ALOITA KILPAVENEILY

Kilpaveneily ei ole pelkästään harrastus vaan elämäntapa, joka vie mukanaan. Miten lajin voi aloittaa?

Kilpaveneilyn parissa tapaa hienoja kilpaveneilyn mukanaan vieneitä ihmisiä ja pääsee matkustamaan pitkin Suomea ja ulkomaitakin. Kansainvälistä vivahdetta lajiin tuovat arvokilpailut, joissa monen eri maan parhaimmat kilpailijat ottavat mittaa toisistaan. Parhaimmillaan kilpaveneily on koko perheen yhteinen harrastus ja ajanviettotapa.

Tule sinäkin kokeilemaan!

Vinkkejä ja apua lajin aloittamiseen saat tiimeiltä, SPV:n jäsenseuroilta, jotka tarjoavat nopeuskilpailutoimintaa sekä nopeuskilpailutoimikunnalta ja SPV:n toimistosta. Katso tästä kilpaveneilyn, veneiden ja harrastajien esittelyä!

Junioritoimintaan pääsee mukaan pienelläkin satsauksella. SPV:n alainen nopeuskilpailutoimikunta (NKT) järjestää vuosittain juniorileirejä mahdollisuuksien mukaan – yhden alkukesällä ja toisen syksyn korvilla. Näillä leireillä harjoitellaan kilpaveneen käsittelyä ja itse ajamista, opetellaan lajiin liittyviä sääntöjä sekä ajetaan erillinen harjoituskilpailu. Kalusto koostuu yksinkertaisimmillaan moottorista, veneestä trailereineen ja kuljettajan ajovarusteista. Kuljettajan ja kaluston lisäksi tarvitaan tietysti toimiva huoltojoukko, eli tiimi.

Kilpaveneilyn voi aloittaa 8-vuotiaana uudesta kansallisesta SJ10-luokasta, jossa ajetaan yksityyppiveneillä ja vakio 10-hevosvoimaisilla 4-tahtikoneilla. SJ10-luokka on helppo ja edullinen tapa tutustua lajiin, oppia veneen käsittelyä sekä lajin sääntöjä ja viihtyä perheiden ja tiimien kesken kilpailutapahtumissa.

GT15- ja GT30-ratamoottoriveneiden sekä Offshore-veneiden V50-luokassa nuoret pääsevät kilpailemaan kansainvälisesti. Ne toimivat hyvinä ponnahdusalustoina isompia rata- ja offshore-luokkia ajatellen. Suomen kirkkaimmat kilpavenetähdet Filip Roms sekä Sami Seliö ovat molemmat aloittaneet veneilyuransa junioriluokista.

Lue lisää veneluokista.

Kilpaveneilyyn pääsee mukaan myös aikuisena, ainoastaan junioriluokissa on yläikärajat. Kilpaveneilyssä tytöt ja pojat sekä naiset ja miehet kilpailevat samoissa sarjoissa.

Lajia harrastaneille on kertynyt paljon tietotaitoa kokemuksen myötä. Tätä tietoutta jaetaan mielellään uusille harrastajille ja autetaan uusia kuljettajia ja heidän taustajoukkoja auliisti yli seurarajojen. Uudet kuljettajat tiimeineen otetaan lämpimästi vastaan.

Jokaisella kilpaveneen kuljettajalla tulee olla ohjaajalupa (kilpailulisenssi), jonka myöntää SPV. Lupaa varten tulee kuljettajan olla jonkin veneilyseuran jäsen.

Mikäli et mieli itse veneen rattiin vaan laji kiehtoo muuten, ja haluat olla mukana toiminnassa, on SPV:n toimitsijakoulutusten kautta mahdollisuus osallistua kilpailutapahtumiin toimitsijana tai katsastajana. Voit myös järjestää oman kilpailun.