05.02.2019

Suomalainen veneseuralippu 100 vuotta – näyttely Vene 19 Båt -messuilla

Veneseuralippu juhlii 100-vuotispäiväänsä 18. helmikuuta 2019. Sen kunniaksi Vene 19 Båt -messuilla järjestetään Veneseuralippu 100 vuotta -näyttely ja julkistetaan uudistettu Veneilijän lippukirja.

Suomessa juhlivia veneseuralippuja ja seurojen omia erikoismerkkejä on useilta eri vuosikymmeniltä. Vanhimmat ovat jo ajalta ennen itsenäistymistä. Juhlanäyttelyssä on esillä paljon tietoa erikoismerkeistä sekä niiden suunnittelusta ja hyväksymisestä. Seurat lahjoittavat näyttelyssä olleet lippunsa messujen jälkeen Merimuseolle ja ne liitetään merenkulun kansalliskokoelmaan.

Veneseuralippu 100 vuotta -näyttely sijaitsee Helsingin Messukeskuksen eteläisen sisäänkäynnin läheisyydessä olevassa Lasigalleriassa.


Veneseuralipun historia alkaa 1800-luvulta

Venäjällä annettiin vuonna 1890 keisarillinen julistus purjehdusseurojen lipun käytöstä. Sillä määriteltiin purjehdusseurojen käyttöön valkoinen lippu, jossa oli sininen risti ja tangon puoleisessa kulmassa sen kaupungin tai läänin vaakuna, jossa seura on perustettu. Vastaava Pyhän Yrjön ristillä varustettu lippu oli ollut jo käytössä Venäjän luotsilaitoksella sekä Keisarillisella Nevan Jokipursiseuralla. Venäjän sotalaivasto käytti silloin – ja nykyään uudestaan – sinivalkoista Pyhän Andreaan vinoristillä varustettua lippua.

Ensimmäiset seuran säännöt ja niihin sisältyvän lipun hyväksyi keisari Aleksanteri II Nyländska Jaktklubbenille Helsingissä 4. maaliskuuta 1861. Lipun erikoismerkiksi määrättiin Uudenmaan läänin vaakuna kehystettynä tammenlehvillä ja Pyhän Andreaan kunniamerkin nauhalla.

Nykyinen veneilyseurojen käytössä oleva lippu, jossa sinisen ristin päälle on sijoitettu valkoinen risti ja tangon puoleiseen yläkulmaan alun perin läänin tai kaupungin vaakuna, sittemmin jokin muu seuran heraldinen tunnus, syntyi Nyländska Jaktklubbenin ja Suomen Purjehtijaliiton aloitteesta. Asetus purjehdusyhdistysten lipuista annettiin 18. helmikuuta 1919.

Tänä päivänä veneseuralippu on arvokas osa suomalaista veneilykulttuuria. Veneen kansallisuuslipun ohella se on turvalliseksi katsastetun veneen ja veneilijöiden yhteisöllisyyden symboli. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n lippukomitea neuvoo veneily-yhdistyksiä oman yksilöllisen ja kansallisuustunnuksen arvon mukaisen heraldisen tunnuksen suunnittelussa sekä vahvistamisessa. Nykyään vahvistettuja veneseuralippuja on 356.

Lue lisää veneseuralipusta:

spv.fi/liputus
spv.fi/diginautic/veneseuralippu-100/
Nautic 1/2019 -lehden jutut sivuilta 26-28. Nauticia voi lukea diginä täältä.

Tervetuloa myös Suomen Purjehdus ja Veneilyn monipuoliselle Vene 19 Båt -messuosastolle 4a51. SPV:n kotisatamasta löytyy niin lastenmaailma, tapahtuma-allas, Veneilijän kamapörssi kuin koulutus- ja katsastuspistekin. Lisätietoa: spv.fi/venemessut/

Artikkelin pääkuva: Lasse Lindström
Kuva Pernajan Saariston Merenkävijöiden lipusta: Hannu Hillo