20.05.2021

Hanko – tärkeä välietappi ja mahtava kohde

Hanko on monelle veneilijälle tuttu ja turvallinen välisatama, mutta myös upea määränpää lomareissulle. Tapahtumista tunnetuin on Hangon regatta.

– Koronan vuoksi regatta jouduttiin viime kesältä perumaan, mutta yleisesti Hangon matkailulle viime kesä oli jopa pieni voitto. Etenkin päivämatkailijoita meillä kävi ihan hurja määrä, kertoo Hangon matkailutiedottaja Susanna Sandberg.

Hanko on monelle veneilijälle tuttu paikka jo pelkästään sijaintinsa puolesta. Pitkän matkan purjehtijalle Hanko on hyvä paikka pistäytyä kauppaan ja pesemässä kenties pidemmässäkin reissussa parkkiintunut miehistö ja heidän vaatteensa. Moottorilla kulkiessa Hanko puolestaan osuu monelle kohtaan, jossa polttoainetta on hyvä saada lisää.

Mutta Hankoon kannattaa kyllä poiketa ihan kaupungin itsensäkin vuoksi.

– Hienoa täällä on se, että satama on niin suuri. Täältä ei joudu kääntymään pois. En ole koskaan kuullut, ettei olisi saanut tilaa. Palveluita, kauppoja, rantaa ja ravintoloita on tosi paljon ja lähellä venettä aivan huikea määrä. Viime kesänä satamassa oli myös kontti K-market, jonne sai tilata veneeseen matkaa varten ruuat ja muut täydennystavat, Sandberg kertoo.

Majakoille omalla veneellä tai risteilyllä

Hangon lähialueilla on pienen etapin päässä Russarön, Bengtskärin ja Gustafsvärnin majakat sekä paljon kauniita saaria, joihin pääsee omalla veneellä. Veneen voi myös jättää satamaan, sillä majakoille tehdään risteilyitä. Russaröhön ei omalla veneellä pääse.

– Saarista erityisesti Gunnarsörarna on ollut kovin suosittu ja sinne pääsee hyvin myös omalla veneellä, kertoo Sandberg.

Gunnarsörarnan luonnossa on edelleen jälkiä vanhasta saaristolaisasutuksesta, vanhoista puutarhoista viinimarjapensaineen ja saarnineen. Saari on erinomainen paikka retkeilyyn ja siellä on puinen laavu, kuivakäymälä sekä tulentekomahdollisuus.

Viime vuonna Hangon regatta järjestettiin pienimuotoisena kutsukilpailuna perinneluokille. Tänä vuonna tapahtuma päästäneen järjestämään perinteisessä laajuudessaan.

Regattakomitean puheenjohtaja ja Hangö Segelföreningin kommodori Kalle Niemi kertoo, että regattaa on valmisteltu jännityksellä.

– Tarkoitus on saada regatta järjestettyä perinteisessä laajuudessaan. Toivomme, että tämän hetken määräyksiin ei tulisi tiukennuksia. Purjehduksia järjestetään neljällä radalla, noin kahdenkymmenen luokan ja kahdensadan veneen voimin, Niemi kertoo.

Tänä vuonna Hangon Regattaan voi veneitä osaltaan lisätä myös, että heti maanantaina tapahtuman jälkeen Hangossa kisaavat ensin kuutoset Sinebrychoffin pokaalista, ja folkkareiden Suomen mestaruudesta kamppaillaan tiistaista torstaihin.

Hangon Regatta järjestetään 8.-11. heinäkuuta. Millaisia matkavinkkejä antaisit veneilijöille, jotka aikovat navigoida Hankoon muina ajankohtina?

– Hangossahan on melkein joka viikko tapahtumia läpi kesän. Jokainen ihminen löytää täältä tekemistä. Meillä on Itäsataman vierassatamassa, HSF Marinessa yli 200 vieraspaikkaa. Heinäkuun hulluina viikkoina on vähän ahdasta, mutta meidän kotisivuiltamme voi varata paikan ennakkoon. Kaikki ovat oikein tervetulleita, Niemi toivottaa.

Hangon vierasvenesatamat

  • Hangonkylä
  • HSF Marine (Hangon Itäsatama)
  • Itämeren Portti, Smultrongrundet

Kuva: Erik Lähteenmäki