13.06.2018

Formula 4 -luokan menestystoiveet Tuukka Lehtosen harteilla

Espoolaiskuljettaja Tuukka Lehtonen ajoi viime kaudella erinomaisesti, mutta jäi otsikoissa hivenen Juho-Matti Mannisen ja Kalle Viipon taustalle. Nyt Lehtonen astuu kovin odotuksin varjoista valoihin.

Nuori poika katsoo haltioituneena varikkoalueella vanhemman veljensä kilpailua. Jääkiekosta kehkeytyy toinen rakas harrastus, mutta kilpaveneily vetää ala-asteella opiskelevaa nuorukaista voimakkaammin puoleensa.

Poika viihtyy veljensä kilpailutapahtumissa mainiosti, mutta kärsimättömyys ja palo päästä myös itse ajamaan kasvavat hetki hetkeltä.

Tuukka Lehtosen täytettyä 10 vuotta, hän pääsee viimein kokeilemaan kilpaveneilyä. Vuotta myöhemmin hän ajaa jo ensimmäisen täyden kautensa SJ15 -luokassa. Tuon kauden kymmenen vuoden takaa Lehtonen muistaa edelleen kirkkaasti.

Ajoin avauskilpailun toisen erän käytännössä kokonaan johdossa. Viimeisillä poijuilla yksi kilpakumppani pääsi ohitseni, mutta toisesta sijasta jäi todella hyvä maku.

Kilpakuljettajana suuren luokan MM-sarjassa

Tuosta hetkestä on kulunut jo pitkä tovi. Nyt 21-vuotias espoolainen valmistautuu ottamaan jälleen yhden askeleen eteenpäin nousujohteisella urallaan. Lehtonen kertoo, että hänelle kilpaveneily ei lapsena ollut liian vakavaa, vaan rakas harrastus. Leppoisa ja paineeton asenne on läsnä edelleen. Lehtonen kilpailee menestyäkseen, mutta tietyllä rentoudella.

Viime kauden MM-sarjassa Lehtonen sijoittui viidenneksi. Maailmanmestaruuteen kaasutteli Juho-Matti Manninen ja pronssille Kalle Viippo. Formula 4 -kausi vuosimallia 2017 oli suomalaisittain suurmenestys.

– Viime kausi oli varsin hyvä. Meillä oli uusi vene ja kausi oli nousujohteinen. Heti ensimmäisessä kilpailussa uudella veneellä pääsin palkintokorokkeelle. Tällä kaudella lähdetään parantamaan tuloksia entisestään, Lehtonen sanoo.

Mannista ei lähtöviivalla tällä kaudella nähdä ja Viippo siirtyi suurempaan luokkaan. Hän ajaa tällä kaudella Formula 2 -luokassa. Siellä siintää myös Lehtosen tähtäin tulevaisuudessa. Hän haluaa vielä joku päivä päästä kokeilemaan henkilökohtaisia rajojaan Formula 2 -veneen ratissa.

– Tavoitteeni on tulevaisuudessa päästä jatkamaan uraani suuremmassa luokassa. Askeleet tästä eteenpäin ovat toki erittäin isoja, mutta siihen tähdätään.

Kovat odotukset

Alkavalla kaudella suomalaisittain menestyksekkään luokan suurimmat mitalihaaveet kasaantuvat Lehtosen harteille. Asetelma ei häntä kuitenkaan hetkauta. Lehtonen sanoo päättäväisenä, että ei koe minkäänlaisia paineita tilanteesta. Hän kertoo nähneensä viime kaudella, että pystyy ajamaan tasapäisesti ja ajoittain jopa kovempaa kuin sarjan kirkkain kärki.

Luonnollinen jatkumo nousujohteisella matkalla kohti entistä suurempia kilpailunäyttämöitä olisi kirkastaa viime vuoden viides sija metallinhohtoiseksi.

– Tavoittelen maailmanmestaruutta. Ensimmäinen viikonloppu antaa suuntaviivat, mutta mestaruus on selkeä tähtäin, kertoo Lehtonen.

 

Formula 4 -luokan MM-sarja alkaa tulevana viikonloppuna Pohjois-Italian Pordenonen maakuntaan kuuluvassa Barcisin kunnassa. Viikonlopun ensimmäinen kilpailulähtö ajetaan lauantaina 16. kesäkuuta kello 15.45 ja toinen sunnuntaina 17. kesäkuuta kello 15.00.

 

Kuvat: Pirjo Lehtonen