26.07.2022

Espoolaistiimi Roschier Baltic Sea Racen voittoon

Kivenlahden venekerhoa edustava Salla Kavén vei ensimmäistä kertaa järjestetyn Roschier Baltic Sea racen kokonaiskilpailun voiton. Silver MoonII -vene ylitti maalivan tiistaina iltapävällä.

Roschier Baltic Sea Race oli 635 merimailin mittainen avomerikilpailu Itämerellä. Lähtö oli viime viikon torstaina 21. heinäkuuta, reitti kiersi Gotlannin ja takaisin tultiin Viron puolelta ohittaen Saarenmaa ja Hiidenmaa. Kilpailun pääjärjestäjä on brittiläinen Royal Ocean Sailing Club (RORC), joka järjestää maineikkaita purjehduskilpailuita, kuten Rolex Fastnet Race, RORC Caribbean 600 ja Transatlantic Race. 

Kavén kipparoi SilverMoonII -venettä, joka on Hans Groopin suunnittelema H323 -luokan 32-jalkainen versio monille tutusta H-veneestä.

Miehistönä kilpailussa toimi Kavénin puoliso Kari Itkonen, hänen veljensä Jorma Kavén ja Jouni Kavén, sekä toisen veljen vaimo Heidi Ekholm. Kavénilla on vankka kokemus kilpapurjehduksesta. Hän on purjehtinut kilpaa yli 20 vuotta erilaisissa veneluokissa. Myös kansainvälistä kisakokemusta on tullut mm. Baltiasta. 

– On hienoa, että myös tämäntyyppisellä veneellä voi voittaa kisan ja että perhemiehistöllä voi lähteä kovatasoiseen, kansainväliseen kisaan. Tämä laji on kaikille mahdollinen ja menestystä voi saavuttaa, Kavén painottaa.

Roschier Baltic Sea Race -kilpailuun osallistui 27 venekuntaa 11:stä eri maasta, mm. Puolasta, Saksasta, Hollannista, Brittein saarilta ja muista Pohjoismaista. Kilpailijoiden joukossa oli ammattipurjehtijoita ja isoja kilpaveneitä.

Ensimmäisenä maaliviivan ylitti erittäin kevyessä tuulessa Grzegorz Baranowskin kipparoima Volvo 70 -luokan ’I Love Poland’. He ylittivät maaliviivan vain 700 metriä ennen Tilmar Hansenin TP52 Outsideria (Saksa). I Love Poland palkittiin Bobby Lowein ruorilla, jolla on ennestään palkittu ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt vene kuuluisassa Fastnet Race -kisassa. I Love Poland -projektin tarkoitus on kehittää ja antaa mahdollisuuksia maan nuorille purjehtijoille. Ensimmäistä kautta tiimissä purjehtiva Magdalena Kwásna toimii joukkueessa isopurjeen trimmaajana.

”Some of the team has been on the boat for a coupble of years already, for me is the first regatta with them. Most of us are under 30 which is part of the program, they are trying to expand the possibilities of polish sailors. The backgrounds are varying a lot. I come from dinghy sailing, I was sailing Laser Radial until last year, i’m happy that i got this opportunity, but there are people who began from cruising and other forms of sailing”

– Magdalena Kwásna

Volvo 70 -luokan GP Bullhound oli kolmen kilpailupäivän jälkeen alle tunnin I Love Polandia jäljessä. Uudempaa vuosimallia oleva VO65 -luokan Ambersail oli puolestaan viimeisellä purjehdusosuudella jo 18 mailia I Love Polandia edellä, mutta sijoittui lopulta neljänneksi 28 minuuttia GP Bullhoundia jäljessä. Tuuliolosuhteet suosivat viimeisinä päivinä matalammalla tasoituksella kisanneita veneitä. Volvo 70- ja VO65 -luokkien veneet vaativat lähemmäs 15 solmun tuulta (7m/s), pystyäkseen kulkemaan tarpeaksi kovaa tasotukseensa nähden.

Volvo 70 -luokan GP Bullhound Helsingin edustalla

Roschier Baltic Sea race järjestetään Itämerellä jatkossa joka toinen vuosi osana RORC:in kisakalenteria.

Palkintojenjako järjestetään kello 19 huomenna keskiviikkona Katajannokalla.

Kilpailusivut: www.rorc.org/baltic-sea-race

Tulokset: http://www.rorc.org/racing/race-results

Kuvat: Pepe Korteniemi, Johan Ekblom