
Terveisiä ICCY 2022 -tapaamisesta Maarianhaminasta
Teksti ja kuvat: Kalevi Westersund, ICCY Council member ja SPV:n Veneilytoimikunta
Jälleennäkeminen oli erityisen lämmin ja niin oli ilmakin, kun heinäkuun lopussa saimme aloittaa ICCY kesätapaamisen, kahden pitkän koronavuoden jälkeen. ICCY:n motto ”The Sea and the Friends we make from it” alkoi jälleen konkretisoitua.
Rödhamnin kalliosaaren vierassatamassa oli varattu kaikille paikat, ja ribillä tultiin jo redille vastaan. Get-together ruokailu nautittiin laajennetussa Sjöboden kahvilassa, jossa saaren isäntäpari Anette Gustavsson ja Christian Kull tarjoilivat herkullista kalaa jälkiruokineen. Ensimmäinen ICCY 2022 Mariehamn tapahtumalippu ripustettiin merihenkisen bodenin kattoon, monen klubiviirin seuraksi. Punahehkuisilla kallioilla ihailtiin kaunista auringonlaskua ja istuskeltiin pienryhmissä iltaa. Saaren palveluja on kovasti kehitetty, ja kunnallinen vesi tulee nyt laitureille ja suihkuihin se lämmitetään monilla aurinkopaneeleilla. Kuivakäymälät ja tiskauspaikat ovat ylempänä kallioilla.
Maanantaina veneisiin tuotiin tuoreet sämpylät, joiden paperipusseissa oli hyvät sääennusteet. Niinpä sitten alettiin viritellä purjeita ja leppoisan helteisessä kelissä suunnattiin kohti Maarianhaminaa. ÅSS:n Brage Jansson oli myös Länsisatamassa varannut paikat, kakkoslaiturista heti Paviljongin edestä. Päivällä oli omaa aikaa vierailla vaikka Merenkulkumuseossa tai Pommernilla. Yllätysohjelman järjesti ICCY:n ehkä kaikkien aikojen suurin alus m/y Sweet Hope, 100 tonnin painoinen Nordhavn 64. Pääsimme ihailemaan luksusmatkailuun rakennettua kolmikerroksista alusta, jolla voi ylittää jopa Atlantin.


Juhlalippuja oli jo viritelty mastoihin ja tuttuun tapaan näytettiin myös monia aikaisempia ICCY lippuja. Kello 17.30 nostettiin iso ICCY lippu sataman salkoon ja 39. ICCY kesätapaaminen kilisteltiin alkaneeksi. ICCY General Secretary ja President Joni Nuorivaara esitteli uutta kiertopalkintoa, jota on modernisoitu jättämällä pois isot ja vaurioherkät korvakkeet. Pokaalin laatoissa on edelleen kaikki, nyt jo 39 tapahtumapaikkaa.
Toinen ICCY lippu annettiin Henrik Nordstömille, jonka matkatoimiston avulla pystyimme järjestämään hyvän ohjelman ja avaamaan mm. Villan ja Andersudden ovet.
ÅSS Paviljongen tarjosi todella maittavan illallisen ja tunnelmallisen miljöön. Lars Sonckin piirtämä ja 1895-99 pystytetty koristeellinen hirsitalo Segelpaviljongen viettää 100 v. juhlaa nykyisellä paikallaan ÅSS:lla.
Tiistai aloitettiin kävelykierroksella osaavan oppaan johdolla, ja kaupungin toisella rannalla Arkipelagissa nautittiin lounas. Council meeting pidettiin m/s Tayanassa, ja vieraaksi saimme ICCY:n 1986 perustajajäsenen Magnus Anderbergin ja vaimonsa Margarethan, molemmat KMK:lta. Kokouksen päätöksinä tiedotettiin TYvD:n halukkuus järjestää ensi kesän tapaaminen Saksaan, Rügenin alueelle. Samoin vahvistettiin ICCY syyskokous Uppsalassa 20-23.10.2022.
Keskiviikkona klo 9 bussi jo odotti ja ensimmäinen kohde oli Amalias Limonadfabrik. Saaren ainut tehdas valmistaa käsityönä useita limonadeja puhtaista marjoista. Myös aikuisten juomia terästetään 5,5 % saakka. Kastelholman linnan ohi ajaen löytyi Mattas Gårdsmejeri, pieni perhetila, joka tuottaa artesaanipohjaista luomumaitoa, -juustoja ja -jäätelöä. Täällä lehmät ja lampaat tunnetaan nimeltä.
