12.06.2023

Aleksandra Blinnikka | ”Tavoitteeni on edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa ja pärjätä siellä”

Aleksandra Blinnikka, lempinimeltään ”Ale”, on syntyperäinen vantaalainen. Kolmekymppinen Blinnikka edustaa purjehdusmaajoukkueessa sekä kokemusta että uusia tuulia. Parhaat saavutuksensa Blinnikka on saavuttanut purjelautailun Raceboard-luokassa, joka ei kuulunut olympiaohjelmaan. Siirtyminen aiempaan olympialuokkaan, RS:X-lautoihin, ei vielä tuottanut toivottua tulosta, mutta nyt sitkeä ja positiivinen Blinnikka hakee ensimmäistä olympiaedustuspaikkaansa uudessa iQFoil-luokassa.


Blinnikan purjelautailijan ura sai alkunsa melko myöhäisessä vaiheessa. Vuonna 2013, silloin kaksikymppisenä, Aleksandra pääsi isänsä Juha Blinnikan innoittamana ja valmentamana toden teolla vauhtiin Raceboard-luokassa. Aikaisempaa purjehtijan kokemusta tai taustaa Aleksandra Blinnikalla ei ollut, vaikka purjelautailu oli perheen harrastus jo kolmannessa polvessa. Aleksandra on kuitenkin nopea oppimaan ja määrätietoinen siinä mihin ryhtyy. Raceboard-luokan MM- ja EM-kultamitaliensa ansiosta hänet palkittiin kotikaupunkinsa Vantaan parhaana urheilijana jo vuonna 2018.


Olympialuokka RS:X tuli pikkuhiljaa vahvemmin mukaan ohjelmaan, kun esikuvana ja kannustajana toimi vuoden 2012 RS:X-luokan olympiahopeamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén. Vuodesta 2019 lähtien Blinnikka on panostanut yksinomaan ja täysipainoisesti olympialuokkiin, ja RS:X-laudan vaihtuminen iQFoiliksi on antanut hänelle mahdollisuuden lähteä liikkeelle samalta viivalta kilpakummanien kanssa. Uuden olympialuokan opetteleminen vie kuitenkin kaikilta oman aikansa.


Vuonna 2022 iQFoil -luokan EM-regatassa Italian Torbolessa Blinnikka purjehti lupaavasti, 26. sija 95:n osanottajan joukossa. EM-regatta käynnistyi Blinnikan osalta todella näyttävästi ensimmäisen lähdön voitolla. Lähitulevaisuuden tavoite on Blinnikalle hyvin selkeä: ”Tämän hetken tärkein tavoitteeni on edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa ja pärjätä siellä.”

Teksti: Eero Lehtinen

Kuvat: Johan Ekblom

Aleksandra Blinnikka

  • Luokka: iQFoil
  • Seura: Helsingfors Segelklubb
  • Kotipaikka: Vantaa
  • Syntynyt: 1992
  • Aikaisemmat luokat: Raceboard, RS:X
  • Aloitti purjehduksen: 20-vuotiaana
  • Ensimmäinen valmentaja: Juha Blinnikka
  • Aleksandran matkaa tukemassa: Vantaan kaupunki, Vantaan Energia, Salomon