Toppseglare uppmuntrar barner med till Barnens seglingsskola

I den nya Barnens Seglingsskola får 7-13 åringar lära sig grunderna till segling på ett trygg och roligt sätt. De 34 klubbar erbjuder undervisning på 24 olika orter, antingen som lägerverksamhet eller som veckoträningar. Segling undervisas i en trygg miljö med ledning av utbildade tränare.

Som faddrar för Barnens Seglingsskola fungerar Tuuli Petäjä-Sirén, olympisk silvermedaljist, som nyligen blivit valt till att representera Finland för fjärde gången i OS och Tapio Nirkko, som tre gånger representerat Finland i OS med finn-jolle. Båda två bekantade sig med sporten i samband med barndomens sommarseglatser och fortsatte efter det till jollekurser.

– Jag började segla i samband med familjens sommarseglatser, och optimistjolle testade jag på mina kusiners lande. Den första jollekursen som jag deltog på var på min hemma hamn Helsingfors Segelklubb. Jag tävlade med optimist ända tills jag var 14 år gammal, varefter jag bytte till 420- och 470-klasserna. Efter gymnasiet började jag vindsurfa, berättar Petäjä-Sirén.

– Jag deltog på min första jolleskola då jag var sex år gammal, varefter jag fortsatte på en seglingskurs vid Espoon Pursiseura. Jag kommer ihåg hur spännande men samtidigt roligt det var att vara ensam jollen och övernatta på lägret. Ganska många av oss lägerdeltagare fortsatte segla som hobby, och jag fick många nya vänner. Många av mina närmaste vänner är sådanna, som jag en gång i tiden seglat optimistjolle tillsammans med, minns Nirkko. 

Båda va Barnens Seglingsskolas faddrar njuter av naturen och av att röra sig till havs.

– Bästa med att segla är att röra sig utomhus, den spänning som tävlingar medför samt att utmana sig själv och såklart det att man ibland vinner. Som mamma skulle jag villa ge mina barn möjligheten att uppleva den glädje och kunskap som segling ger mig, Petäjä-Sirén tillägger.

– Segling är ett trevligt hobby, eftersom det händer utomhus. Det finns mycket syre på havet, det känns lugnt och tiden går fort. Det är fantastiskt att röra sig med naturens krafter, berättar Nirkko.

Skyddare för Barnens Seglingsskola är Tapio Lehtinen som seglat runt jorden, hans hjärta slår starkt för juniorsegling. Han anser att man lär sig snabbt seglingens grunder i optimistjollen. Enligt Lehtinen är det allra viktigaste trots allt det, att optimistjollen är världens bästa tävlingsklass, där både flickor och pojkar kan tävlar mot varandra ända tills de är 15-år gamla.

– Bästa sättet att börja med grenen är att delta i Barnens Seglingsskola. Utbildade och erfarna tränare hjälper och försäkrar hela tiden, att träningen hålls trygg och trevligt. Som mål är att ha roligt, få nya vänner och lära sig mer om segling, fortsätter Lehtinen.

Utöver juniorsegling är segling en mångsidig sport, som passar bra för alla.

– Man kan segla hela livet och man kan börja den i vilken ålder som helst. Sporten passar bra även för små sjöar, på Djurgårdsviken och på Medelhavet. Själv gillar jag illusionen av frihet och kontakten till naturen.

Läs mera om Barnens seglingsskola: sv.spv.fi/barnensseglingsskola/. Du hittar prisen, tidpunkterna och link för anmälan på klubbarnas hemsidor, som finns på Barnens Seglingsskola sidan.