Kesän lukuvinkit – Nautic esittelee merelliset kirjauutuudet

   

Nautic esittelee merelliset kirjauutuudet. SPV:n jäsenille alennus Vaarallisilla vesillä ja Itämeren majakat -kirjoista.  

TAHDOLLA MAAILMAN YMPÄRI — ARI HUUSELAN TARINA

Seikkailukertomus toteutuneesta unelmasta, purjehduksesta maailman ympäri.

Ari Huusela, 58, kiersi purjeveneellä yksin ja pysähtymättä maapallon. Hän oli ensimmäinen Vendée Globe-kilpailuun osallistunut pohjoismaalainen. Ennen kuin Huusela pääsi Stark-veneellään lähtöviivalle, hänen piti edetä ammattikoulupohjalta Finnairin lentokapteeniksi, purjehtia yksin Atlantin yli pienellä purrella ja luottaa väärään ihmiseen, jonka ansiosta unelmat maailmanympärikisasta upposivat.

Kohtalo teki kaikkensa estääkseen Ari Huuselaa pääsemästä kilpailuun. Ja vielä tarvittiin hyvää tuuria, että Huusela selvisi neljän kuukauden koettelemuksesta hengissä.

Tekijä: Reijo Ruokanen
Kustantaja: Otava
Ilmestyy: 16.8.2021

***

VAARALLISILLA VESILLÄ – SALAKULJETUSTA JA SEPRAKAUPPAA SUOMENLAHDELLA

Tietokirjailija Johanna Pakola johdattaa lukijat merentuoksuiselle matkalle itäisen Suomenlahden saaristoon, ihmisten arkeen ja elämään meren sylissä 1800-luvun puolivälistä toisen maailmansodan maininkeihin saakka.

Vaarallisilla vesillä on matka sekä saaristolaisten elämään että yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja maailman tapahtumiin, joihin ihmiset sopeutuivat kukin tavallaan. Merestä saivat elantonsa kalastajat, hylkeenpyytäjät, luotsit, majakanvartijat ja monet muut. Merta pitkin liikkuivat myös salakuljettajat, jotka kiisivät veneillään lastinaan useimmiten viinaksia – rikollisten bisnekset kukoistivat etenkin kieltolain aikana.

Kirjan kuvitus on merkityksellinen osa lukuelämystä. Tekstin rinnalla kulkevat lukuisat arkistokuvat avaavat ikkunan tähän Suomenlahden saariston vaiherikkaaseen ajanjaksoon. Historioitsija Lauri J.S. Kairan johdantoluku täydentää Suomenlahden historiaa aiemmilta vuosisadoilta.

John Nurmisen Säätiö tarjoaa SPV:n jäsenille kirjoja jäsenetuhintaan. Saat verkkokaupasta 20 prosentin alennuksen käyttämällä koodia nautic20

Tekijät: Johanna Pakola, Lauri J. S. Kaira
Kustantaja:
John Nurmisen Säätiö
Sivumäärä:
278

***

SUOMEN LASTEN SAARISEIKKAILU

Suomen lasten saariseikkailu on sekä kiinnostava lasten tietokirja että jännittävien tarinoiden aarrearkku. Kirjassa tehdään retki kymmeneen saareen, joissa varmasti kannattaa käydä. Jokainen niistä on aivan omanlaisensa ja jokaiseen pääsee ilman omaa venettäkin.

Saarten yhteydessä kerrotaan siihen liittyvä kiehtova tarina. Kirja tarjoaa myös paljon mielenkiintoista tietoa Suomen saarista ja niiden synnystä. Seikkailujen kohteina ovat Kotkan Varissaari, Pellinki, Seili, Rosala, Jurmo, Korppoo, Kökar, Raippaluoto, Tankar ja Hailuoto.

Tekijät: Raili Mikkanen ja Sirkku Linnea
Kustantaja: Minerva
Sivumäärä: 106 s.
Ikäsuositus: 6+
Ilmestyy: 16/2021

***

ITÄMEREN MAJAKAT

Upeasti kuvitettu teos vie lukijan matkalle tutustumaan Itämeren rantojen lukuisiin majakoihin.

Magnus Rietz on vieraillut neljän vuoden aikana yli kahdellasadalla majakkapaikalla kaikissa Itämeren maissa: Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa, Virossa, Venäjällä ja Suomessa. Tuloksena on syntynyt loistelias ja ainutlaatuinen kuva-aineisto paikoista, joissa harvemmin käydään.

Teoksen lähes kolmesataa valokuvaa ovat kunnianosoitus majakoiden kauneudelle, niin ulkoiselle kuin sisäiselle, sekä ympäristöille, joihin ne on rakennettu. Kuvia säestävissä pikku tarinoissa Rietz kertoo havainnoistaan ja esittelee lyhyesti majakoiden historiaa.

Ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija Magnus Rietz on merenkulun ammattilainen, farologi (majakkatuntija) ja rannikkojääkäri. Hän innostui majakoista purjehtiessaan Itämerellä 1980-luvun puolivälissä ja oli myös perustamassa Ruotsin majakkaseuraa vuonna 1996.

Kirja on ilmestynyt myös ruotsiksi: Fyrar runt östersjön

ETU SPV:n jäsenille kustantajan verkkokaupassa: lisäämällä alennuskoodin SPVRY saat -35% alennuksen kirjasta sekä ilmaiset toimituskulut.

Tekijä: Magnus Rietz
Sivumäärä: 415 sivua
Kustantaja: Tammi

***

MUISTA MYÖS: TAITAVA VENEPÄÄLLIKKÖ

Juha Pasanen kertoo havainnollisesti ja käytännönläheisesti, mitä tietoja ja taitoja venepäällikön tulee hallita vastatakseen vesikulkuneuvon kulusta. Kirja on kirjoitettu korostaen ennen kaikkea turvallisuutta ja päällikön vastuuta kaikissa olosuhteissa.

Kirjan tiedoilla ja SPV:n käytännön veneilijä- ja venepäällikkökursseilla opituilla taidoilla voit veneillä omalla tai vuokraveneellä niin Suomessa kuin muuallakin. Päällikkönä toimiminen on parhaimmillaan nautinnollista ja palkitsevaa. Koe vapaus liikkua vesillä turvallisesti luonnonvoimien keskellä.

Kirja saatavilla SPV:n verkkokaupasta

Tekijä: Juha Pasanen
Sivumäärä: 211
Kustantaja: SPV