07.08.2023

Haagin MM-kisat — Maapaikkajahti Pariisin 2024 kisoihin käynnistyy

Purjehduksen 2023 MM-kilpailut – Haag, Alankomaat

Kaikkien olympialuokkien yhteiset MM-kisat käynnistyvät Haagissa perjantaina 11. elokuuta. Kisojen mitalilähdöt purjehditaan luokkakohtaisesti torstaista sunnuntaihin 17.–20. elokuuta.

Unelmia, odotuksia ja paineitakin

Pariisin 2024 kesäolympialaisiin on aikaa vajaa vuosi. Purjehduksen osalta huomio kiinnittyy Pariisin sijasta Marseilleen, joka toimii olympiaregatan areenana. Tokion vuodella siirtyneet kisat johtivat vuotta lyhyempään olympiadiin, ja pitkiä lepojaksoja ei ole mitalintavoittelijoille ollut tarjolla. Sailing Team Finland on tehnyt töitä hartiavoimin sekä vesillä että taustavoimien toimesta. Lupaavia tuloksiakin on matkan varrelle osunut Tokion onnistuneen, vaikkakin mitalittoman, joukkuesuorituksen jälkeen. Kokemusta joukkueesta löytyy siitäkin huolimatta, että Rion ja Tokion olympiaregatan suomalainen kärkinimi, Tuula Tenkanen, on lopettanut aktiiviuransa.

Aikaisempi saldo: kolme mitalia ja nelossija 

MM-regatta ja olympialaisten maapaikkakarsinnan ensimmäinen osa purjehditaan Hollannin Haagissa. Olympialuokkien yhteisiä MM-kilpailuja on järjestetty kuudesti ennen Haagin kisoja, ja suomalaismenestystä on koettu kolmen mitalin ja yhden nelossijan verran. Ensimmäisellä kerralla Dubaissa 1998 Petri Leskinen ja Kristian Heinilä ottivat riemukkaan kultamitalin miesten 470-luokassa. Seuraavalla kerralla Cadizissa 2003 mitalivauhdissa oli nykyhallituksen tiede- ja kulttuuriministeri, Sari Multala, joka purjehti hopealle E-jollissa. Multala toisti temppunsa neljä vuotta myöhemmin Cascaisissa Laser Radialissa. Sen jälkeen mitalihana on suomalaisten osalta pysynyt kiinni, mutta nykymaajoukkueesta Monika Mikkola venyi upeasti Laser Radial-luokan neljännelle sijalle vuoden 2018 MM-regatassa Tanskan Århusissa. 

Harvinaista herkkua niin purjehtijoille kuin yleisöllekin

Olympialuokkien MM-regatta on mittakaavaltaan ja tunnelmaltaan täysin ainutlaatuinen tapahtuma. Osallistujia kaikissa luokissa on huomattavasti enemmän kuin olympialaisissa ja myös niin sanotut paralympialuokat ovat mukana ohjelmassa, vaikka laji Rion jälkeen on paralympialaisten ohjelmasta pudonnutkin. Purjehdukset alkavat paraluokkien, Nacra 17, 470 ja skiffien toimesta elokuun 11:ntenä ja kisat päättyvät ILCA 6 ja 7 -luokkien, iQFoilien sekä leijalautalilijoiden (Formula Kite) viimeisiin osapurjehduksiin 20. elokuuta. Regatan ympärille on rakennettu melkoinen ”Festivaali Merellä” -tapahtuma, jonka yhteyteen on tuotu optimistipurjehdusta lapsille, leffateatteri beachille, erilaisia vesiurheilutapahtumia ja -aktiviteetteja, rantakuntosali, vinssauskilpailut, altaita rantaleluineen, leijasurffausklinikka, surffauskoulu, ohjattua soutuopastusta toimintarajoitteisille, suppailua, hengenpelastuskoulutusta, purjelautailua ja niin edelleen. Kisavierailijoita on odotteilla yli 150 000, eli kyseessä on täysin ainutlaatuinen vesiurheilun ja purjehduksen suurtapahtuma.

Suomalaiset mukana kahdeksassa luokassa

Sailing Team Finland lähtee Haagiin melko isolla joukkueella. Purjehtijoita on mukana kaikkiaan seitsemäntoista kahdeksassa eri luokassa. Miesten ILCA7 -luokassa Suomi hakee maapaikkaa peräti neljän purjehtijan voimin, naisten iQFoilissa ja miesten 49erissa suomalaisvenekuntia on mukana kaksi, muissa luokissa ollaan yhden kortin varassa.

