16.12.2018

F1-veneiden MM-finaali: Seliö ylitti haamurajan, Roms ajoi seitsemänneksi

Mad-Croc Baba Racingin Sami Seliö sijoittui kauden viimeisessä MM-osakilpailussa Sharjahissa neljänneksi ja tallikaveri Filip Roms seitsemänneksi. Seliön neljäs sija merkitsi samalla sitä, että suomalaiskuljettaja ylitti toisena F1-venekuljettajana tuhannen MM-pisteen haamurajan. Osakilpailun voittoon ja MM-hopealle ajoi Team Abu Dhabin Erik Stark. Lajin mestaruuden vei kilpailussa kolmanneksi ajanut Team Abu Dhabin jenkkikuljettaja Shaun Torrente.

Mad-Croc Baba Racingin Sami Seliön hyvä taistelu ei riittänyt Arabiemiraateissa ajetussa Sharjahin GP:ssa neljättä sijaa korkeammalle. Kolmannesta ruudusta startanneen suomalaiskuljettajan vauhti oli koko kisan ajan oudon tahmeaa. Syy siihen löytyi kilpailun jälkeen.

– Moottorin polttoaineensyöttö oli säädetty ihan liian rikkaalle. Huomasin jo lämmittelykierroksella, että kone ei vain vedä, se lähes tukehtui. Kisan aikana moottorin maksimikierrosluvusta (9 000 r/min.) kertova merkkivalo välähti vain kahdesti. Hemmetti että oli vaarallista ajaa, kun kone ei reagoinut kaasuun niin kuin sen olisi pitänyt.

– Tiiminä hyvä tulos meiltä täältä. Molemmat veneet seitsemän nopeimman joukkoon. Se on hyvä saavutus, mutta paljon parempaakin meille oli tarjolla.

Sharjahissa ajetun neljännen sijan myötä Seliö ylitti toisena F1-venekuljettajana tuhannen MM-pisteen haamurajan. Seliö on kerännyt ajamissaan 155 MM-startissa yhteensä 1001,5 pistettä, joka merkitsee jokaisessa MM-osakilpailussa keskiarvona sijaa viisi. MM-osakilpailun voittaja saa 20 pistettä, joten Seliön ajama pistemäärä vaatii viittäkymmentä MM-osakilpailuvoittoa ja yhtä sijaa kahdeksan.

Kaikkien aikojen taulukossa MM-pisteiden kärkipaikkaa pitää hallussaan lajin kymmenkertainen maailmanmestari Guido Cappellini 1802 pisteellä.

Seliön tallikaveri Filip Roms otti kahdeksannelta paikalta joukon parhaan startin ja ajoi lähtökiihdytyksessä hetken aikaa kilpailun kärjessä. Ensimmäisten kääntöpoijujen jälkeen Romsin paikka vakiintui kahdeksanneksi. Edessä tapahtuneiden keskeytysten myötä suomalaiskuljettaja ylitti maalilinjan kuudentena, mutta muutamaa kierrosta ennen ruutulippua tapahtunut ajo poijun väärältä puolelta toi yhden kierroksen sakon, joka pudotti Romsin lopputuloksissa seitsemänneksi.

– Lähtöni oli ihan nappi. Ehkä paras koskaan. Kisassa kärsin samoista ongelmista kun Sami. Moottorin polttoaineensyöttö oli todennäköisesti liian rikkaalla eikä kone työntänyt odotetulla tavalla.

– Ajoin edellä ajaneen veneen vesisuihkussa poijun väärältä puolelta. En vain nähnyt hetkeen mitään. Meillä olisi ollut (Erik) Edinin kanssa hyvä taistelu, mutta oli turha ottaa mitään riskejä, koska tiedossani oli jo se yhden kierroksen sakko.

– Kauden lopusta jäi hyvä maku. Kahdessa viimeisessä MM-startissa pisteitä tuli enemmän kun viidessä aiemmassa yhteensä. Ensi vuonna entistä kovemmalla yrityksellä uudestaan, Roms lupaa.

Tuloksia; F1-veneet Sharjah GP, Arabiemiraatit:
1. Erik Stark (SWE) Team Abu Dhabi 44 kierrosta
2. Jonas Andersson (SWE) Team Amaravati + 12,27
3. Shaun Torrente (USA) Team Abu Dhabi + 22,95
4. Sami Seliö (FIN) Mad-Croc Baba Racing + 25,89
5. Erik Edin (SWE) Team Amaravati + 28,39
6. Philippe Chiappe (FRA) CTIC F1 Team China + 2 kierrosta
7. Filip Roms (FIN) Mad-Croc Baba Racing + 2 kierrosta

Epäviralliset MM-loppupisteet:
1. Shaun Torrente (USA) 89
2. Erik Stark (SWE) 85
3. Thani Al Qemzi (UEA) 74
….
8. Sami Seliö (FIN) 28
13. Filip Roms (FIN) 9

Tiedotelähde ja kuvat: Marko Mäkinen/Mad-Croc Baba Racing