20.04.2017

F1-veneiden MM-kausi käyntiin Portugalista

F1-veneiden MM-sarja käynnistyy tulevana viikonloppuna Portugalin Portimaosta. MM-sarjan suomalaisnimet ovat Mad-Croc Baba Racing tiimin lajin kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö ja Filip Roms. Suomalaisjoukkueen täydentää tiimin F4-S -kuljettaja, viime vuonna veneiden F4-luokassa MM-pronssia ajanut, Kalle Viippo.

F1-veneiden kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö lähtee alkavaan kauteen äärimmäisen luottavaisena. Viime kauden jälkimmäinen puolisko onnistui suomalaiskuljettajalta hienosti. Viidestä viimeisestä MM-osakilpailusta Seliö voitti yhden ja keräsi lopuistakin eniten MM-pisteitä. Kausi päättyi MM-pronssiin.

– Pitkästä aikaa koko paketti on kauden alla täydellisesti valmis. Viime kauden viidestä viimeisestä kisasta voitin yhden ja ajoin neljästi palkintopallille, joten loppukausi oli menestys. Tiesimme, mitä muutoksia tulee tehdä ja nämä muutokset myös toteutettiin ja tulos oli hieno.

Seliön Mad-Croc Baba Racing ei kuitenkaan ole talven aikana levännyt laakereillaan vaan kehitystyötä on jatkettu.

– Vene huollettiin Italiassa ja saimme uudenlaiset moottorit tänne Portimaoon rahtina viime yönä Lissabonista, joten kaikki on valmista tulevaan. Moottori-insinöörit Kanadassa ja Belgiassa ovat pyrkineet kehittämään moottoreiden ajettavuutta lisää. Toivotaan, että siinä samassa olisi tullut muutama hevosvoimakin lisää, Seliö hymyilee.
– Erot kärjessä ovat kuitenkin niin pieniä, että pärjätäksesi koko paketin, veneen, kuljettajan, moottorin ja potkurin, pitää toimia vallitsevassa kelissä täydellisesti yhteen. Muuttujia on monia, mutta voittamaan lähdetään, Seliö muistuttaa.

Roms haastaa vanhat mestarit

Uransa viidenteen F1-kauteen starttaava Filip Roms aikoo ottaa urallaan seuraavan askeleen eteenpäin vaikkakin vastus edessä on kiven kova. Viime kauden lopputuloksissa Roms oli hienosti kuudes.

– Viime vuoden kuudes sija MM-pisteissä oli hyvä tulos. Tänä vuonna pyrin totta kai yhä parantamaan vaikkakin vaikeata se tulee olemaan. Edessäni kun on enää lajin mestareita, Roms muistuttaa.

Viime kauden päätteeksi myös nurmijärveläiskuljettajan F1-vene on huollettu ja osin rakennettu uusiksi Baban F1-venetehtaalla Italiassa.

– Veneeni katamaraanirunkoon on tehty muutoksia, lähinnä lisätty sen vääntöjäykkyyttä, koska runko eli viime vuonna liikaa. Nyt veneeni on jämäkämpi paketti ja sellainen sopii ajotyyliini paremmin.

Roms kertoo, että moottoriteknikot Kanadassa ja Belgiassa ovat tehneet pitkiä päiviä töitä kehittääkseen moottorin ominaisuuksia myös Romsin ajotyylille sopivaksi.

– Saan viikonlopun kisaan uudenlaisen moottorin, jota pääsen ensimmäistä kertaa kokeilemaan perjantain vapaissa harjoituksissa. Moottoriin on haettu enemmän alavääntöä, jotta myös se olisi ajotyyliini paremmin sopiva.
– Veneeni on nyt iskussa, mies on kunnossa ja fiilis on todella hyvä. Tässä jo oikein odottaa, että pääsisi veteen, Roms toteaa.

Kalle Viippo ajaa nelosta

Mad-Croc Baba Racingin täysin sinivalkoisen tiimin täydentää Kalle Viippo, joka ajaa suomalaistiimin F4-S -venettä. Viippo voitti viime vuonna F4-veneissä MM-pronssia ja liittyi kesken kauden F1-veneiden MM-sarjan yhteydessä ajettavaan F4-S –luokkaan, josta forssalainen saalisti yhden osakilpailuvoiton lisäksi viisi muuta palkintopallisijaa.
Alkavalla kaudella Viippo hakee vain ja ainoastaan F4-S-luokan mestaruutta.

– Tämä tulee olemaan viimeinen kauteni F4-luokassa, jonka jälkeen tavoitteeni on siirtyä kilpailemaan F2-veneiden MM-sarjaan. Mestaruus on tämän kauden ainoa tavoitteeni. On hienoa päästä tavoittelemaan sitä suomalaistiimin jäsenenä.

Viime kaudella neljä osakilpailua F4-S –sarjassa väliin jättänyt Viippo sijoittui tästä huolimatta luokan loppupisteissä neljänneksi.

– Mad-Croc Baba Racingin F4-S -vene on minulle uusi, mutta tutuksi se tulee viikonlopun aikana. Matkassa on nippu uusia potkureita, joiden avulla uskomme vauhtia löytyvän. Voitosta lähdemme heti taistelemaan, Viippo lupaa.

F1-veneiden MM-avausviikonlopun ohjelmassa perjantaina on vapaat harjoitukset. Aika-ajot ajetaan lauantaina alkaen klo 15.00 Suomen aikaa ja itse GP-osakilpailu sunnuntaina klo 15.30 Suomen aikaa. Kilpailu on nähtävissä suorana ja maksuttomana lähetyksenä Viafree-nettitelevisio palvelusta. Lähetykset selostaa selostajalegenda Matti Kyllönen. Viafree toimii selaimella ja mobiililla (Apple ja Android) sekä neljännen sukupolven Apple TV:ssä.

Lähde: Mad-Croc Baba Racinging tiimin tiedotus
Kuva: Marko Mäkinen