Purjehduksesta uusi harrastus

Purjehdus on hauska ja monipuolinen laji, jota voi harrastaa useissa seuroissa ympäri Suomen. Vesillä voit löytää uusia ystäviä ja nauttia kauniista luonnosta. Halutessasi voit osallistua myös vauhdikkaisiin kilpailuihin.

Kokeilutapahtumista tuntuma uuteen lajiin

Paras tapa tutustua purjehdukseen on osallistua erityisryhmille tarkoitettuun kokeilutapahtumaan. Purjehdus sopii niin liikunta-, aisti- kuin kehitysvammaisillekin. Esitteen lopusta löydät listan tulevan kesän tapahtumista.

Vammaispurjehduksessa käytettäviä veneluokkia ovat muun muassa 606 ja 2.4mR.

Päivä- tai iltapurjehdukselle

Yhden-kahden tunnin purjehduksissa käytetään yleensä kahden- neljän hengen köliveneitä, joissa vesi on lähes käden ulottuvilla. Pieni vene reagoi jokaiseen aaltoon ja puuskaan ja antaa siten ainutlaatuisen elämyksen vesillä liikkumisesta. Veneessä mukanaolo voi jo sinänsä olla hieno kokemus. Purjeiden säätämiseen ja veneen ohjaamiseen pääsee myös osallistumaan ohjaajan opastamana tilanteen mukaan.

Matka- tai retkipurjehdukselle

Matkapurjehduksessa käytössä on isommat 6-20 hengen veneet, joissa voi myös yöpyä ja joilla voidaan siten tehdä muutaman vuorokauden mittaisia retkiä. Isommilla veneillä purjehdittaessa toimitaan ryhmässä, jossa jokainen osallistuu vuorollaan erilaisiin tehtäviin mahdollisuuksiensa mukaan. Tekemällä oppii. Veneen kippari vastaa purjehduksen turvallisuudesta.

Kaipaatko kilpailemaan?

Mikäli purjehduskärpänen puraisee oikein kunnolla, tarjoaa purjehdus myös monia mahdollisuuksia kilpailemiseen joko miehistön osana, gastina (kahden hengen veneet) tai kipparina. Erilaiset veneluokat ja apuvälineet, kuten äänipoijut, mahdollistavat jopa itsenäisen purjehtimisen ja tasavertaisen osallistumisen kilpailutoimintaan.

Niko Salomaa edusti Suomea Lontoon ja Rion paralympialaisissa 2.4mR-luokassa. Kuva: World Sailing

Kaikille avointa purjehdustoimintaa tarjoavat seurat:

 • Turun Pursiseura, TPS, Turku
 • Helsingfors Segelklubb, HSK, Helsinki
 • Näsijärven Purjehtijat, N, Tampere
 • Espoon Pursiseura, EPS, Espoo
 • Oulun Työväen Pursiseura, OTPS, Oulu

Parasailing -tapahtumat 2022:

 • 2.6. Helsinki: Kokeilutapahtuma klo 16-20, HSK, Helsinki. Ilmoittautuminen 26.5. mennessä.
 • 15.6. Turku: Kokeilutapahtuma klo 16-21, Turun Pursiseura. Ilmoittautuminen 8.6. mennessä.
 • 4.-7.7. Turku: Sail Training -seikkailupurjehdus alle 16 -vuotiaille näkövammaisille nuorille. Ilmoittautuminen on päättynyt, peruutuspaikkoja voi tiedustella paivi.helminen@dnainternet.net
 • 8.-10.7. Turku: Sail Training -elämyspurjehdus näkövammaisille aikuisille Turun saaristomerellä. Ilmoittautuminen on päättynyt, peruutuspaikkoja voi tiedustella paivi.helminen@dnainternet.net
 • 12.8. Tampere: Kokeilutapahtuma 2.4mR-luokan sekä muilla veneillä.
 • 9.-11.9. Helsinki: Kuunari Helena, purjehdus aikuisille sekä avustaja/ ohjaajakoulutusta paivi.helminen@dnainternet.net

Lisätietoja:

Tapio Nirkko, Suomen Purjehdus ja Veneily, tapio.nirkko@spv.fi
Rilla Aura-Korpi, SPV:n Vammaispurjehdusjaosto, rillaaurakorpi@gmail.com

Liity tästä postituslistalle ja pysyt ajantasalla tulevista vammaispurjehduksen tapahtumista!

Kuva: Pirkko Patja