14.06.2018

Ilkka Rytkösen tähtäimessä MM-kulta

Italian Pordenonen maakuntaan kuuluvassa Barcisin kylässä ratkaistaan viikonloppuna Formula 350 -luokan maailmanmestaruus.

Kilpailu on Ilkka Rytköselle kauden ensimmäinen ja samalla ehdottomasti vuoden tärkein. Hänen palkintokaapistaan löytyy jo arvokisametallia. Rytkönen pokkasi vuonna 2016 Tšekeistä Jedovnicen MM-kisoista hopeisen mitalin.

Viime vuoden Puolan maailmanmestaruuskisoista Rytkönen jäi kirvelevästi neljänneksi epäonnisen kilpailun päätyttyä.

Formula 350 -karavaani matkustaa Barcisiin mielenkiintoisista lähtöasetelmista. Yhdellekään 16 kuljettajasta ei ole kilpailutuntumaa viimeisen kahden viikon ajalta. Kauden avauskilpailu Italian Boretossa jouduttiin perumaan tulvan vuoksi.

Kokenut 38-vuotias Rytkönen lähtee tämän vuoden MM-taistoon yhtenä suurimmista suosikeista. Barcisissa hän on kilpaillut kerran aiemmin, vuonna 2004. Rytkönen uumoilee kilpailusta erittäin tiukkaa.

–  Taso on erittäin kova. Viime vuoden voittaja Alessandro Cremona ja pari muuta italialaista etunenässä. Maininnan arvoisia ovat myös Saksan Mario Alex ja Tšekin David Loukotka, Rytkönen kertoo.

Suomalaiskuljettaja on parina viime vuonna kuulunut luokan ehdottomiin kärkikuljettajiin ja tavoitteet sekä kunnianhimo ovat sen mukaisella tasolla.

– Nyt tavoitteena on parantaa vuoden takaisesta, tehdä sataprosenttinen suoritus ja tuoda kulta Suomeen. Helppoa se ei ole, sillä kaikki haluavat voittaa kirkkaimman mitalin, mutta periksi ei anneta, sanoo Rytkönen.

Barcisin MM-kisaviikonloppu polkaistaan käyntiin lauantaina 16. kesäkuuta. Tuolloin kello 9.45 ovat vuorossa vapaat harjoitukset, joiden merkitys on kuljettajille tällä kertaa huomattavan suuri.

– Testit on ajettu ja viimeiset säädöt ja oikeat potkurin kulmat haetaan sitten harjoitusajoissa lauantai aamuna, Rytkönen kertoo.

Aika-ajot ajetaan lauantaina kello 14.30 ja ensimmäinen kilpailu kello 16.15. Kolme muuta kilpailulähtöä odottavat sunnuntaina 17. kesäkuuta. Maailmanmestaruus ratkeaa viimeisessä lähdössä, joka alkaa kello 15.30

 

Kuva: Bartcsz Szymczak