Vihreitä investointeja ja veneilyturvallisuutta satamiin

Veneilijät viettävät nykyään palvelusatamissa enemmän aikaa kuin aiemmin. Useimmat veneilijät odottavat satamilta entistä korkeatasoisempia ja ympäristöystävällisempiä palveluita. Keskisen Itämeren ympäristössä pienvenesatamien palvelutasoa on parannettu merkittävästi EU-rahoituksella viime vuosina. Satamiin on tullut paljon uusia peruspalveluita kuten uusia laitureita ja saunoja. Toisaalta ympäristöystävälliset investointeja on tehty niin septityhjennysasemien kuin aurinkopaneelienkin muodossa.

Yhdessä EU:n rahoittamista projekteista PortMatessa tehtiin rajat ylittävää yhteistyötä vähemmän tunnettujen satamien parissa. Projektia veti Satakunnan ammattikorkeakoulu ja siinä oli mukana Rauman kaupunki, Sottungan kunta, Kökar Havspaviljongen Ahvenanmaalta ja Ruotsista Gävlen ja Söderhamnin kunnat. Satamiin tehtiin sekä ympäristöystävällisiä että turvallisuutta lisääviä investointeja. Uudet laiturit tuovat turvallisuutta ja uudet huoltotilat suihkuineen ja saunoineen ovat peruspalvelu, jota jokainen veneilijä arvostaa.  Ympäristön kannalta keskeisiä ovat uudet energiaa säästävät LED-valaistukset, aurinkoenergia- ja jätevesiratkaisut.

Septitankin tyhjennysasema Kuuskajaskarissa.

Toisena pääteemana oli veneilyturvallisuus, erityisesti satamaan saapuminen ja lähtö satamasta. Projektissa mukana olevien satamien yhteisenä nimittäjänä olivat kivikkoiset vedet.  Projektissa tehtiin lähestymisvideoita, niin dronella kuin veneestä käsin.  Rauman pienvenesatamista mukana olivat Kylmäpihlaja, Kuuskajaskari, Syväraumanlahti, Petäjäs ja Poroholma. Ahvenanmaalta mukana olivat Sottunga, asukasluvultaan Suomen pienin kunta ja Kökar Havspaviljongen. Ruotsista Axmar, Furuviken ja Gävlen keskustan pienvenesatamat osallistuivat sekä Söderhamnista kaupungin keskustan pienvenesataman lisäksi Enskär ja Fyrhamnen. Kaikki projektissa tuotettu materiaali, kuten videot ja turvallisen veneilyn tarkastuslistat, ovat kaikkien saatavilla osoitteessa www.portmate.eu. Sivustoilla on myös paljon käytännön materiaalia pienvenesatamien käyttöön. Portmate.eu on kaikkien halukkaiden pienvenesatamien tietojen jakelukanava. Jokaisella pienvenesatamalla on mahdollisuus lisätä kuluitta omat tietonsa.

Työ jatkuu pienvenesatamien energiatehokkuuden ja yhteismarkkinoinnin parissa uudessa CBSmallPorts- projektissa. CBSmallPorts yhdistää satamaosaamisen Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Suomen Purjehdus ja Veneily ry on projektissa liitännäisjäsenenä.

Storjungsfrunsin uudet aurinkopaneelit.

Teksti ja kuvat: Satakunnan ammattikorkeakoulu/ Heikki Koivisto ja Minna Keinänen-Toivola