Veneilyaiheisia lukuvinkkejä

Poimimme Nautic-lehtien kirjavinkit sekä muutaman uuden, jotta voit sukeltaa veneilyn maailmaan myös kotisohvaltasi.

Saimaan ja Vuoksen vesistön satamat

Turun Partio-Sissien julkaisema satamakirja kattaa kaikki Saimaan ja Vuoksen vesistön tärkeimmät veneilysatamat Viipurista ja Saimaan kanavalta aina sen latvavesille Nurmekseen ja Iisalmeen asti. Siinä on päivitetyt tiedot yli 400 satamasta ja selkeät satamakartat yli 300 kohteesta sekä lähes 100 ilmakuvaa. Lisäksi kirjassa on runsaasti muuta mielenkiintoista luettavaa matkan varrelta. Turun Partio-Sissit on yli 100-vuotias meripartiolippukunta, joka on julkaissut Suuri Satamakirja -sarjaa jo yli 40 vuotta. Sarja käsittää myös neljä muuta satamakirjaa (Turun saaristo, Ahvenanmaa, Suomenlahti ja Pohjanlahti) sisältäen tiedot yli 600 veneilysatamasta Suomen rannikolta sekä Virosta ja Ruotsin itärannikolta. Lisäksi Saaristomeren ja Raumanmeren alueelta on julkaistu myös Suuri reittikirja, jossa esitellään käyttökelpoisia veneilyreittejä virallisen väylästön ulkopuolelta. Julkaisusarja on edistänyt suomalaista venematkailua ja saaristokulttuurin tuntemusta. Se on noussut yhdeksi keskeisimmistä satamaoppaista.

Tekijä ja julkaisija: Turun Partio-Sissit
Kieli: suomi ja englanti
Sivumäärä: 240
Saatavilla muun muassa: satamakirja.fi

Moottorivene – 100 vuotta huvi- ja kilpaveneilyä

Uutuuskirja on todellinen veneilijän tietopaketti moottoriveneen toistasataa vuotta vanhasta historiasta ja nykypäivästä. Siinä kuvataan moottoriveneen tuloa Suomeen, leviämistä ja yleistymistä, kieltolain vaikutusta veneiden kehittymiseen, salonkiveneiden aikaa, vapaa-ajan lisääntymisen ja kesämökkien yleistymisen merkitystä veneilylle sotien jälkeen, ja lasikuidun ja alumiinin tuloa puun tilalle veneiden rakentamisessa. Lopuksi katsotaan kristallipalloon ja ennustetaan uudenlaisille moottoriveneille valoisaa tulevaisuutta.

Tekijä: Jorma Rautapää
Sivumäärä: 300
Kustantaja: Readme.fi
Saatavilla: suomalainen.com/products/moottorivene-100-vuotta-huvi-ja-kilpaveneilya

Meretniemien seikkailu jatkuu

Maailman laidalla jatkaa kertomusta Meretniemen viisihenkisen perheen purjehduksesta maailman ympäri. Tässä kirjassa purjehditaan Panamasta Ecuadoriin ja edelleen Tyynenmeren yli Ranskan Polynesiaan ja Etelämeren saarille.

Tekijät: Riikka ja Tuomo Meretniemi
Sivumäärä: 250
Kustantaja: Clear Sky Oy
Saatavilla: holvi.com/shop/Sailforgood/

Muistathan myös Meretniemien ensimmäisen kirjan Matka kotina.

Kauneutta ja koettelemuksia

Meren lumo – elämää pinnan alla sukeltaa syvänsiniseen maailman. Juha Nurmisen upeat vedenalaiset kuvat ja Niko Kettusen evoluutiota ja elämää kuvaavat tarinat johdattavat lukijan tutustumaan mereneläviin kiehtovalla tavalla. Kirja myös muistuttaa niistä koettelemuksista, joista pinnanalainen elämä ihmisen piittaamattomuudesta johtuen kärsii.

