Pariisi ja Marseille 2024 – tie olympiaregattaan
Purjehduksen olympiakarsintoja käydään monessa vaiheessa, ja kun luokkiakin on kymmenen, ei kaavio ole ihan yksinkertainen.
Olympialaisten lajitarjontaa on uudistettu kovalla kädellä. Myös purjehduksessa on tehty monia uudistuksia, lähtökohtana sukupuolien välinen tasa-arvo ja TV-ystävällisyys. Vuoteen 1988 saakka purjehduksessa miehet ja naiset kilpailivat teoriassa samoissa kilpailuissa. Soulissa naiset saivat ensimmäistä kertaa oman luokkansa, kun 470-luokassa purjehdittiin erikseen miesten ja naisten kilpailut. Tuosta historiallisesta hetkestä muistamme silloisten Lemströmin siskosten – Bettina ja Annika (sittemmin Mannström) – hieno neljäs sija.
Tasa-arvon nimissä
Kesän 2024 olympiaregatta purjehditaan Marseillen vesillä. Luokkia on kymmenen ja purjehtijoita 330. Naisia ja miehiä regattaan osallistuu 165 per sukupuoli. Tämä on vaatinut muutoksia myös luokkavalikoimaan ja isojen miesten luokat Star ja Finn ovat pudonneet pois. 470-luokassa naisten ja miesten luokkien sijaan purjehditaan mixed-luokkaa. Myös kolmansiin olympialaisiin valmistautuvassa Nacra 17 -luokassa venekunnan muodostaa sekamiehistö. Laserit eli ILCA 6 ja ILCA 7, skiffit 49er ja 49er FX, RS:X -laudat korvaavat foilaavat iQFoil-purjelaudat, sekä olympiaensi-iltaansa valmistautuva Formula Kite -leijalautaluokka tarjoavat kukin omat luokat miehille ja naisille.
Suomalaiset toiveikkaina
Sailing Team Finland valmistautuu 2024 olympiavesille suurin odotuksin. Purjehdus nostettiin olympiadin kärkilajiksi Suomessa, ennen purjehdusta kärkilajien tukiohjelmassa ovat olleet kesälajeista ainoastaan parayleisurheilu ja talvilajeista jääkiekko ja maastohiihto. Nacra 17 -luokassa Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat purjehtineet itsensä vahvasti mitalispekulaatioihin, voittaen kuluneella kaudella MM-pronssia ja EM-hopeaa. Myös 49er FX -kaksikko Ronja Grönblom ja Veera Hokka hätyyttelevät potentiaalillaan kansainvälistä kärkeä ja kokeneen Monika Mikkolan odotetaan nousevan tavoittelemaan uransa kohokohtaa ILCA 6 -luokassa. ILCA 7 -miehet pitävät sisäisen kilpailun kautta toisensa hereillä, mutta kaksinkertainen olympiakävijä Kaarle Tapper on edelleen vahvin ehdokas olympiaedustajaksi. Miesten ja naisten iQFoilissa vahvimmat olympiaehdokkaat ovat Jakob Eklund sekä Aleksandra Blinnikka. Uutuusluokka Formula Kiten ohjaimissa nähdään 49er FX:llä Rion kisoihin osallistunut Noora Ruskola, joka tähtää toiseen olympiaedustukseensa uuden olympialuokan esiinmarssin yhteydessä.
Maapaikat
Olympiavesillä jokaisessa luokassa purjehtii yksi vene kustakin kisoihin selvinneestä maasta. Isäntämaa saa kaikkiin luokkiin oman edustajansa.
Muille maille paikkoja on jaossa seuraavasti:
- ILCA7 ja ILCA6 42 maapaikkaa
- iQFoil N/M 23 maapaikkaa
- 49er ja 49erFX 19 maapaikkaa
- Formula Kite N/M 19 maapaikkaa
- 470 mixed 18 maapaikkaa
- Nacra17 mixed 18 maapaikkaa
Haagin MM-regatta 2023
Maapaikkajahti käynnistyy elokuussa perinteiseen tyyliin olympialuokkien yhteisessä MM-regatassa Haagissa. Tuolloin pelissä on reilut 40 prosenttia maapaikoista ja maat sekä venekunnat, jotka lunastavat paikkansa jo Haagissa, saavat selvän edun puolelleen. He voivat keskittyä kansallisiin karsintoihin sekä jo itse olympiaregattaan, kun muut jatkavat vielä maapaikan jahtaamista pitkälle olympiavuoteen.
