ALOITA VENEILY

Suomalaiset ovat veneilykansaa ainakin päätellen veneiden kokonaislukumäärästä, joka on yli miljoona kun kaikki pikkujollat ja soutuveneet lasketaan. Se on väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa. Hyppää mukaan aallonharjalle!

Miten voin harrastaa veneilyä?

Veneilyä voi harrastaa ihan millä tasolla tahansa – niin matkaveneilijänä, kilpapurjehtijana kuin kilpaveneilijänäkin. Harrasteveneilyyn pääsee helposti kiinni tutustumalla kotiseudun venekerhojen toimintaan. Monissa seuroissa on mahdollisuus tutustua veneilyyn joko miehistönä niin sanotuissa viikkokisoissa (purjehdus) tai erikseen järjestetyillä kursseilla. Useisiin seuroihin pääsee jäseneksi suhteellisen pienellä vuosimaksulla esimerkiksi kannatusjäsenenä tai miehistöjäsenenä. Jäsenenä mahdollisuudet eri aktiviteetteihin kasvavat huomattavasti. Suosittelemme tutustumaan lähialueesi seuroihin, ja olemaan heihin yhteydessä. He auttavat mielellään.

Katso paikkakuntasi veneseurat >>

Lisäksi veden ääreen pääsee helposti edimerkiksi kaupunkien vesibusseilla tai kanooteilla. Niillä voi tutustua kohteisiin, jotka ovat muuten saavuttamattomissa. Tunnin/parin tunnin risteilyt kotialueen vesillä ovat myös yksi hyvä vaihtoehto.

Voit myös tutustua Venealan keskusliitto Finnboatin julkaisemaan Veneilyn Aapinen -oppaaseen. Siinä on kerrottu tiiviisti 48 sivun avulla aloittelevalle veneilijälle perustiedot veneilyyn liittyvistä asioista ja vesillä liikkumisesta. Lataa Aapinen: suomiveneilee.fi/veneilyn-aapinen

Kurssit

Erilaisia teoria- ja käytännön kursseja järjestetään seuroissa. Tietyn tasoinen teoreettinen ymmärrys vesiliikenteen säännöistä ja periaatteista on enemmän kuin hyväksi siirryttäessä seuraavaan vaiheeseen eli oman veneen hankintaan.

On luonnollista, että alkuun hankitaan pieni ja edullinen vene, jolla on hyvä harjoitella vesiliikenteen ensiaskeleita. Veneen hankinnassa kannattaa tukeutua veneseuran kokeneempiin veneilijöihin ja pyytää heitä avuksi veneen valinnassa. He osaavat myös kertoa mitä kaikkea veneen hankintaan ja omistamiseen liittyy, jotta se ei tule yllätyksenä.

Mihin kiinnitän veneillessä huomiota?

Turvallisuus tulee olla ykkösasiana aina kun vesiliikenteestä puhutaan. Se voidaan jakaa kolmeen tärkeään alueeseen: veneen turvallisuus, veneilijän turvallisuus ja sijaintiturvallisuus.

Veneen turvallisuus tarkoittaa sitä, että vene on kaikin puolin ehjä ja vesiturvallinen, kaikki laitteet toimivat moitteetta ja joku ammattilainen (esim. oman seuran katsastaja) on käynyt sen läpi ja todennut hyväksyttäväksi liikenteeseen. Katsastushan ei ole lain vaatimus, mutta lähes kaikki veneseurat edellyttävät laituripaikoillaan olevien veneiden olevan katsastettuja.

Veneilijän turvallisuus tarkoittaa osaamista ja asennetta. Väistämissääntöjen tuntemus ja veneilyn yleisten periaatteiden omaksuminen em. kursseilla on hyvä lähtökohta. Asenteen tulee olla varma mutta nöyrä. Isompien alle ei kannata mennä vaikka olisi oikeassakin ja ympäri näkökenttää tapahtuva tähystys  tulee olla aktiivista ja jatkuvaa. Tiedä missä olet, missä muut ovat ja miten he liikkuvat. Osaat myös käyttää veneen pelastautumisvälineitä ja hätähälytysjärjestelmiä mitä ne kulloinkin ovatkaan.

Sijantiturvallisuuteen liittyy se, että osaat perinteisen merenkulun vaatimuksista ainakin kartanluvun sillä tasolla, että pystyt paikallistamaan sijaintisi millä hetkellä hyvänsä ilman teknisiä apuvälineitä. Elektroniset apuvälineet kuten GPS tai navigaattori/plotteri ovat nimensä mukaisesti hyviä apuvälineitä mutta pääosaaminen ja vastuu on sinulla veneilijänä. Laitteiden rikkoutuminen ei saa estää matkasi jatkumista turvallisesti.

Minne mennä?

Suomen rannikot ja sisävedet ovat täynnä erilaisia ja eritasoisia satamia missä veneilijä voi käydä. Aloittelevan veneilijän kannattaa tutustua lähialueen tarjontaan esim. kuntien ja virkistysalueyhdistysten hallinnassa oleviin retkisaariin. Ne ovat yleensä lähellä ja niissä on usein hyvä grillauspaikka ja mahdollisesti PuuCee jne. Luonnonsatamia on myös paljon ja ne on tarkoitettu suhteellisen omavaraisille veneilijöille eli niissä ei palveluita ole, luonnonarvoja sitäkin enemmän. Maksulliset vierasvenesatamat edustavat sitten jo korkeampaa palvelutasoa hyvine laitureineen, vesi- ja sähköpisteineen, septitankin tyhjennyspisteineen, kauppa/kioskeineen, wc/suihkuineen jne.

Voit tutustua purjehdukseen SPV:n kustantaman Purjehdustaidot-kirjan avulla. Teos käsittelee kaikki keskeiset tiedot ja taidot, joita tarvitaan turvallisessa purjehtimisessa. Lue lisää ja tilaa kirja täältä.

Jokaiselle löytyy jotakin – veneily on henkistä ja fyysistä terveyttä ylläpitävä harrastus, joka taipuu juuri sellaiseksi kuin haluat.