Tekijät: Juha Nurminen ja Niko Kettunen
Sivumäärä: 199
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
Saatavilla: johnnurmisensaatio.fi/kauppa/

Muistathan, että SPV:n seuran jäsenenä saat John Nurmisen kirjat -20 prosentin alennuksella. Voit lunastaa edun käyttämällä verkkokaupassa koodia nautic20. (Alennus koskee säätiön kirjoja, ei suolasaippuaa tai Putingin tuotteita.)

Vesiloruja – Vattenramsor innostaa ja opettaa

Uusi kaksikielinen Vesiloruja – Vattenramsor on iloinen, värikkäästi ja havainnollisesti kuvitettu, vedestä ja veden eri olomuodoista kertova lorukirja alle 7 -vuotiaille lapsille. Lukijan vinkit – Läsarens tips jokaisella aukeamalla tarjoaa ideoita kirjan opetusten hyödyntämiseen ja yhteisiin leikkeihin lapsen kanssa. Kirjaa voi lukea ketterästi loruttelemalla tai aukeama kerrallaan, kuhunkin aiheeseen huolella keskittyen.

Tekijät: Lissu Suursalmi ja Pekka Rahkonen
Sivumäärä: 24
Saatavilla: holvi.com/shop/vaahtopaat/

Muistathan myös Vilskettä vesillä -kirjasarjan ensimmäisen teoksen Vaahtopäät purjehdusleirillä, josta löytyy myös ruotsinkielinen käännös.

Purjehdustaidot opastaa purjehtimaan 

RYA:n Purjehdustaidot on runsaasti valokuvia sisältävä kirja, jossa käsitellään kaikki keskeiset tiedot ja taidot, joita tarvitaan turvallisessa purjehtimisessa. Kirjassa esitellään piirroksin tärkeimmät veneiden osat sekä rantautumis- ja ankkurointitavat. Vesillä liikkumisen turvallisuusasiat ja navigointi ovat omissa luvuissaan.

Tekijä: Jeremy Evans, kääntäjä: Mirja Kytökari
Sivumäärä: 224
Kustantaja: Suomen Purjehdus ja Veneily ry
Saatavilla: spv.fi/purjehdustaidotkirja

Sitkeää elämää saarilla

Kaksikielinen Meren maa – Havets land esittelee Turunmaan ainutlaatuista maisemaa Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen saaristokuvien kautta. Mitä saarilla eläminen edellyttää ihmiseltä ja luonnolta? Turun museokeskuksen tutkija John Björkman käsittelee teemaa kulttuurihistorian, Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinteiden ja Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja, dosentti Jari Hänninen ekologisuuden näkökulmasta. Kirja valittiin Vuoden luontokirja -palkintoehdokkaaksi.

Tekijät: Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen
Sivumäärä: 163
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
Saatavilla: johnnurmisensaatio.fi/kauppa/

Salakuljettajan muistelmat

Algoth Niskan nimi yhdistetään nopeasti kieltolakiin, mutta millaisia seikkailuita tunnetulla merikapteenilla ja salakuljettajalla aikanaan oli? Niskan muistelmateos Mina Äventyr ilmestyi Ruotsissa vuonna 1931, ja nyt se julkaistiin lyhentämättömänä nimellä Seikkailujani suomeksi Kyösti Helinin käännöksenä. Kirjassa Niska kuvaa paitsi värikkäitä vaiheitaan ja pakomatkojaan, myös Itämeren rannikkoelämää. Kirja sisältää alkuperäiskuvituksen sekä Niskan elämää valottavia liitteitä, kuten hänen tyttärenpoikansa Ilkka ”Danny” Lipsasen esitelmän.

Tekijät: Algoth Niska, käännös Kyösti Helin
Sivumäärä: 264
Kustantaja: Hexen Press
Saatavilla: suomalainen.com/products/algoth-niska-salakuljettajien-kuningas-1

Tekstit: Iina Airio ja kustantajat
Kuvat: Kustantajat