Luokittain maapaikkoja on jaossa:
- ILCA 6 ja 7: 16
- iQFoil N/M: 11
- 49er ja FX: 10
- Nacra17 mixed: 9
- Formula Kite N/M: 8
- 470 mixed: 8
Lisää maapaikkoja loppuvuodesta 2023, ja olympiavuonna 2024
Maanosien omissa karsinnoissa jaetaan kaikissa luokissa yksi lisäpaikka kuhunkin luokkaan niille maille, joilla maapaikkaa ei vielä ole. Maapaikkojen jako jatkuu loppuvuodesta 2023 Formula Kite-, 49er-, 49er FX- ja Nacra 17 -luokkien EM-kisoissa. Karsinnat jatkuvat olympiavuoden puolella muiden luokkien osalta, ILCA-luokan MM-regatassa jaossa on 14 maapaikkaa, seitsemän kummallekin sukupuolelle. ILCA-luokissa maanosapaikkoja on jaossa kaksi, Aasiassa jopa kolme. Tämä tarkoittaa yhteensä 74 maapaikkaa, 31 miesten ja naisten luokkiin sekä 12 mixed-luokkiin. Maapaikkoja voidaan siirtää myös aiempien karsintojen ensimmäisille karsiutujamaille, jos maanosa ei pysty lähettämään omaa edustaajaansa johonkin luokkaan.
Last Chance ja lisäpaikat
Viimeiset 39 maapaikkaa ovat jaossa niin sanotussa ”Last Chance -regatassa”, joka purjehditaan Ranskan Hyères’issä 18.-28. huhtikuuta 2024. Kasvavien purjehdusmaiden osalta jaossa on myös yhteensä neljä maapaikkaa purjelautoihin ja ILCA-luokkiin. Näin kisoihin saadaan mukaan myös kasvavia purjehdusmaita, joita näin kannustetaan jatkamaan työtä lajikehityksen parissa.
Lopuksi ”Last Chance Regatan” jälkeen jaetaan vielä viimeiset neljä (2 naiset ja 2 miehet) ”universality”-maapaikkaa ILCA-luokkiin kansainvälisen ja kansallisten olympiakomiteoiden yhteisen valintamenettelyn pohjalta. Maat, joiden urheilijoille näitä universality-paikkoja on jaossa, ovat maanosiensa kääpiömaita, sekä huippu-urheilun kehittyviä kansakuntia. Suomeen ei tällaisia paikkoja ole jaossa.
Last Chance -regatassa viime hetken paikkoja on tarjolla:
- ILCA 6 ja 7: 3
- iQFoil N/M: 5
- 49er ja FX: 3
- Formula Kite N/M: 5
- Nacra17: 3
- 470: 4
Sisäinen karsinta
Isoissa purjehdusmaissa kilpailu maapaikasta on kovaa. Tässä kohtaa tullaan merkittävään erityispiirteeseen olympiaregatan kohdalla. Lähtölinjalta puuttuu monia maailman huippuja, kun isot maat saavat muiden tapaan lähettää kisoihin vain yhden edustajan. Laivueet ovat pienempiä, ja menestys vaatii hieman erilaista taktiikkaa ja painotusta verrattuna isompien osanottajamäärien regattoihin. Aivan maailman terävin kärki on tietysti paikalla, mutta kaksois- tai kolmoisvoittoja ei purjehduksessa tunneta.
Takaisin mitalikantaan?
Lontoon kisoissa 2012 edustimme seitsemässä veneluokassa. Kärkisijoille potentiaalia oli jopa neljässä luokassa, mitaleita tuli lopulta kaksi, samoin kaksi seitsemättä sijaa. Riossa ja Tokiossa olimme lähellä, mutta olemme käyneet jo kahdet olympialaiset ilman purjehdusmitalia. Mitalitaistoja varten on kuitenkin rakennettu edellisiä kisoja vahvemmat edellytykset.
– Tähtäämme Haagissa neljään maapaikkaan, kahteen mitaliin ja kahteen pistesijaan. Kaikkiaan meillä on mahdollisuus saavuttaa maapaikka Pariisiin kahdeksassa veneluokassa. Realistinen tavoite on viidestä seitsemään paikkaa, maajoukkueen valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko sanoo.
Sailing Team Finlandin kilpailukalenteri 2023
12.-17.3.
3. – 8.4.
24.-29.4.
9.-14.5.
17.-21.6.
9.-16.7.
11.-20.8.
19.-24.9.
8.-13.11.
11.-15.12
ILCA 6 ja ILCA 7 EM-kisat, Andora, Italia
Palman Maailmancup, Palma, Mallorca
Ranskan Olympiaviikko, Hyères, Ranska
iQFoil EM-kisat, Patras, Kreikka
Kieler Woche, Kiel, Saksa
Pariisin Test Event -regatta, Marseille, Ranska
Purjehduksen MM-kisat 2023 (Olympiakarsinta), Haag, Alankomaat
Formula Kite EM-kisat (Olympiakarsinta), Portsmouth, Iso-Britannia
49er-, 49erFX- ja Nacra 17 EM-kisat (Olympiakarsinta), Vilamoura, Portugali
Youth Worlds 2023, Búzios, Brasilia
Teksti: Eero Lehtinen & Johan Ekblom
Kuvat: Johan Ekblom