Vältä viat – pidä vene siistinä

Monet veneilijät keskittyvät kevät- ja syyshuoltoihin. Veneen siisteyteen ja pieniin huoltotoimenpiteisiin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota koko kesän ajan.

Marinepalvelun huoltopäällikkö Pietari Karhila suosittelee jatkuvaa perussiisteyden ylläpitoa ja ennakointia pitkin kautta, jotta viat voidaan ennaltaehkäistä.

– Suurin syy veneiden vikaantumiseen on se, että laiminlyödään perussiisteyttä. Siisteydestä tulisi huolehtia ihan kuten kotonakin. Sielläkin tehdään lattiakaivojen puhdistuksia ynnä muuta. Veneessä, jossa vesiputkistot ovat ahtaampia, pitää tehdä samoja toimenpiteitä. Riippuen tietysti veneen koosta, sen varusteista sekä säilytysolosuhteista, niin puhtaanapito on erityisen tärkeää, Karhila toteaa.

– Tekemällä järjestelmällisesti samat työt joka vuosi, ennaltaehkäistään veneen kuntoa ja tulevia huoltoja, Karhila jatkaa.

Puhtaanapidon ABC – ota vinkit talteen

Pidä avotilat siistinä
”Puiden lehdet sekä siemenet tukkivat helposti vedenpoistoja esimerkiksi moottori- ja purjeveneiden avotiloissa, joten avotilojen puhtaanapito on tärkeää. Se ylläpitää myös veneen kuomujen kuntoa sekä teak-kansia.”

Huuhtele vene
”Kerran viikossa olisi hyvä huuhdella koko vene kauttaaltaan, jotta pöly ja lika eivät pääse pinttymään. Lähes mustunut teak-kansi ei ole mitenkään harvinainen näky syksyisin.”

Puhtaanapito kannattaa.

Kuivata varusteita
”Välillä syyshuoltoon tulleita veneitä joudutaan kuivattamaan suuren kosteuden takia jopa viikon – sammaltakin on havaittavissa. Jotta näin ei käy, veneen kaikkia luukkutiloja ei kannata täyttää märillä köysillä ja fendareilla, jotka tuovat kosteutta. Olisi hyvä, että varusteet ehtisivät kuivahtaa kesän aikana edes välillä.”

Käytä laitteita
”Teknisten laitteiden ylläpitoon hyvä vinkki kauden aikana on käyttää niitä aina välillä. On kyse sitten lämmittimestä, pyyhkijöistä, vesipumpuista, WC:stä, avattavista ikkunoista tai erilaisista venttiileistä, on niitä hyvä käyttää välillä, jotta tiedostetaan niiden toimintakunto. Yleisin vianaiheuttaja meillä täällä kylmässä pohjolassa on pitkä talvisäilytysaika, jolloin laitteita ei käytetä.”

Näiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita muun muassa materiaalien ja varusteiden kunnossapitoon. Yllä mainituin keinoin pääsee kuitenkin jo pitkälle ja veneilystä voi nauttia huolettomammin.

Pietari Karhila.

Teksti: Anni Raunio, kuvat: Helmi Hollo