VENEEN KATSASTUS

Veneen katsastus on tärkeä veneilyn turvallisuuteen vaikuttava toimenpide, jolla varmistetaan veneen ja varusteiden kunto. SPV:n jäsenseurojen katsastajat tarjoavat veneilijöille osaavaa tukea ja opastusta. Katsastus on koko venekunnalle hyvä tilaisuus kysyä ja oppia turvallisuusvälineiden käytöstä. Se lisää veneilyn turvallisuutta ja oman veneen tuntemusta.

Veneen vuosikatsastus tehdään vuosittain ennen kesäkuun loppua. Tämän lisäksi veneeseen on tehtävä peruskatsastus vähintään joka viides vuosi. Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa. 

 

Katsastaja on täysi-ikäinen veneilijä, jolla on riittävästi kokemusta veneilystä. Katsastaja kuuluu seuran luottamushenkilöihin ja toimii tärkeässä yhdystehtävässä veneenomistajien ja seuran johdon välillä. Katsastaja on veneilijöiden opastaja ja neuvoja veneen varustamisessa ja varusteiden käytössä. Hän on myös samalla asiantuntija veneen rakennetta ja merikelpoisuutta koskevissa kysymyksissä. Erityisen suuri merkitys katsastajilla on turvallisuusmyönteisten asenteiden ja ajattelun välittämisessä.

 

Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla. Tällöin veneen omistaja on velvollinen toimittamaan katsastusasiakirjat oman seuran rekisteriin ja seuran tehtävänä on merkitä kaikki katsastetut veneet Suuliin. Olethan siis yhteydessä omaan seuraasi, kun haluat tiedustella katsastuksesta.

Veneen vuosikatsastus

Vuosikatsastus tehdään vuosittain veneen ollessa veneilykunnossa, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Veneet katsastetaan niiden rakenteen, varustuksen ja veneilyalueen mukaan neljään eri luokkaan.

Peruskatsastus

Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi peruskatsastuttaa veneen aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. 

Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori. Lisäksi tutkitaan riki.

Katsastusluokat

Veneet katsastetaan niiden purjehdusalueen mukaan seuraaviin neljään eri luokkaan. Jokaisella katsastusluokalla on omat vaatimukset varusteilta.

Tarkista eri katsastusluokkien vaatimukset taulukosta Katsastuskohteet ja varusteet.
Tarkemmin veneestä ja sen varusteista kerrotaan oppaassa Katsastussäännöt.

Tutustu myös Tukesin Nestekaasuoppaaseen (2010) ja Sähkö ja Vene -oppaaseen.

HALUAISITKO HUOLEHTIA SEURASI JÄSENTEN VENEILYTURVALLISUUDESTA?

Katsastajana teet arvokasta työtä veneilyturvallisuuden ja seurasi jäsenten hyväksi. Katsastajana opit veneistä ja tutustut niiden omistajiin. 

Katsastajien koulutukset

Veneilyturvallisuuspäivä 2024

12.10. kello 10-16

 

Veneilyturvallisuuspäivä on katsastajille ja kouluttajille tarkoitettu veneilyturvallisuuteen liittyvä koulutus-, keskustelu ja verkostoitumistilaisuus.

 

Katsastajakoulutukset 2024


Peruskurssit on tarkoitettu seurojen uusille katsastajille, joilla ei ole ennestään katsastajalupaa. Täydennyskurssit on suunnattu seurojen katsastajille, kun peruskurssista on kulunut kahdeksan vuotta.  

 

Koulutusten tarkemmat tiedot ja linkit ilmoittautumiseen löytyvät alta. Osallistujat ilmoittautuvat koulutuksiin itse, mutta tarvitsevat luvan kouluttautumiseen seuran katsastuspäälliköltä tai hallitukselta. Ilmoittautuminen tapahtuu Olympiakomitean Sporttihaussa. Lasku osoitetaan suoraan seuralle. 

 

Katsastajan peruskoulutukset vuonna 2024 ovat ilmaisia alle 40-vuotiaille.  

 

Peruskurssit

Koulutus on tarkoitettu seurojen uusille katsastajille, joilla ei ole ennestään katsastajalupaa. Kaksipäiväisen kurssin hinta on 170 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailut kurssin ajan. Majoituksesta ja matkoista vastaa jokainen kurssilainen tarvittaessa itse.

27.-28.1. Turku 

10.-11.2. Helsinki 

10.-11.2. Helsinki (på svenska) 

2.-3.3. Helsinki  

9.-10.3. Maarianhamina (på svenska) 

23.-24.3. Oulu 


Täydennyskurssit

 

Täydennyskurssi on yksipäiväinen ja sen hinta on 70 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailun. Kurssin lasku osoitetaan suoraan seurallesi.

2.3. Helsinki  

2.3. Helsinki (på svenska) 

19.3.-20.3. Teams  

 

Huomioitavaa kursseista

 

Kurssimaksun tulee olla maksettu ennen kurssin alkua. Maksusuoritus on edellytys katsastajaluvan voimassaololle.  Kurssihintaan sisältyy opetusmateriaali, opetus ja ruokailut kurssilla. Jokainen kurssilainen huolehtii itse majoitus- ja matkakuluista.

Katsastajakurssi on voimassa kurssivuosi mukaan lukien kahdeksan vuotta. Ensimmäisen neljän vuoden jakson jälkeen katsastuspäällikkö kuitenkin vahvistaa sähköpostilla SPV:lle seuransa katsastajien jatkoajan neljäksi vuodeksi eteenpäin. Seuroissa toiminnasta vastaa katsastuspäällikkö. Hän ylläpitää katsastajarekisteriä ja huolehtii kurssitarpeesta.

SÄHKÖINEN KATSASTUS-WEBINAARI

Suulin sähköinen katsastus webinaari keskiviikkona 17.4. klo 19-20.
Osallistumis- ja rekisteröitymislinkki: https://events.teams.microsoft.com/event/db40c7e8-9f6f-4129-9b15-5cbeb90f5a85@01fa9831-128a-4a6e-ada8-60e258655306
 

TIETOA KATSASTAJILLE (KATSASTUSINFOT):