Kaikkiaan kymmenen olympialuokan jaossa olevat maapaikat jakautuvat seuraavasti: 

  • ILCA 6 ja ILCA 7: 16 
  • iQFoil miehet ja naiset: 11
  • 49er ja 49erFX: 10
  • Nacra 17: 9
  • Formula Kite miehet ja naiset: 8
  • 470: 8

Ennakkoasetelmat suomalaisluokissa:

Tässä kurkistus kristallipalloon parin viimeisen vuoden tulosten pohjalta. Tulosten ennustaminen ei koskaan onnistu ainoastaan tilastojen valossa, mutta tälläkin kerralla jätetään ovi auki nimenomaan positiivisille yllätyksille ja venymisille suomalaisleirissä. Tässä yksi arvio MM-regatan suomalaisluokkien ennakkosuosikeista sekä suomalaisten mahdollisuuksista ottaa maapaikka jo ensimmäisellä yrittämällä Haagissa:

iQFoil M – Miesten purjelauta

Kärkikamppailuun ovat vahvimmin ehdolla Ranskan Nicolas Goyard sekä Saksan Sebastian Kordel. Heidän kovimmat haastajansa tulevat Italiasta ja Australiasta, mutta purjelautailua olympiatasolla viimeiset olympiadit hallinnut isäntämaa Hollanti tulee myös varmasti olemaan vahva jopa useamman purjehtijan voimin. 

Suomalaisodotukset: Yhdentoista parhaan maan joukkoon nouseminen on Jakob Eklundille kova tavoite Haagissa, Suomi taistelee todennäköisesti olympiapaikasta Hyeresissä huhtikuussa 2024.

iQFoil W – Naisten purjelauta

Mitaleille ehdolla vahva kolmikko: britti Emma Wilson, Israelin Sharon Kantor ja Hollannin Sara Wennekes. Tämän kolmikon edelle nouseminen vaatii huippuonnistumista kaikilta muilta.

Suomalaisodotukset: Haagissa maapaikkojen määrä ja fliitin taso ovat vielä kova haaste Aleksandra Blinnikalle sekä oman ikäluokkansa kansainväliselle huipulle nousseelle Sofia Hämäläiselle. Erityisen ilahduttavaa on tietysti se, että nuoren Hämäläisen potentiaali ja kehitysvauhti antavat odottaa läpimurtoa pian myös aikuisten puolella. Suomen todennäköisin mahdollisuus lunastaa paikka olympialaisiin ajoittunee Hyeresiin huhtikuussa 2024.

Formula Kite – Naisten leijalauta

Ranskan Lauriane Nolot, Yhdysvaltojen Daniela Moroz, sekä Iso-Britannia, ja Kiina menevät todennäköisesti menojaan.

Suomalaisodotukset: Noora Ruskola taistelee olympiapaikasta todennäköisimmin Hyeresissä huhtikuussa 2024, ellei Haag tai luokan syyskuiset EM-kisat tuota todella iloista yllätystä. 

ILCA 7 – Miesten jolla

Tulemme todennäköisesti näkemään kovan kaksinkamppailun Australian Matthew Wearnin ja Iso-Britannian Micky Beckettin välillä. Kovat kroatialaiset sekä Kyproksen kansallissankari Pavlos Kontides ovat niin ikään kuumia ennakkosuosikkeja. 

Suomalaisodotukset: Erityisesti Kaarle Tapperin kokemus ja aiemmat saavutukset huomioiden kuudentoista maan joukkoon sijoittuminen pitäisi olla täysin realistinen tavoite. Tapperin nuoremmat haastajat, Valtteri Uusitalo, Nooa Laukkanen ja Aleksi Tapper, pyrkivät tosissaan regatan kultafliittiin ja tuovat laajuutta sinivalkoiseen iskuun. Suomi ottaa maapaikan Haagista.

ILCA 6 – Naisten jolla

Jälleen kahden kovan taistelu tiedossa. Hollannin kivikova arvokisamenestyjä Marit Bouwmeester saa Tanskan Anne-Marie Rindomista kovan vastuksen. Haastajia tälle kaksikolle riittää.

Suomalaisodotukset: Monika Mikkola ylsi viisi vuotta sitten Århusissa huippusuoritukseen. Haagissa 16 parhaan maan joukkoon sijoittumisen ei pitäisi olla ongelma. Parempaakin tulosta odotetaan, etenkin Monika itse. Suomi ottaa maapaikan Haagista.

