15-luokassa, Vilmunen sanoo.

Hän vietti lapsuudestaan kahdeksan vuotta Vapaaehtoisen palokunnan riveissä ja harrasti hetken israelilaista kamppailulajia Krav Magaa. Nykyisin Vilmunen harrastaa laskettelua ja kuntosalia, mutta fokus kilpaveneilyyn on täydellinen.

– Harjoittelen vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa. Testataan, säädetään ja harjoitellaan poijujen kanssa. Luonnollisesti fysiikkatreenit siihen lajiharjoitusten päälle, koska kunnon pitää olla hyvä, kertoo Vilmunen.

Hän on ajanut GT30-luokassa jo jokusen vuoden. Vilmusen mukaan luokka on kehittynyt ammattimaisempaan suuntaan viime vuosien aikana. Kuljettajat ja tallit keskittyvät hänen mukaansa enemmän yksityiskohtiin, kuten lähtöihin, kun ennen painotus oli vain yksinkertaisesti veneen nopeudessa.

– Kotimaiset kilpailut ovat nykyisin todella kovatasoisia. Kausi on siihen nähden sujunut hyvin. Olen voittanut kahdesti jo SM-sarjassa, Vilmunen sanoo.

Ensi viikonloppuna 27. – 29. heinäkuuta ajettaviin EM-kisoihin hän lähteen selvin tavoittein.

– Virolaiskuljettajat ovat kotikisassaan varmasti vahvoja. Heistä kovin lienee Stefan Arand. Myös Viktoria Soodla ja Aivar Kommisaar ovat nopeita. Henkilökohtainen tavoitteeni on ehdottomasti mitali, kertoo Vilmunen.

GT30-luokka on viime vuodet ollut pitkälti Suomen ja Viron hallintaa. Kumpikin luokan suurmaa lähtee myös viikonlopun kisoihin suurin tavoittein ja osanottajamäärin. Suomen muut kuljettajat ovat Tino Seppälä, Noel Vänttinen, Totti Kemppainen  ja Kimi Eskelinen.

Vilmunen kertoo, että ennakkotietojen perusteella kisoissa ajaa kuljettajia myös Ruotsista, Puolasta, Latviasta, Liettuasta ja yksi kuljettaja Iso-Britanniasta.

Jarno Vilmunen keskittyy tällä hetkellä vain tulevaan kilpailuun ja meneillään olevaan kauteen. Hänellä on kuitenkin selvät tavoitteet edetä urallaan kohti suurempia valokeiloja.

– Ensi kaudeksi tutkitaan mahdollisuuksia vaihtaa Formula 4 -luokkaan. Pidemmän tähtäimen haaveena on luonnollisesti joku päivä ajaa kilpaa kuninkuusluokassa Formula 1 -veneellä, sanoo Vilmunen.

Sitä ennen hän tavoittelee Euroopan mestaruutta etelänaapurimme vesillä. Tallinnan EM-kisat pyörähtävät täydellä tohinalla käyntiin lauantaina 28. heinäkuuta. Tuolloin kello 12.00 ajetaan GT30-luokan aika-ajot. Ensimmäinen kilpailulähtö on vuorossa samana päivänä kello 16.00 ja toinen lähtö kello 18.00.

EM-mitalit ratkaistaan lopullisesti sunnuntaina 29. heinäkuuta, kun ajetaan kaksi viimeistä starttia.