TIETOA URHEILIJOILLE JA VALMENTAJILLE

ANTIDOPING

Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry/Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. ADT:n keskeisiä toiminta-alueita ovat dopingtestaus, koulutustoiminta sekä kansainvälinen toiminta. Toiminnan arvot ovat oikeudenmukaisuus, yhteistyö ja luotettavuus. ADT julkaisee vuosittain Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Se perustuu Maailman Antidopingtoimiston (WADA) julkaisemiin luetteloihin. Luetteloissa ei ole oikeudellisesti sitovasti määritelty urheilussa kiellettyjä ja sallittuja aineita. Luettelon tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita.

Suomen ADT:lla on kaksi seurantaryhmää: testauspooli I ja II sekä muut urheilijat. Urheilijalle ilmoitetaan aina kirjallisesti heidän kuulumisestaan testauspooliin sekä siihen liittyvistä velvollisuuksista.

Testauspooli I kuuluvat kansainvälisenlajiliiton määräämät urheilijat tai Suomen ADT:n nimeämät urheilijat. Lisätietoa World Sailingin Antidoping-sivustolta. Testauspooli II voivat kuulua Suomen ADT:n nimeämät Olympiakomitean tukiurheilijat sekä kansallisen tason huiput. Näiden nimettyjen urheilijoiden tulee ilmoittaa olinpaikkatietonsa neljännesvuosittain etukäteen (3kk ajalta). Lisätietoja testauspoolista >>

Erivapaus – kielletyn lääkeaineen käyttö jatkuvana tai tilapäisenä hoitona

Voi olla, että joudut käyttämään kiellettyä ainetta tai menetelmää terveyssyistä. Tällainen käyttö on säännösten mukaan sallittua, mutta edellyttää ehdottomasti erivapauden hankkimista. On myös otettava huomioon, että erivapaus on hankittava ennakkoon.

Kansallinen kilpailija hakee erivapauden Suomen ADT:ta ja kansainvälinen urheilija World Sailingista. Lisätietoja erivapaudesta ADT:n sivuilta.

RAVINTOLISÄT

Varsinkin epämääräisistä lähteistä ja netin kautta hankittuihin ravintolisiin on syytä suhtautua varauksella. Useiden tällaisten valmisteiden sisältöä ja epäpuhtauksia ei valvota lainkaan. Valmistaja tai myyjä ei aina tiedä valmisteidensa koostumusta ja puhtautta. Ravintolisien on joskus todettu sisältävän esimerkiksi anabolisia steroideja tai niiden esiasteita, jotka johtavat dopingkäryyn.

URHEILIJA ULKOMAILLA

Urheilijan valmistautuessa kilpailu- ja/tai harjoitusmatkalle ulkomaille on hänen syytä kiinnittää huomiota mahdollisten olemassa olevien sairauksien kuin myös yllättävien sairastumisien hoitoon. Ennakkovalmistelujen yhteydessä on hyvä huomioida muun muassa seuraavia asioita:

Ota mukaan ADT:n julkaisema suomenkielinen Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa -vihkonen sekä WADA:n internetsivuilla julkaistu englanninkielinen luettelo. Tarkista voimassa olevasta Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa -luettelosta, että kaikki käyttämäsi lääkkeet ovat sallittuja (on hyvä tarkistaa myös esim. ravintolisien, vitamiinien ja palautumisvalmisteiden sisältämien aineiden sallittavuus). Suositeltava tapa on tehdä lista kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, ravintolisistä, vitamiineista ja palautumisvalmisteista. Tällöin esimerkiksi mahdollinen dopingtestitilanne nopeutuu ja helpottuu -käyttämiesi valmisteiden nimet tulevat oikein, etkä unohda ilmoittaa jotakin käyttämääsi valmistetta. Varmista vähintään kuukautta ennen ulkomaille suuntautuvaa kilpailu- ja/tai harjoitusmatkaa, että mahdolliset erivapautesi ovat voimassa. Katso ohjeistus erivapausmenettelystä. (Erivapaus urheilijan lääkityksessä). Tarvittaessa kysy neuvoa ADT:lta. Pidä aina todistus/ilmoitus myönnetyistä erivapauksista mukanasi sekä kilpailu- että harjoitusmatkoilla. Suositeltavaa on ottaa kotimaasta mukaan sallittua lääkettä esimerkiksi mahdollisen säryn, flunssan ja ripulin hoitoon. Tällöin välttyy turhalta huolehtimiselta ja ulkomaisten lääkevalmisteiden tarkistamiselta matkan aikana!

Mikäli sairastut/loukkaannut ulkomailla: Mikäli tarvitset lääkärin hoitoa, hakeudu aina asianmukaisen lääkärin hoitoon. Pyydä aina kirjallinen todistus lääkärin määräämästä tai käyttämästä lääkkeestä. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää mahdollisiin pistoksiin. Pyri varmistamaan, ettei sinulle hoidon yhteydessä anneta ja/tai sinulle määrätä urheilussa kiellettyjä lääkeaineita. Osta lääkkeet apteekista ja pyri varmistumaan, että saamasi lääkkeet ovat alkuperäisiä. Älä käytä mitään lääkkeitä tai vastaavia valmisteita, jotka olet saanut esimerkiksi toiselta urheilijalta tai ennestään tuntemattomalta henkilöltä. Ota tarvittaessa yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriisi tai lajiliittosi lääkäriin.

Lisätietoja saat myös ottamalla yhteyttä ADT:n henkilökuntaan. He auttavat käännöksissä sekä lomakkeiden täyttämisessä.

VALMENNUSRAHASTO

Urheilijoilla on mahdollisuus rahastoida urheilutulojaan. Valmennusrahastoja on useita. Suurin osa purjehtijoista käyttää Valon alaista valmennusrahastoa. Sen säännöt, liittymisohjeet ja menettelytapaohjeet löydät täältä. Tutustu ohjeisiin huolella. Voit myös kysyä lisätietoja SPV:n päävalmentajalta tai valmennuspäälliköltä.