Uusi vesiliikennelaki voimaan tänään – näytä vesimerkin voima ja pue pelastusliivit päälle!

Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan tänään 1.6.2020. Tavoitteena on turvallisempi veneilykesä, kun uusi laki tuo kaikille veneilijöille entistä selkeämmät pelisäännöt. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom haastaakin kaikki näyttämään vesimerkin voimaa ja huolehtimaan toistemme turvallisuudesta myös vesillä.

”Uusi laki mahdollistaa vastuullisen veneilykulttuurin vahvistumisen entisestään, kun veneilijöitä koskevat säädökset ja ohjeistus on koottu yhteen. Erityisen merkittävää jokaisen veneilijän näkökulmasta on päällikön roolin korostuminen niin veneen kuin veneessä olevien turvallisuuden takaamisessa sekä se, että vesille lähdettäessä on aina tiedettävä, kuka on veneen päällikkö eli kuka kantaa vastuun”, painottaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki.

Lakiuudistuksessa myös vuokraveneet vapautuvat katsastusvaatimuksista ja vesiliikenteen sääntöjen osuus laissa on entistä kattavampi. Uuteen lakiin on tuotu vesiliikennemerkit kuvineen ja selityksineen, mutta uusia merkittäviä pakkoja tai sakkoja uudistus ei tuo mukanaan. Uuteen vesiliikennelakiin voi tutustua kokonaisuudessaan Traficomin nettisivuilla.

Vastuullinen veneilykulttuuri leviää vesimerkin voimalla

Suomessa menehtyi vesiliikenneonnettomuuksissa viime vuonna 43 ihmistä, ennakkotietojen mukaan tammi-huhtikuussa menehtyneitä on ollut viisi. Suurimman osan heistä olisivat pelastaneet oikein päälle puetut pelastusliivit.

”Karu fakta on, että yhdetkään pukematta jääneet pelastusliivit eivät ole onnistuneet pelastamaan kenenkään henkeä. Kannustammekin kaikkia veneilijöitä näyttämään vesimerkin voima, pukemaan pelastusliivit päälle ja varmistamaan, että myös läheiset tekevät samoin”, painottaa tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Katso video vesimerkin voimasta ja näytä, että asiat voivat olla toisin tänä kesänä.

Lue lisää vesimerkki.fi.

Teksti: Viestintä- ja liikennevirasto Traficomin tiedote