Ocean Globe Race: Suomalaisveneet perillä Kapkaupungissa – Spirit of Helsinki ensimmäisenä maaliin
Suomen lippu kohosi ylpeänä, kun Spirit of Helsinki, Jussi Paavosepän kipparoimana, saapui ensimmäisenä Kapkaupunkiin Ocean Globe Race (OGR) -kisan ensimmäisen etapin jälkeen. Viikkoa myöhemmin lauantai-iltana maaliin lipui myös Tapio Lehtisen johtama Galiana WithSecure. OGR-retrokilpailu on kunnianosoitus alkuperäiselle Whitbread-maailmanympäripurjehdukselle, joka järjestettiin 50 vuotta sitten, ja siinä kilpaillaan ilman nykyaikaisia navigointilaitteita. Kummatkin veneet edustavat Helsingin HSS:ää.
– Meillä ei ollut monia kohokohtia eikä huonoja hetkiä, se oli taktiikkamme. Emme halunneet ajaa venettä liian kovaa. Kolmen viikon ajan meillä ei ollut saatavilla sääennusteita, joten päädyimme perinteiseen reittiin. Sääasiantuntijamme Suomessa totesi, että 35 astetta on riskialtista ja 40 turvallista, joten päädyimme 38,5 asteeseen, ja se osoittautui toimivaksi, Jussi Paavoseppä kertoo.
Osa kilpailijoista on vielä saapumatta maaliin. Toistaiseksi kokonaistulosten (IRC-tasoitus) johtajana on italialainen Translated 9. Spirit of Helsinki sijoittuu toiseksi ja johtaa Sayula-luokkaa, kun taas Galiana WithSecure on kokonaistuloksissa seitsemäntenä ja Adventure-luokassa kolmantena.
OGR:ssä veneet jaetaan kolmeen luokkaan: Adventure (47-56 jalkaa), Sayula (56,1-66 jalkaa) ja Flyer. Flyer-luokka on tarkoitettu 55-68 jalkaisille veneille, jotka ovat osallistuneet 1973, 1977 tai 1981 Whitbread-kilpailuihin tai ovat historiallisesti merkittäviä kilpa- tai koulutusveneitä.
Kapkaupungissa joukkueet voivat huoltaa veneitään ja tehdä muutoksia miehistöönsä. Spirit of Helsingin tiimi on jo ehtinyt käyttää useita päiviä veneensä huoltoon Etelä-Afrikassa, kun taas Galiana ja sen miehistö saavat noin viikon aikaa huoltoon. Ocean Globe Racen toinen etappi alkaa 5. marraskuuta, kun kilpailijat suuntaavat Eteläisen jäämeren haastaville vesille kohti Uutta-Seelantia.
Ocean Globe Racea voi seurata virallisilla kilpailusivuilla, livetracker sekä tulokset ovat saatavilla tästä. Myös Facebookissa Purjevenefoorumista ja HSS:n sivuilta löytyy ajankohtaista seurantaa. Lisäksi Sohvapurjehtijat tarjoavat OGR-seurantaa ja haastatteluja podcast-muodossa.
Artikkelikuva: Tim Bishop/PPL