Tehokasta treeniä ja kehonhuoltoa kotioloissa

Sailing Team Finlandin fysioterapeutti Pia Nirkko johdattaa viikottain täydentyvässä videosarjassa kotijumpan pariin. Teemoissa vuorottelevat vetreyttävä kehonhuolto ja vahvistava fysiikkatreeni.

Hauskoja treenihetkiä!


Katso kaikki jumppavideot Sailing Team Finlandin YouTubessa!

Kolumni: Terve purjehtija optarista olympialaisiin

Reidet polttelevat ja vatsalihakset hyytyvät, 30 metriä ylämerkin kiertoon ja vielä pitäisi jaksaa. Näin aikuispurjehdukseen innostuneena aloittelijana olen päässyt kokemaan lajin fyysisiä vaatimuksia ja myös sen, kuinka paljon kehitettävää itselläni vielä on. Tasoni ei tietenkään ole vielä kovin korkealla, mutta uusien taitojen oppiminen on erittäin inspiroivaa ja kannustavaa.

Olen toiminut purjehdusmaajoukkueen fysioterapeuttina nyt 10 vuoden ajan ja sinä aikana päässyt seuraamaan olympialuokkia hyvin läheltä. Yhdessä fysiikka- ja lajivalmentajien kanssa olemme pohtineet lajin fyysisyyttä ja siinä vaadittavia ominaisuuksia eri luokissa. Laji on useista muista lajeista melko poikkeava, muun muassa kisan kokonaiskeston ja sään arvaamattomuuden vuoksi. Siksi kehon ja mielen on oltava valmis melkeinpä mihin tahansa.

Lapsena ja nuorena fyysiset ominaisuudet kehittyvät nopeasti ja helposti, kun ylipäätään harjoittelee riittävästi. Liian yksipuolinen harjoittelu (esimerkiksi purjehdus suhteessa muuhun harjoitteluun) saattaa lyhyellä aikavälillä tuottaa nopeaakin kehitystä, mutta voi pidemmällä aikavälillä johtaa rasitusperäisiin vammoihin.

Yleisimpiä vammoja purjehduksessa ovat alaselän ja polvenseudun vaivat. Kehon rakentuminen nuorena riittävän vahvaksi kaikilla fysiikan eri osa-alueilla vaatii monipuolista harjoittelua sisältäen vaihtelevia ärsykkeitä ja jatkuvasti kehittyviä harjoitteita. Eikä myöskään pidä unohtaa hyötyliikunnan merkitystä, sillä sitä kautta harjoitusmäärää etenkin kestävyyden osalta saadaan tehokkaasti lisättyä.

Lapsen ja nuoren kasvu ja siihen liittyvät herkkyyskaudet ovat otollista aikaa kehittää fyysisiä ominaisuuksia, mutta myös aikaa, jolloin harjoittelun kuormitusta on tarkkailtava tarkasti rasitusvammojen ennaltaehkäisemiseksi. Kasvava luusto on hauras ja herkkä esimerkiksi alaselän murtumille, jotka usein johtuvat virheellisistä voimaharjoituksista ja liian yksipuolisesta lajiharjoittelusta.

Näin fysioterapeutin näkökulmasta monipuolinen fyysinen harjoittelu läpi vuoden on purjehtijalle ehdottoman tärkeä osa kokonaisvaltaista kehittymistä ja terveenä pysymistä. Jo nuorena luodaan siis edellytykset huippu-urheilu-uralle – ja myös sen kestolle.

Kirjoittaja Pia Nirkko on Sailing Team Finlandin fysioterapeutti. Juttu on julkaistu 1/2019 Nauticissa.