01.12.2020

HSK ja HSS yhteistyöllä Vuoden seuraksi 2020

Suomen Purjehdus ja Veneily ry (SPV) on valinnut Helsingfors Segelklubbin (HSK) ja Helsingfors Segelsällskapin (HSS) vuoden 2020 veneilyseuroiksi. SPV palkitsi seurat erityisesti niiden tekemän yhteistyön vuoksi. Seurat yhdistivät kauden alussa junioreiden Laser-harjoittelun. Sillä taattiin laadukas valmennus eri-ikäisille purjehtijoille.

Alkuvuodesta näytti, että kahden lähellä toisiaan sijaitsevan pursiseuran HSS:n ja HSK:n Laser-harjoitteluryhmien koot jäisivät pieniksi. Syntyi ajatus aloittaa yhteistyö, joka tarjoaisi laadukasta valmennusta molempien seurojen purjehtijoille taloudellisesti kestävällä tavalla. Laser on yhden hengen kevytvene, jonka eri versioilla purjehtivat sekä juniorit että aikuiset.

Yhteistyön ansiosta kaksi motivoitunutta Laser-ryhmää harjoitteli ja kisasi kesän aikana aktiivisesti. Ryhmissä harjoitteli eri-ikäisiä purjehtijoita juuri veneluokkaan siirtyneistä 13-vuotiaista maailman huipulle tähtääviin 17-vuotiaisiin. Kaikki purjehtijat pääsivät harjoittelemaan heille sopivan tasoisessa ryhmässä.

Ilman yhteistyötä molempien seurojen harjoitteluryhmät olisivat olleet pieniä, pahimmassa tapauksessa niitä ei oltaisi voitu järjestää ollenkaan. Silloin monen potentiaalisen urheilijan ura olisi tyssännyt siihen”, sanoo HSS:n valmennusvastaava Rosa Lindqvist.

HSK Akatemian toiminnanjohtaja Niko Seppäläinen korostaa myös yhteistyön merkitystä.

”HSK ja HSS sijaitsevat maantieteellisestikin lähekkäin, joten yhteistyö on luontevaa. Molemmat seurat hyödyntävät ja täydentävät toistensa valmennusosaamista. Näin pystymme toteuttamaan laadukasta valmennusta aina huipulle asti”.

Suomen Purjehdus ja Veneily valitsee vuosittain lajinsa parista parhaat toimijat ja teot. Vuoden veneilyseuran lisäksi valitaan mm. vuoden paras purjehtija, vuoden valmentaja, vuoden ympäristöteko ja vuoden tulokas. Viime vuonna vuoden veneilyseuraksi valittiin Kuopion Pursiseura ja vuonna 2018 Åndska Segelsällskapet.

SPV:n tunnustus otettiin tämän vuoden palkituissa seuroissa ilolla vastaan. Seurat kiittävät tunnustuksesta ja jatkavat yhteistyön kehittämistä.

Ensi kaudella HSK:n ja HSS:n Laser-ryhmien rinnalle tuodaan myös Techno293-purjelautailun kisaryhmä. Lisäksi vastuu Laser-ryhmien valmennuksesta siirtyy Tom Lönnqvistille, ja yhtenä painopisteenä tulee olemaan purjehtijoiden tukeminen, kun he siirtyvät pienemmän purjepinta-alan Laserista seuraavaan. Juniorit purjehtivat Laserin kolmesta versiosta kahdella, ne ovat Radial ja 4,7. Radialin purjepinta-ala on 5,76 neliömetriä ja 4,7 nimensä mukaisesti noin neliömetrin pienempi.

Helsingfors Segelklubb (HSK) on vuonna 1899 perustettu monipuolinen kilpapurjehdus- ja matkaveneilyseura, johon kuuluu 1600 jäsentä. Seuran kotisatama sijaitsee Lauttasaaressa, jossa on noin 700 venepaikkaa. Lisätietoa seurasta: hoski.fi

Helsingfors Segelsällskap (HSS) on vuonna 1893 perustettu täyden palvelun pursiseura niin kilpa- kuin matkapurjehtijoillekin. Liuskasaaressa sijaitsevalla seuralla on hieman yli tuhat jäsentä. Lisätietoa seurasta: helsinkisailing.com