Luonnonrauhaa ja kilpapurjehdusta Päijänteellä
Päijänteen järviluonto tarjoaa niin moottoriveneilijälle kuin purjehtijallekin unohtumattomia elämyksiä kansallispuiston hiekkalaguuneista kylien satamiin ja palvelupaikkoihin. Kesäinen Päijänne, jonne pääsee Kimolan kanavaa pitkin, hellii niin kisaamisesta kiinnostuneita kuin luonnonrauhaa kaipaaviakin.
Venematkan voi aloittaa jo Lahdesta Vesijärveä pitkin, joka yhdistyy Päijänteeseen Vääksyn kanavalla. Kalkkisten kanavan kautta aukeaa reitti Ruotsalaiselle ja Heinolaan.
Etelä-Päijänteen satamista löydät lisätietoa täältä: https://visitpaijanne.fi/palvelut/satamat-ja-veneily/
Jyväskylän Veneseuran sivuilta löydät tärkeää infoa Päijänteeltä: https://jvs.fi/jvs/veneilylinkkeja/
Päijännepurjehduksessa viihtyy niin aloittelija kuin konkarikin
Päijännepurjehdus järjestetään järjestyksessään nyt 48:nnen kerran, COVID-19-kevään peruessa edellisen, vuoden 2020 kilpailun ensimmäistä kertaa historiassaan.
Päijännepurjehdus noudattaa tuttua reittiä. Säynätsalon edustalta suunnataan 15 kilometriä suoraan etelään yli Hauhonselän ja Ristinselän, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen Korpilahden Kärkistensalmen jännittävien kapeikoiden ohittamiseen.
Kun vuorossa on reitti pohjoisesta etelään, parhaat katselupaikat ovatkin Kärkistensalmen sillalla sekä lähtösatamassa Säynätsalon Juurikkasaaressa. Reitin eteläpäässä Päijänteen kansallispuiston alueella veneitä on helpointa seurata Huovarin ja Kirkkosalmen kapeikoissa sekä maalissa Padasjoen Laivarannan satamassa.
Satamaravintolat palvelevat yleisöä sekä Juurikkasaaressa että Padasjoella.
Ilmoittautuminen avataan pian. Lue lisää: https://paijannepurjehdus.fi
Kimolan kanavasta vesitie Päijänteeltä Kymijoen vesistöön
Viimeisin lisäys Suomen kanavareitteihin saatiin Kouvolassa, kun Kimolan vanha uittokanava avautui vesiliikenteelle 3. elokuuta 2020. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä asti 400 kiometrin päästä.
Kimolaan rakennetun venesulun korkeus on peräti 12 metriä. Sulun ihailemiseen on tehty näköalatasanne. Venesulun pituus on noin 35 metriä ja leveys 8 metriä. Kanavan erikoisuus on vanha uittotunneli. Päijänteen suunnasta saavuttaessa sulun jälkeen tullaan noin 70 metriä pitkään tunneliin.
– Viime vuonna kanava oli avoinna 25. lokakuuta. asti. Tuona aikana tehtiin noin 800 sulutusta. Ennakkoarvio oli, että kesäkaudella – eli touko-syyskuussa – tulisi noin 1 000 sulutusta. Koska saimme kanavan auki vasta elokuussa, niin tämä sulutusten määrä ja veneilijöiden kiinnostus oli kyllä iloinen yllätys, kertoo Kouvolan kaupungin matkailupäällikkö Raija Sierman.
Uuden vesireitin päätepiste tai alkupiste riippuen matkailijasta on Virtakivessä Voikkaalla. Uudessa vierassatamassa on venepaikkoja ja laivalaituri.
Lähde: Visitkouvola.fi
Ilola Inn Järvi-Suomen Vuoden vierasvenesatama
Vuoden vierasvenesatamaksi valittu Ilola Inn sijaitsee Sysmässä Päijänteen itärannalla. Ilola Inn on 2020 avattu boutiquehotelli, jolla on oma vierasvenesatama oheispalveluineen. Palautteissa kehuja osoitettiin tyylikkyydelle ja palveluiden tasokkuudelle.
– Meidät otettiin uutena toimijana valtavan hienosti vastaan. Tunnustus tuli täytenä yllätyksenä. Olemme hurjan kiitollisia ja olen onnellinen myös meidän henkilökuntamme puolesta, kertoo Ilola Innin hotellipäällikkö Satu Ärling.
Luonnonsatamasuosikkeja Päijänteeltä
Eeva Helemaa-Ryymin purjehtii perheensä kanssa Päijänteellä. Lahtelaisen suosikkiluonnonsatama on upea Kelvenne, jonne hän suuntaa monesti nauttimaan Suomen kesästä.
Mikä Kelvenneessä viehättää?
”Kelvenne on Päijänteen kansallispuiston saari, joka tarjoaa niin hiekkarantoja, venepoukamia kuin lumoavia metsäpolkujakin. Saari on pituudeltaan 7,7 kilometriä ja loistava paikka harrastaa polkukävelyä tai -juoksua. Pitkillä hiekkarannoilla kelpaa uida ja poukamissa on suojassa tuulilta. Kelvenne kuuluu niihin kohteisiin, joihin Päijänteellä kannattaa tutustua. Hiekkarantojen ja liikuntamahdollisuuksien takia meidänkin perhe vierailee Kelventeellä useamman kerran kesässä. Kelventeen länsirannalla sijaitsee upea Isohieta-niminen hiekkaranta, jollaista toista, en Päijänteeltä usko löytyvän.”
Vinkkejä saapumiseen ja oleskeluun siellä?
”Kelventeeltä löytyy useampi köliveneelle soveltuva rantautumispaikka ja matalia rantoja moottoriveneille sitäkin enemmän. Karhunkämmeneen ja Koukkuniemeen pääsee purjeveneillä ja ne ovat tuulelta suojaisia poukamia. Poukamaan kulkeminen vaatii kuitenkin erityistä varovaisuutta ja tuntemusta, sisääntuloaukoilla on paikoin kivikkoista. Kelventeeltä löytyy viitoitusta saarella kulkijoille ja useita nuotiopaikkoja retkeilijöille. Saari on kokonaisuudessaan pitkä harju, joten maasto on paikoin mäkistä.”
Mistä muista luonnonsatamista olette pitäneet?
”Päijänteellä sijaitsee paljon kauniita luonnonsatamia, etenkin moottoriveneilijöille, jotka voivat rantautua mataliinkin rantoihin. Lietsaari kauniine hiekkarantoineen on Etelä-Päijänteen helmi, Linnasaaren takut ovat ihastuttavat pienet kalliosaaret myöskin eteläisellä Päijänteellä. Tehin selän pohjoispuolelta löytyy muun muassa Kytösaari-Salmensaari-Ahosaari-saarirypäs, joka tarjoaa monia rantautumispaikkoja kaikille tuulensuunnille. Päijänteeltä löytyy myös suuri määrä eri purjehdusseurojen tukikohtia, joihin voi kaikki seuroihin kuuluvat rantautua maksamalla vuorokausimaksun.”
Eeva Helemaa-Ryymin haastattelu on julkaistu aiemmin Nautic-lehdessä.
Lisätietoa Metsähallituksen sivuilta: https://www.luontoon.fi/paijanne/palvelut