Vesillä luontoa kunnioittaen

Veneilyn ympäristövaikutukset ovat marginaalisia, kun niitä verrataan vaikka teollisuuden tai maatalouden vaikutuksiin. Veneily kuitenkin keskittyy ajallisesti muutamiin viikkoihin ja paikallisesti väylille ja satamiin, jolloin erityisesti pistevaikutukset voivat olla merkittäviä. Jokainen voi tehdä oman osansa puhtaamman huomisen puolesta.

Vesistöjen roskaantuminen on merkittävä ongelma Itämerelläkin. Veneillessä jätettä voi vähentää muun muassa pakkaamalla ruokatarvikkeet pestäviin rasioihin, minimoimalla ruokahävikin ja välttämällä kertakäyttöastioita. Ei heitetä tupakantumppiakaan yli laidan. Tumppi ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi ja filtterin raskasmyrkyt vapautuvat vesistöön.

Haluan haastaa kaikki kokeilemaan lajittelua veneessä. Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ylläpitää noin 200 jätepistettä ympäri Suomea. Näissä Roope-pisteissä on helppo lajitella sekajätteen lisäksi lasi-, metalli- ja paperijäte, joissakin myös biojäte.

Rehevöityminen on yksi Itämeren suurimpia ongelmia. Jo yhden ihmisen yhden päivän tuotokset vesistössä antavat levänkasvatuspotentiaalin noin 2,5 kilolle levää! Maltetaan siis suunnitella veneilyreitti siten, että matkan varrelle osuu esimerkiksi PSS ry:n imutyhjennyslaitteita. Eikä päästetä pesuaineita vesistöihin, vaan käytetään suodatettuja pesupaikkoja tai kaadetaan vedet maahan kaukana vesirajasta.

Kannustan kaikkia pysähtymään hetkeksi veneen huoltoon liittyvien perinteiden ääreen. Antifoulingvalmisteet eli myrkkymaalit ovat vesistöihin liuetessaan haitallisia monille vesieliöille, eikä niitä ole ihmisenkään terveellistä käsitellä. Vähempikin maalaaminen usein riittää ja sisävesillä veneen pohjaa ei saisi maalata lainkaan. Pohjan puhtaanapitoon löytyy myös paljon vaihtoehtoja, kuten pesureita, harjoja ja ultraäänilaitteistoja.

Lisää tietoa kaikista ympäristövinkeistä on osoitteessa pidasaaristosiistina.fi.

Pidä Saaristo Siistinä ry:llä on 30 kelluvaa imutyhjennyslaitetta. Niiden sijainnit löydät kätevästi yhdistyksen kotisivujen palvelukartasta. 

Teksti: Veera Säilä, PSS ry:n tiedottaja ja SPV:n luottamushenkilö
Kuvat: Pidä Saaristo Siistinä ry
Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 7/2018.