49er – Miesten skiff

Hollantilaiset Bart Lambriex ja Floris van der Werken ovat hallinneet kaksi vuotta luokan MM-purjehduksia, ja nyt kotivesillään he ovat jälleen ehdottomia ennakkosuosikkeja. Muuten mitaleille on ehdolla montakin venekuntaa useammasta maasta. Kärjen taso on kiven kova.

Suomalaisodotukset: Vielä aika tuoreelle suomalaisparille, Oskari Muhonen ja Edvard Bremer, kymmenen parhaan maan joukkoon nouseminen on vielä kova tavoite. Nuori B-maajoukkueen parivaljakko, Juuso Roihu ja Lasse Lindell, on puolestaan hankkimassa arvokasta kokemusta maailman huippujen joukossa. Suomi taistelee olympiapaikasta Hyeresissä huhtikuussa 2024

49er FX – Naisten skiff

Kotivesillään kilpaileva hollantilaistiimi ja puolustavat maailmanmestarit, Odile van Aanholt & Annette Duetz, tulevat olemaan vaikeasti voitettavissa. Mitaleille ovat muista maista vahvimmin pyrkimässä Brasilia, Ruotsi, USA, Belgia ja Espanja.

Suomalaisodotukset: Ronja Grönblomin ja Veera Hokan paras vauhti on ollut tänä vuonna vielä hakusessa, mutta kaksikon tavoitteena on ilman muuta maapaikka Haagista.  

Nacra 17 – Sekajoukkue katamaraani

Italia tulee mitalitaistoon kovalla kolmen venekunnan rintamalla. Vahvimmat ehdokkaat italialaisten dominanssin rikkojiksi ovat Suomen kovavireiset Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti ja Saksa. 

Suomalaisodotukset: Suomi ottaa maapaikan Haagista ja taistelee MM-mitalista.

Kaikkiaan Suomen joukkue lähtee MM-vesille jalat maassa tai ainakin veden pinnalla, ja valmennuspäällikkö Kaijansinkko antaa myös rohkeasti tulostavoitteen joukkueelleen: ”Yksi mitali ja kolmesta neljään maapaikkaa olisi tässä vaiheessa mieluisa tuliaispaketti.”

Maajoukkueen taustatiimi

Valmentajia matkaan lähtee yhdentoista hengen tiimi ja asiantuntija- ja taustajoukoissa purjehtijoita tukee yhdeksän henkilöä valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkon johdolla. Valmentajakaarti on varsin kansainvälistä: Jacuaw Nowak (49er), Tomasz Januszewski (49erFX), Antonio Cozzolino (Formula Kite), Steven Le Fevre (ILCA 6), Anton Garrote, Charlie Strong, Tapio Nirkko, Nick Thompson (ILCA 7), Peer Moberg (iQFoil M), Borja Carracedo (iQFoil W) ja Joakim Wilenius (Nacra 17). Asiantuntijoiden joukosta löytyvät omien alueidensa erikoisosaajat: meteorologi Martin Gahmberg, fysioterapeutit Leeni Kauppinen ja Lucia Palacio, ravintoasiantuntija Vili Jaakola, mentaalivalmentaja Robert Päkk, sääntöasiantuntija Mats Björklund, hallinnosta ja kumppaniyhteistyöstä vastaava Minni Mattila sekä Johan Ekblom vastuualueenaan mediakontaktit ja viestintä.

Teksti: Eero Lehtinen

Kuva: Pepe Korteniemi

Seuraa kisoja:

Kaikki kisalähdöt ovat seurattavissa trackerin kautta

Kisaseurantaan- ja tunnelmaan pääsee myös Sailing Team Finlandin Instagramin ja Facebookin kautta

Suomen edustajat luokittain Haagin MM-regatassa, suluissa luokkien kilpailupäivät:

49er (11.–18.8): Oskari Muhonen/Edvard Bremer, Juuso Roihu/Lasse Lindell

49er FX (11.–18.8): Ronja Grönblom/Veera Hokka

Formula Kite (14.–19.8): Noora Ruskola

ILCA 6 (13.–20.8): Monika Mikkola

ILCA 7 (13.–20.8): Kaarle Tapper, Nooa Laukkanen, Valtteri Uusitalo, Aleksi Tapper

iQFoil M (15.–19.8): Jakob Eklund

iQFoil W (15.–19.8): Aleksandra Blinnikka, Sofia Hämäläinen

Nacra 17 (11.–17.8): Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen