ANTIDOPING

SUOMEN PURJEHDUS JA VENEILY URHEILEE PUHTAASTI

 

Suomen Purjehdus ja Veneily ry (SPV) toimii puhtaan urheilun lähtökohdista ja korostaa toiminnassaan yhdessä tekemistä, yhdenvertaisuutta, vastuullista veneilyä sekä eettisesti kestävää huippu-urheilua ja lajikulttuuria.Suomen Purjehdus ja Veneily ry on sitoutunut säännöissään kulloinkin voimassa olevaan Suomen antidopingsäännöstöön, Maailman antidopingsäännöstöön sekä Kansainvälisen Purjehdusliiton (WS), Kansainvälisen moottoriveneilyliiton (UIM) ja Kansainvälisen Olympiakomitean antidopingsääntöihin. SPV sitoutuu toimimaan antidopingtyössään avoimesti ja tehokkaasti.Täältä löydät Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n hallituksen hyväksymän  SPV Antidopingohjelman.

 

KIELLETYT AINEET JA MENETELMÄT URHEILUSSA

 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEK:in keskeisiä toiminta-alueita ovat dopingtestaus, koulutustoiminta sekä kansainvälinen toiminta. Toiminnan arvot ovat oikeudenmukaisuus, yhteistyö ja luotettavuus.

SUEK julkaisee vuosittain Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Se perustuu Maailman Antidopingtoimiston (WADA) julkaisemiin luetteloihin. Luetteloissa ei ole oikeudellisesti sitovasti määritelty urheilussa kiellettyjä ja sallittuja aineita. Luettelon tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita.

 

KUKA KUULUU TESTAUKSEN PIIRIIN? MITEN HAKEA ERIVAPAUTTA?

 

Dopingvalvonnan piiriin kuuluvat Suomen antidopingsäännöstön mukaan henkilöt, jotka osallistuvat säännöllisesti järjestettyyn urheilutoimintaan. Lisätietoa dopingvalvonnasta ja testauspooleista löydät täältä.

 

Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Silloin urheilijan tulee hakea erivapautta. Lisätietoa erivapausmenettelystä löytyy täältä.

 

Huomioithan, että tasonmäärittelyn piiriin kuuluvat urheilijat hakevat erivapautta ennakkoon (purjehduksessa yleisen sarjan SM-kilpailuihin osallistuvat). Kansallinen kilpailija hakee erivapauden Suomen SUEK:ilta ja kansainvälinen urheilija kansainväliseltä lajiliitoltaan (World Sailing tai UIM).



OHJEET KILPAILUNJÄRJESTÄJILLE

Dopingtestit tehdään myös kilpailuissa pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta, paitsi arvokilpailuissa, joissa esimerkiksi kansainvälisen lajiliiton säännöt määräävät dopingtestien tekemisestä. Tällöin kilpailujen järjestäjän kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä SUEK:in toimistoon.

 

LINKIT


SPV:n
Antidopingohjelma täältä

 

Kansainvälisen purjehtijaliiton eli World Sailingin antidopingohjeet ja -dokumentit löytyvät täältä.

 

Kansainvälisen moottoriveneilyliiton eli Union Internationale Motonautiquen antidopingohjeet ja -dokumentit löytyvät täältä (Education).

 

SUEK:in ohjeet kilpailunjärjestäjille ovat luettavissa täällä.