Då man börjar med juniorverksamhet eller startar den på nytt efter en paus är det viktigt att först inventera vilka resurser man har och att sätta mål för verksamheten. Då målen är fastslagna och resurserna säkrade är det tid att fundera hur man bygger upp verksamheten i praktiken. Nybörjarutbildning kan ges på läger och olika kurser, på veckoövningar eller en kombination av alla de här. Varje förening kan ordna verksamheten på sitt sätt, man kan ha övningar och läger året runt, ordna en kurs en gång per år eller ordna evenemang i föreningens hamnar.
Det finns många olika koncept för att förverkliga föreningens juniorverksamhet och varje förening måste hitta en modell, som passar den. Viktigast är ändå att anpassa verksamheten till de resurser man realistiskt kan räkna med. En fungerande modell är, att föreningarna på ett område bygger upp en gemensam juniorverksamhet. Då kan man bättre utnyttja instruktörer och utrustning och får ihop tillräckligt stora träningsgrupper.
Utbildningen för föreningsinstruktörer (SOK) är en utbildning i fyra moduler, som SBF ordnar för alla personer, som medverkar i juniorverksamheten inom en förening eller föreningarna på ett område.
Den här utbildningen är ett utomordentligt hjälpmedel för att köra igång eller uteckla verksamheten inom föreningen.
Segling och Båtsport i Finland erbjuder möjligheten att för informationstillfällen, skolturnéer och övriga evenemang låna utrustning.
Mer information: Pinja Harjunpää puh. 040 5337369 tai pinja.harjunpaa@spv.fi
Via SBF kan föreningarna låna utrustning till sina olika presentations- eller mässevenemang. SBF uppbär ingen hyra, men kan fakturera föreningen transport- och förvaringskostnader. Avsikten med båtsportpresentationerna är att locka nya utövare till seglingen och båtsporten och att lära 7-14 åriga barn grundkunskaper och -färdigheter. Kontakta SBF:s koordinator för barn- och ungdomsverksamhet: (laura.santala@spv.fi tai 040 821 2604), om du vill låna utrustning för din förening. Kom ihåg att reservera den i tid, vi har stor efterfrågan!
Med i Vattenhjältarna- verksamheten?
Skolidrottsförbundets och vattensportförbundens gemensamma Vattenhjältarna- program ger goda möjligheter att marknadsföra föreningsverksamheten till ungdomen.
Föreningarna kan vara med om de evenemang, som ordnas i deras distrikt inom ramen för programmet. Information om Vattenhjältarna- evenemangen och kommande evenemang hittar du här.
Stjärnförening- programmet är Olympiska kommitténs, grenförbundens och distriktförbundens kvalitetsprogram, som stöder och utvecklar föreningsverksamheten inom idrotten. Olympiska kommittén och grenförbundet kan bevilja en Stjärnförening stjärnmärke för ett modernt, flexibelt och mänskligt arbetssätt. Det Gröna Stjärnmärket beviljas en Stjärnförening för barn och unga.
På den avgiftstfria Stjärnförening- nättjänsten hittar du nödvändiga hjälpmedel för att utveckla föreningsverksamheten. Tjänsten är öppen för alla.
Mera information om Stjärnförening- programmet och hemsidorna hittar du på adressen https://tahtiseura.suomisport.fi/
Termen ”båtklass för ungdom” kan vara missvisande då bara Optimistjollen har en åldergräns för att delta i tävling. Ungdomsklasserna är båtklasser som SBF rekommenderar för unga seglare. Kriterier är att båten passar för unga rent fysiskt och att klassen har en aktiv verksamhet och tillräckligt antal seglare. Båtar större än optimistjollen seglas av både unga och fullvuxna. Seglarens storlek, vikt och fysiska egenskaper är viktigare för båtvalet än åldern.
De vanligaste båtklasserna har sina egna föreningar, klassförbunden, vilkas viktigaste mål är att utveckla verksamheten för den egna klassen och bevaka dess intressen. I praktiken erbjuder klassförbunden information om klassen, organiserar tävlingar i samrbete med föreningarna, utvecklar träningen och ordnar läger. En nykomling får av klassförbundet aktuell information om verksamheten och tävlingarna och övriga till klassen hörande frågor. Den viktigaste informationskanalen är klassförbundens hemsida. Besluten i ett klassförbund fattas av styrelsen, som väljs på årsmötet.
Optimistijolle
Zoom8
E-jolle
Laser
+ segelbrädesklasserna
Vi samlar här träningsvinkar för föreningarnas seglings- och båtsportsträning och allmän träning.
EMK – seurojen yhteiset etätreenit
HSS – kotitreenit 5-6 vuotiaille
Junnusta huipulle -webinaari 12.5.2020
Seuravalmentaja-webinaari 16.4.2020
Junioripurjehtijan tietokilpailu (avoinna 16.4.-23.4.)
Seuravalmentaja-webinaari 1.4.2020
Haastaja- ja kadettipurjehtijoiden etätreeni-ideoita
Taitoa vesille, puuhaa rannalle – Kunskap till sjöss, kul på stranden
SPV lasten ja nuorten materiaalipankki
Treenaa kuin olympimitalisti -kotitreeni
Kehonhuoltoa kotioloissa, osa 1
Veneilijän laiturijumppa (sopii esimerkiksi vesitreenien loppuverryttelyksi)