Merenkurkun Aurinkoreitti on Suomen vähäsateisin
”Aurinkoreitti” käsityksenä on syntynyt 1970-luvulla. Ensisijaisesti nimellä viitataan venereittiin, joka alkaa Siipyynniemen kohdalta Kristiinankaupungissa ja ulottuu aina Kokkolan edustan Ohtakarille asti. Aurinkoreitti on myös osuuskunta, jonka tarkoitus on edistää alueen saaristomatkailua ja saariston infrastruktuuria.
Alue on Suomen vähäsateisin ja Valassaaret–Tankar-akselin alueella on myös laskettu Suomen aurinkopäivien ennätysmäärä. Kesäyöt alueella ovat hyvin valoisia, aurinko käväisee vain muutaman tunnin ajan horisontin alapuolella.
Aurinkoreitti kulkee niin kutsutun ruotsin- tai kaksikielisen Pohjanmaan alueella. Luoto, Korsnäs ja Närpiö ovat lähes kokonaan ruotsinkielisiä ja muut alueen kunnat ovat kaksikielisiä. Tämä luo alueelle aivan omanlaisensa kulttuurin, joka varmasti kiinnostaa myös vierailijoita, joita palvellaan aina ystävällisesti kummalla tahansa kielellä.
Aurinkoreitin kotisivuille http://solrutten.fi/fi/ on koottu paljon tietoa alueen kohteista arvokkaine tuloväyläkuvauksineen. Sivut on järjestetty siten, että lähtökohtana on kuntajako. Näin veneilijälle välittyy hyvin tieto siitä minkä kunnan alueella liikutaan, joka helpottaa tiedonhakua.
Merenkurkun alueella SPV:n aluetoiminnanjohtajana ja Vaasan Moottorivenekerhon varakommodorina toimiva Peter Remahl kertoo, että hyödyllisten verkkosivujen ylläpitämisen lisäksi Osuuskunta Aurinkoreitti tekee paljon muutakin.
– Osuuskuntaan kuuluu alueeltamme liki 50 veneseuraa ja muuta toimijaa, kuten kylä- ja kalastusyhdistyksiä. Kaikki ovat tavalla tai toisella meren kanssa tekemisissä. Osuuskunta muun muassa hoitaa suurimman osan alueen tuhansista reimareista, ylläpitää veneilykohteita ja kehittää väyliä. Aurinkoreittiä on kiva touhuta. Vietiin tuossa vähän puita kohteisiin ja tarkistettiin reimareita. Siitä sitten seuraava porukka jatkoi ylöspäin, Remahl kertoo.
Hienoja veneilykohteita alueella on useita, joista suosikikseen Remahl ilmoittaa Rönnskärin saariston Fäliskärin.
– Jos vain tuulet ja aallot antavat myöden, suuntaamme sinne. Saaressa on yöpymismahdollisuus ja sauna, jota voi vuokrata. Toinen mukava paikka on Mikkelinsaarten Kummelskäret. Siellä tykätään olla ja otimme rouvan kanssa viikon vuoron pitää kahviota ja lämmittää saunaa. Sitten on monia pienempiä paikkoja, kuten Kisbocken. Se on pieni, joka suunnasta suojaisa saari, jossa on PSS:n ylläpitämät laavu, roskis ja nuotiopaikka. Aurinkoreitti on vienyt sinne poijut ja reimarit.
Rönnskärin Luontoasema (Fäliskär)
Merenkurkussa on paljon saaria ja alue on kivikkoista. Onko ensi kertaa saapuville vinkkejä?
– Hyvin täällä pärjää ja satamiin pääsee. Sivuillemme on kaikki satamat kirjattu ja myös omat syvyysmittaukset tehty laitureiden läheisyydestä. Suositeltavaa erityisesti purjeveneilijöitä ajatellen olisi kulkea uusimman merikorttisarjan kanssa, sen verran on merkintöihin ja väylille tullut päivityksiä.
Remahl kertoo, että seuraava isompi steppi Aurinkoreitillä olisi tehdä ihan rannikkoa pitkin menevä moottoriveneväylä, johon on jo haettu tutkimusrahoitusta.
– Olemme tehneet 10-vuotissuunnitelman, jossa olemme määritelleet mitä vaatii, että saataisiin homma maaliin.
Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.
Lämpimästi tervemenoa Aurinkoreitille!
Kuvat: Jari Pakkanen