Bomarsundin linnan raunioille poikkesimme jaloittelemaan. Oolannin sodassa 1854 tuhoutunut linna oli aikansa mahtavin. Uudessa vierailukeskuksessa kannattaa käydä oikein ajan kanssa näkemässä ja kuulemassa historian havinoita.
Kolmas kohde oli Stallhagen panimo, joka on 2004 alkaen kasvanut saaren suurimmaksi. Sen tuotteet tunnetaan myös laivoilla. Saimme seikkaperäisen opastuksen oluen panemisesta ja puhtaiden raaka-aineiden merkityksestä. Panimokierroksen jälkeen pääsimme maistelemaan neljää erityyppistä käsityöolutta, paikallisten herkkupalojen kera. Antoisat maistiaiset palkittiin Pubin hyvällä lounaalla, jonka valmistusta saattoi seurata väliseinän isojen ikkunoiden läpi kyökin puolella. Puolentusinaa kokkihattua hääri uutterasti kun, 45 annosta piti saada lämpiminä pöytiin. Kaikissa kolmessa kohteessa oli omat myymälät, joista sai maukkaita tuliaisia mukaansa.
Pohjoisesta palattiin Länsisatamaan, josta nyt jatkettiin etelään, maan ääriin. Jossain vaiheessa bussimme ohitti tyylikäs Bentley, ja osasimme arvata, kuka oli ratissa. Kauppaneuvos Anders Wiklöf kiirehti edellemme toisella Bentleyllään, avaamaan ovia 700 neliöiselle Andersudde ”stugalle”.
Normaalisti henkilökunta hoitaa vierailuryhmät, mutta meillä kävi nyt hyvä tuuri, sillä taideosaaja oli sairaana. Niinpä Anders itse availi ovia ja esitteli tiluksiaan ja kertoili samalla 75 vuotisesta elämänkaarestaan, köyhästä muurarin pojasta Ahvenanmaan mahtimieheksi.
Seinien taulut ja lattian veistokset tuntuivat heräävän henkiin, kun niin moneen liittyi jokin jännittävä tarina. Kiintoisia ja huimia olivat myös hänen liikemiesjuttunsa.
Pitkään aikaan hän ei ollut tehnyt itse esittelykierrosta, mutta nyt hän kertoi oikein nauttivansa kansainvälisistä venevieraistaan. Paljon arvovieraita, valtion päämiehistä taiteilijoihin ja urheilutähtiin onkin hänellä jo käynyt aiemmin.
Vielä katsastimme valtavan tennisareenan, jossa on 1.800 istumapaikkaa. Täällä pidetään myös ilmaiskonsertteja. Ylpeänä hän käänsi nupit kaakkoon, jolloin vakuuttauduimme myös areenan kiitellystä akustiikasta. Se kuulemma syntyi ihan vahingossa kovaäänisiä vain tolppiin heittämällä…
Päätteeksi Joni luovutti Andersille ICCY 2022 Mariehamn lipun, jonka hän värikkäänä lupasi laittaa seinälle.
Kaikki venekunnat puolestaan saivat lahjaksi ”Muurarin pojasta miljonääriksi” signeeratun elämänkerran, omalla kielellään. Olipa sellainen visiitti, että ei hevin unohdu…
Bussi toi takaisin satamaan, josta taas kohta lähdettiin kävellen Esplanadille. Gustaf Erikson Villan ovet olivat meille avoinna ja talon isossa puutarhassa saimme nauttia aurinkoisesta coctail-tilaisuudesta. Maarianhaminan kaupungin kansliapäällikkö Emma Dahlén lausui kansainvälisen ICCY ryhmän jälleen tervetulleeksi, sitten edellisen 2009 kesätapaamisen. Meidät luetaan kohta jo vakiovieraiksi…
Merenkulkuneuvos Gustaf Eriksonilla oli 1920-30 luvuilla maailman suurin purjelaivasto, 46 alusta, tunnetuimpana museoitu nelimastoparkki Pommern. Suuret ja nopeat purjelaivat pärjäsivät rahdeissa höyrylaivoille vielä Australian pitkällä vehnäreitillä. (2018-19 Golden Globe Racen kotimatkalla Tapio Lehtinen poikkesi Maarianhaminassa ja lorautti pullollisen Kap Hornilta ottamaansa vettä Eriksonin haudalle, kunnianosoituksena windjammereiden aloittamalle Great Grain Racelle)
Pienen jaloittelun jälkeen päästiin Hotel Arkipelagiin, jossa hakeuduttiin uuteen isoon katettuun terassitilaan. Juhlava Gala Dinner tarjoiltiin ammattitaidolla, soittokunnan säestyksellä. Koska olimme muun yleisön joukossa, emme voineet pitää puheita tai jakaa huomionosoituksia, vaan lykkäsimme niitä brunssille. Paluu veneille sujui suviyössä. Mikään ei ole niin pitkä kuin turistin päivä…


Torstaina heräiltiin rauhassa ÅSS Paviljongin brunssille. Nyt meillä oli omaa tilaa katetulla terassilla, joten puheetkin kuuluivat. Uutuutena jokainen kippari miehistöineen sai Certification of Participation -todistuksen. Perinteisen Longest Distance kilpailun voitti brittiläinen Colin Kennedy, kipparoituaan s/y Layla II of Hamble, uutta purttaan Brittein saarilta yli 1.700 NM. Joni Nuorivaara vastaanotti KMK:lta arvokkaan ja mekaanisesti toimivan puolipallojen kynttelikön, uurastuksistaan vielä yliajalla tämän tapahtuman järjestelyistä. TYvD:n Rainer ja Marlies Damkowski s/y Catianasta saivat vastaanottaa uudistetun ICCY pokaalin kotiseuralleen ja Rügeniin vietäväksi.
