16.11.2018

F1-VENEET: Seliö ja Roms kisaavat MM-pisteistä Intiassa

F1-veneiden MM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Intiassa. Mad-Croc Baba Racingin Sami Seliö ja Filip Roms hakevat Intiasta MM-pisteiden lisäksi ehjää kokonaisuutta epäonnisen alkukauden jälkeen.

F1-veneiden MM-sarjan kauden viides osakilpailu Intian Amaravathissa isännöi F1-veneiden MM-osakilpailua ensi kertaa. Kisakaupunki Amaravathi on muinainen temppelikaupunki, joka sijaitsee Intian itäosassa ja on Andhra Pradesh -maakunnan pääkaupunki. Krishna-joelle rakennettu MM-rata on 2 125 metriä pitkä ja se sisältää viisi kääntöpoijua, joista poikkeuksellisesti jokaiselta poijulta rata kääntyy vasemmalle.
Edellisen kerran F1-veneet vierailivat Intiassa Mumbain MM-osakilpailussa kaudella 2004. Sami Seliö ajoi tuolloin kilpailussa neljänneksi. Amaravathi merkitsee käännettynä ”kuolemattomien kaupunkia”. Lajin kaksinkertainen maailmanmestari Seliö ei tästä huolimatta aio nostaa riskikynnystä ja tavoitella hyvää tulosta keinoilla millä hyvänsä.
– Päinvastoin, nyt olisi jo aika yltää ehjään viikonloppuun. Kun näen radan lopullisen muodon niin sen mukaan päätetään, kummalla veneellä kisaan lähdetään. Tekniikkamurheiden takia en ole toisella veneelläni juuri päässyt ajamaan, mutta jotain radikaalejakin muutoksia pitää tehdä, että saamme kurssimme käännettyä.
– Toki muillakin on ollut huonoa tuuria. Arabiemiraattien Victory-tiimillä on valtavat taloudelliset panostukset taustalla, eikä tiimi saa hallitsevan maailmanmestarin Alex Carellan venettä huippuvauhtiin. Mutta niin paljon kauteemme on mahtunut epäonnea, että eihän tämä ole enää tottakaan, Seliö huokaa.
Kahdessa edellisessä MM-osakilpailussa kolmoisvoiton ajanut Team Abu Dhabin ylivoimaa vastaan on haastava lähteä kilpailemaan. Talli kopioi tulevat radat Persianlahdelle ja testaa veneitään tulossa olevalla rataprofiililla kahden viikon ajan ennen jokaista kisaa. Muilla tiimeillä vastaavaan ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.
– Team Abu Dhabin ison budjetin vaikutus on näkynyt kahdessa edellisessä kisassa, mutta kyllä he voitettavissa ovat. He tekevät lisäksi hyvää tiimityötä: kolme venettä, joista jokaisella erilainen potkuri. Joku heistä pärjää aina varmasti. Mutta ovat voitettavissa, Seliö summaa.
Mad-Croc Baba Racingin Filip Roms muistuttaa, että vaikka suurimmat vaikeudet ovat tiimin osalta selvitetty, jatkossa kaikki pienet asiat tulee menestyksen eteen tehdä oikein. Krishna-joelle rakennetulla radalla käännetään koko ajan vasemmalla, mikä merkitsee myös sitä, että radalla on useampi hyvä ajolinja.
– Rata on yksikertainen viiden kääntöpoijun ovaali. Käännökset näyttävät ratapiirroksessa loivilta, joten se mahdollistaa tuulesta ja kelistä riippuen useamman nopean ajolinjan. Aina ei tarvitse kääntää poijulta sisäkaarteeseen kun voi ajaa kaasu pohjassa ulkorataakin. Rata on kuitenkin pitkä, joten ihan pienellä potkurilla sitä kiertämään ei tarvitse lähteä. Tuollaisella radalla vauhtia pitää löytyä, Roms muistuttaa.
– Ehjä kisaviikonloppu ja MM-pisteille. Se on ykköstavoitteemme Intiasta, Roms summaa.
F1-veneiden Intian MM-osakilpailun vapaat harjoitukset käynnistyvät perjantaina klo 12:00 Suomen aikaa. Lauantaina klo 12:00 vuorossa on aika-ajot ja itse GP-osakilpailu ajetaan sunnuntaina alkaen klo 12:30 Suomen aikaa. Aika-ajot ja MM-osakilpailu ovat nähtävissä suorana ja maksuttomana lähetyksenä Viafree-nettitelevisiopalvelusta osoitteesta www.viafree.fi. Viafree toimii selaimella ja mobiililla (Apple ja Android) sekä neljännen sukupolven Apple TV:ssä.

MM-pistetilanne 4/7 osakilpailua:
1. Thani Al Qemzi (UEA) 54
2. Erik Stark (SWE) 53
3. Shaun Torrente (USA) 52
….
11. Sami Seliö (FIN) 7
18. Filip Roms (FIN) 0

Lähde ja kuva: Marko Mäkinen