Veera Hokka 49er FX – Maajoukkuepurjehtijan monipuolinen polku
Helsingissä nykyään asuva, mutta Espoossa syntynyt Veera Hokka purjehtii Ronja Grönblomin kanssa 49er FX-luokassa. Kuusivuotiaana Veera perheineen muutti Porvooseen, missä vietti suuren osan lapsuuttaan. Purjehduksen pariin Veera löysi perinteiseen tyyliin aktiivisen purjehtijaisänsä, Kari Hokan, innoittamana. Lainalle saadulla mökkioptarilla kierrettiin verkkomerkkejä, jotka saivat paikallisen kalastustarkastajankin tekemään yöllisiä tarkastuskäyntejä tulevan maajoukkuepurjehtijan harjoitusradalle.
Monipuolisuus ja omatoimisuus
Purjehdus oli alkuun yksi harrastus Veeran monien aktiviteettien joukossa. Suunnistus ja muodostelmaluistelu ovat molemmat omilla tavoillaan tukeneet myöhempää kilpapurjehtijan uraa – kartta on tuttu työkalu ja ryhmässä toimiminen sekä suoritusten synkronointi ovat selkärangassa. Moniin harjoituksiin ja muihinkin rientoihin on Veeran perheessä kuljettu pyörällä. Hyötyliikunta ja omatoimisuus ovat alusta lähtien olleet aikaansaavan nuoren naisen rakennusaineita.
Yhdeksän vuoden iässä alkanut purjehdusharrastus eteni mökkirannasta Espoon Merenkävijöiden vesille Haukilahteen, missä isä-Kari otti myöhemmin aktiivisen roolin seuran junioritoiminnassa. Alkuun pöytä oli kuitenkin tyhjä, kun paikallinen junnuvalmentaja vaihtoi seuraa ja vei kaikki silloiset optaripurjehtijat mennessään. Kari ja Veera osallistuivat lähiseurojen leireille, ja purjehdukseen vahvasti hurahtanut Veera kehittyi hyvää vauhtia.
Nousujohteisuus ja sosiaalisuus
Optimistista Veera siirtyi Zoom-luokkaan 13 vuoden iässä, ja treenausintoa sai isän mukaan lähinnä toppuutella. Muut lajit pidettiin ohjelmassa mahdollisimman pitkään, monipuolisuus ja harjoittelun nousujohteisuus olivat vahvoja teemoja lupaavan purjehtijan harjoittelussa. Veera kuului kansalliseen kärkeen, mutta henkilökohtaisia täysosumia ei lapsuusvuosina vielä tullut. Isä-Kari ymmärsi, että huippuonnistumisiakin olisi ajan mittaan tulossa, mutta Veeran kärsivällisyys ei aina ollut yhtä vahvalla tasolla. Sosiaalinen Veera nautti kavereiden kanssa touhuamisesta ja yhdessä tekeminen niin vesillä kuin maissakin toimi erinomaisena kasvualustana. Ensimmäiset mitalit tulivatkin nimenomaan joukkuepurjehduksissa: PM-kultaa optareissa ja MM-kultaa Zoomeissa.
Kovia tuloksia, upeita kokemuksia
Valmentajasuhde isään sai jäädä, kun luokaksi vaihtui 29er. Kotirannan veljekset opastivat Veeraa alkuun, ja kun vielä yhteistyö Sirre Kronlöfin kanssa pääsi vauhtiin, kehitys oli nopeaa. 29er-ura huipentui juniorien MM-kultaan Malesiassa 2015. ”Se kannusti ja antoi motivaatiota jatkaa eteenpäin”, muistelee Veera. Uuden-Seelannin 49erFX-luokan MM-regatta ja samalla Tokion kesäkisojen maapaikkakarsinta yhdessä Ronja Grönblomin kanssa oli myös vahva boosteri uran jatkolle: ”Maapaikka jäi yhden sijan päähän ja tajusimme, että pystymme haastamaan kenet vaan luokan huipulla.”
Mallioppilas
Koulu ja opiskelu ei ole koskaan ollut kivi Veeran kengässä. Yläkoulun päätösjuhlissa Veera putsasi pöydän vastaanottaessaan parhaan keskiarvon sekä urheilullisimman ja kansainvälisimmän oppilaan palkinnot. Opintie kulki Mäkelänrinteeseen, josta sekä Veeralla että Karilla on vain hyviä muistoja. Nelivuotisen urheilulukiovaiheen päätteeksi Tampereen lääketieteellisen ovet avautuivat ensimmäisellä yrittämällä, ja matka jatkuu nyt kohti akateemista loppututkintoa. Veera rytmittää opintonsa 2024 olympialaisten ympärille – lääkäriopinnot viedään maaliin siten, että viimeinen puolitoista vuotta ennen olympialaisia pyhitetään purjehdukselle, ja kisojen jälkeen on vuorossa klinikkavaihe ja valmistuminen osuu vuoteen 2026.
Tavoitteena olympiamitali
Pariisin olympiaregatta siintää jo vuoden päässä, ja rima on korkealla. ”Kaikki paukut on nyt tässä projektissa, Marseillen vesillä haluamme olla mukana mitalitaistossa”, sanoo Veera määrätietoisesti. Elokuussa 2023 olympialuokkien MM-regatassa kaksikko haluaa varmistaa maapaikan, jotta valmistautuminen voi sujua paineettomasti. Siitä, mitä Pariisin jälkeen tapahtuu, ei Veera halua vielä sanoa mitään. ”Mennään yksi projekti kerrallaan. Purjehduksesta nautitaan kuitenkin vielä pitkään.
Vahva kaksikko
Ronja Grönblom kehuu yhteistyötä Veeran kanssa: ”Meillä on sama tavoite, ja Veeran kanssa synkkaa hienosti veneessä. Me ei kumpikaan haluta koskaan luovuttaa.”
SPV:n valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko puolestaan kuvailee Grönblom-Hokka kaksikkoa näin: ”Nämä nuoret naiset ovat iloisia ihmisiä, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. He tekevät systemaattisesti ja johdonmukaisesti töitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Vesitunneissa jäätiin suunnitelmista jälkeen, kun loukkaantumiset ja terveysongelmat sekoittivat 2022 suunnitelmat. Mutta 2023 on taas sujunut suunnitelmien mukaan. Kaksikon ehdottomia vahvuuksia, joiden ansiosta tältä tiimiltä voidaan odottaa paljon, ovat urheilullinen lahjakkuus ja lajin teknistaktiset taidot, periksiantamattomuus ja tilanneviisaus.”
Teksti: Eero Lehtinen
Kuvat: Pepe Korteniemi, Johan Ekblom
Veera Hokka
- Luokka: 49er FX
- Seura: Helsingfors Segelsällskap
- Kotipaikka: Helsinki
- Syntynyt: 1998
- Aikaisemmat luokat: Opti, Zoom, 29er
- Aloitti purjehduksen: 10-vuotiaana
- Valmentaja: Tomasz Januszewski
- Ensimmäinen valmentaja: Kari Hokka
- Ronjan ja Veeran yhteistyökumppanit: Marinekauppa, HSS, Nosht