ICCY tapahtumamme sai myönteistä huomiota medioissa: Ålandstidningen otsikoi ”Anrikt båtsällskap besöker Åland” ja Nya Åland vastaavasti ”Internationellt besök av fina båtar”. Kummassakin lehdessä oli aukean jutut henkilöhaastatteluineen. Lisäksi Ålands Radio teki live-jutun aamuradioon keskiviikkona.
Satamassa lukuisat vene- ja muutkin vieraat ihastelivat komeaa juhlaliputusta ja erityisesti useamman vuosikerran ICCY tapahtumaliput herättivät uteliaita kysymyksiä, joihin oli vallan mukavaa vastailla.
Pitkien jäähyväisten jälkeen fleettimme alkoi jakautua, osan lähtiessä ja toisten jäädessä pariksi päiväksi pitämään alkavaa sadetta ja kovaksi nousevaa tuulta.
ICCY 2022 Mariehamn tapahtumassa oli 19 venekuntaa ja yksi asuntoauto, yhteensä 45 osallistujaa neljästä maasta; Suomi, Ruotsi Saksa ja UK. Suomesta oli 7 venettä, kolmesta eri seurasta; HSK, Marinerit ja Rotarypurjehtijat. Moni ruotsalaisvene tuli Kungliga Motorbåtklubben, KMK:lta, saksalaiset puolestaan Touren Yachtclub von Deutschland, TYvD:lta ja britti Cruising Association, CA:lta.

Kahden koronavuoden jälkeen osallistujamäärää voi pitää ilahduttavankin hyvänä. Alkujaan 2020 ja -21 tapaamiset oli suunniteltu pidettäväksi Saaremaan Kuresaaressa, mutta tunnetusti koronarajoitukset estivät molempien kesien kaikki tapahtumat.
ICCY eli International Council of Cruising Yachts on 1986 perustettu kansainvälinen matkaveneilijöiden yhdistys, jossa on edustettuna 13 maata, lähinnä Pohjois-Euroopasta. Yhtenä perustajajäsenenä on ollut HSK:n kunniakommodori Seppo Seljavaara. Suomessa tapahtumia on järjestetty Helsingissä 1989, Helsinki/Savonlinnassa 1999, Maarianhaminassa 2009, Helsingissä 2019 ja Maarianhaminassa 2022. Suomalaisia ICCY pääsihteerejä ja presidenttejä ovat olleet Seppo Seljavaara, Hannu Laine ja Joni Nuorivaara.
ICCY:n kesätapaamisiin ovat tervetulleita kaikki maamme yli 330 jäsenseuran lipun alla liikkuvat venekunnat. Osallistujat saavat lisäksi oman ICCY-tapahtumalipun, merkiksi yhteisöllisyydestä. Ennen koronavuosia tapahtumiin osallistui keksimäärin 40 venettä ja 120 henkilöä, lähes kaikista Itämeren maista.
Ensi kesän ICCY 2023 Rügen -tapaamisen järjestää Touren Yachtclub von Deutschland, TYvD. Tarkempaa tietoa on lähiaikoina saatavissa www.iccy.org
Tervetuloa mukaan!

Kalevi Westersund, ICCY Council member ja SPV:n Veneilytoimikunta
