Tuikitärkeät taustajoukot

Kuljettaja kerää yleensä kaiken huomion ja palstatilan,
mutta myös maailmanmestarin takana on aina laadukas ja vankka tukiverkosto.

Suomella on viime vuosilta useita kansainvälisesti menestyneitä kilpaveneilijöitä ennen kaikkea ratapuolella. Formula 1 -luokassa ajaa kaksinkertainen maailmanmestari Sami Seliö ja Filip Roms. Formula 4 -luokassa Juho-Matti Manninen dominoi omaa sarjaansa aikansa ja nyt jo Formula 1 -luokkaan asti edennyt Kalle Viippo kantoi Suomen värejä menestyksekkäästi hänen rinnallaan. Tuukka Lehtonen alkoi heidän aikanaan nousta kohti luokkansa eliittiä ja viime vuonna hänet kruunattiin Formula 4 -luokan maailmanmestariksi.

Yhteistä kaikille edellä mainituille on luonnollisesti heidän lahjakkuutensa ja vauhtinsa veneidensä ohjaimissa, mutta myös heidän liki monarkkinen asemansa näkyvyyden suhteen. Menestyvän kilpaveneilijän taustalla on aina yhteen hitsautunut tiimi ja taustajoukot.

Hallitseva maailmanmestari Lehtonen pitää taustajoukkojaan jopa itseään tärkeämmässä roolissa. Esimerkiksi hän nostaa taloudelliset tekijät.

Menestyminen kansainvälisesti kilpaveneilyssä vaatii saumatonta yhteistyötä koko tiimiltä. Kuvassa vasemmalta Tuukka Lehtonen, Jari Lehtonen ja Marcus Roms.

– Todella harva kuljettaja maailmassa pystyy ylipäätään rahoittamaan itse oman toimintansa. Sponsorit ja junioritasolla omat vanhemmat luovat perustan koko toiminnalle, sanoo Lehtonen.

Hän kohottaa ennen kaikkea isänsä Jarin ja äitinsä Pirjon merkityksen äärimmäisen korkealle. Lehtonen tiedostaa, että hänen uransa alkumetrit ovat laittaneet vanhempien kesälomien rakenteet koetukselle. Raha luonnollisesti on toinen iso tekijä, vaikka moottoriurheilulajien saralla kilpaveneily ei olekaan kalleimmasta päästä.

Lehtosen, kuten varmasti monien muiden kilpaveneilijöiden taustajoukoista suuri osa koostuu siviilielämän lähipiiristä. Isä
toimii tiimipäällikkönä ja päämekaanikkona. Äiti huolehtii kuvaamisen ja huolehtii yleisesti hyvinvoinnista esimerkiksi ravintopuolella. Avopuoliso Sandra Roms omaa merkittävän kokemuksen kilpaveneilystä ja pystyy auttamaan Lehtosen mukaan liki kaikessa.

Tiimiin kuuluu myös Lehtosen hyvä ystävä Henry Grahn, jonka panosta hän arvostaa myös suuresti.

– Henkka on todella tärkeä apu itselleni. Hän on mukana laiturilla ja jälkikatsastuksessa isäni kanssa, Lehtonen kertoo.

Taustajoukkojen voimavarat näkyvät hyvin arkisinakin tekoina. Kyse voi olla kisatoimistossa käymisestä, polttoaineen tai veden hakemisesta tai ravitsemuksesta huolehtimisesta. Kuljettajan tulee Lehtosen mukaan pystyä keskittymään kisaviikonloppuina mahdollisimman paljon omaan työhönsä. Esimerkiksi Italiassa ajettavat kilpailut ovat Lehtosen mukaan sääoloiltaan todella kuluttavia. Tiimin jäsenet huolehtivat toistensa nesteytyksestä tarkasti.

Lehtonen kuuluu myös Formula 1 -luokassa ajavan Filip Romsin F1LIP Junior teamiin. Tämän ansiosta hänellä on käytössään ensiluokkaiset tilat kaluston ja toiminnan rakentamiseen sekä suunnitteluun.

Taustajoukot ovat Lehtoselle todella tärkeät.

– Totta kai arvostan kaikkia omia ja tiimini sponsoreita, jotka mahdollistavat ajamiseni, mutta kaikista tärkeintä minulle on, että ympärilläni on juuri minulle niin merkityksekäs porukka, Lehtonen sanoo.

Tuukka Lehtosen Formula 4 -vene, jolla hän ajoi vuoden 2019 mailmanmestariksi.

Teksti: Joakim Nordström
Kuvat: Pirjo Lehtonen