12.09.2019

Itävaltalainen olympiamitalisti Nuorten olympiavalmentajaksi Suomeen

Suomalainen kilpapurjehdusvalmennus sai kovan luokan vahvistuksen, kun itävaltalainen Andreas Geritzer palkattiin Nuorten olympiavalmentajaksi (NOV) Laser-luokkaan. SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko odottaa Geritzerin tuovan vahvaa osaamista aluksi erityisesti nuorten valmennukseen.

– Andin valmentama ryhmä koostuu aluksi haastajatason Laser standard -purjehtijoista, jotka on tavoitteena nostaa maajoukkueen vaatimalle tasolle parissa vuodessa. Olympiakomitean kanssa yhteistyössä tehdyn sopimuksen keihäänkärkenä on Pariisin 2024 olympialaiset, Kaijansinkko sanoo.

– Lisäksi Andi on sitoutunut kehittämään yhtenä SPV:n valmennustiimin jäsenenä suomalaista kilpapurjehdusta. Tämä tarkoittaa muun muassa Laser-seuroissa vierailuita, lukion aamuharjoitusten vetämistä sekä osallistumista SPV:n harjoitusleireille.

Geritzer tuntee sinivalkoisten historian Laser-luokissa.

–  Suomi on aina ollut menestyksekäs Laserissa – ja on sitä yhä. Sari Multala ja Tuula Tenkanen ovat menestyneet erittäin hyvin Radialissa, ja pitkäaikainen treenikaverini Roope Suomalainen edusti Suomea hienosti MM-kisoissa ja olympialaisissa. Tällä hetkellä Kaarle Tapper tekee vahvasti työtä kohti Tokion olympialaisia, Geritzer kommentoi.

Itävaltalaisen oman uran huipentuma oli Ateenasta 2004 saavutettu olympiahopea. Kaikkiaan hän edusti kotimaataan olympialaisissa neljä kertaa.

– Odotan uudelta työltäni sitä, että pääsen tutustumaan uusiin ihmisiin. Tunnen liiton valmentajat melko hyvin ja purjehtijoitakin jonkin verran. On hauska päästä työskentelemään ammattimaiseen ympäristöön, Geritzer sanoo.

– Meillä on joukko motivoituneita nuoria purjehtijoita, jotka ovat valmiita tekemään töitä menestyksensä eteen. Minun tehtäväni on tarjota heille alusta, jolla he voivat toimia tiiminä, työntää toisiaan eteenpäin jokaikisessä treenissä, luottaa toisiinsa ja nousta seuraavalle tasolle.

Harrastajamäärät kasvussa

Suomalaisessa kilpapurjehduksessa on hyvä kehitysvaihe päällä.

– Muun muassa jatkoluokissa volyymi on korkeimmillaan 2000-luvulla. Harrastajamäärien kasvu on lisännyt kilpailua ja se mahdollistaa omien maajoukkueryhmien muodostamisen olympialuokissa. Laser Standard on tästä hyvä esimerkki, Kaijansinkko sanoo.

– Minun Andin esimiehenä pitää huolehtia muun muassa siitä, että kasvatamme tulevien vuosien aikana uutta valmentajasukupolvea ja dokumentoimme projektin askelmerkit, jotta tietotaito jää meille, eikä häviä Andin mukana joskus tulevaisuudessa. Tämä tarjoaisi mahdollisuuden jollekin suomalaiselle valmentajalle tarttua tähän tehtävään esimerkiksi 2025 eteenpäin.

 

Andreas Geritzer

– 11.12.1977, Itävalta
– 2. Ateenan olympialaisissa 2004, 5. Sydneyn olympialaisissa 2000, MM-hopea 2002 sekä EM-pronssi 1998 ja 2005.
– Urheilijana olympialaisissa; 2000, 2004, 2008 ja 2012
– Ura valmentajana:

  • Ammattivalmentaja vuodesta 2014 eteenpäin
  • 2015 Youth Sailing World Champianship, kultaa (Laser Radial, Maria Erdi)
  • 2016 Laser radial, olympiapaikka (Maria Erdi)
  • 2018 Laser radial, Christmas Race -voitto
  • 2018 Nacra 15, nuorten olympiapaikka