SPV edustettuna Kreikassa – upea yhteispurjehdus

Suomen Purjehdus ja Veneilyn ja OnSailin perinteinen yhteispurjehdus tehtiin huhti-toukokuun vaihteessa yksisuuntaisena matkana Ateenasta Lefkasille.

SPV:n jäsenseurojen jäsenille tarkoitettu edullinen, kaksi kertaa vuodessa järjestettävä matka jatkaa purjehduskautta molemmista päistä ja toimii myös koulutusalustana kurssiveneen muodossa. Matkalla on mahdollisuus suorittaa sekä veneilijä- että venepäällikkökurssien tentit ja käytännön näyttö. Se toimii myös Köydet Irti -tapahtuman palkintona.

Tällä kertaa Vappua juhlittiin 47 purjehtijan voimin Korintin kanavan läpiajolla. Runsaan kolmen merimailin mittainen kanava kätkee 80 metriä korkeiden seinämiensä taakse mielenkiintoisen historian. Vain 21-25 metriä leveänä ja parhaimmillaan kahden solmun virralla se ei salli perämieheltä haaveilua vaan tiukkaa keskittymistä ohjaamiseen. Maailman kalleimmaksi mainittu (iso purjevene yli 200 euroa) mutta kokemisen arvoinen pätkä kuitenkin.

Aikaisesta keväästä huolimatta sää suosi matkalaisia; lähes joka päivä hyvät purjehdustuulet ja aurinko varmistivat hymysuut ainakin kurssiveneen kannella. Uintipysähdykset keskellä Korintin lahtea ja suojaisessa poukamassa koettiin ”Wow”-efektin arvoiseksi ja toiseksi viimeisen päivän yli 21 m/s myötätuulipurjehdus puolestaan palkittiin ”Apua, mageeta, huippuu, kreisiä jne” -maininnoilla.

Matkalle mahtui monta mieleenpainuvaa hetkeä. Yksi erikoisimmista ehkä Mesolongion sisäänajo, pari mailia pitkin ruopattua ränniä, jonka ulkopuolella veden syvyys on vain muutamia kymmeniä senttejä. Sieluni silmin näin James Bondin viilettävän noissa rämeiköissä nopealla jokikulkuneuvollaan armada vihollisia perässään…

Viime vuoden Köydet Irti – kilpailun voittajat Marja-Leena ja Esko Luhta nauttivat palkintomatkastaan täysin siemauksin. He suosittelevat osallistumista kisaan, joka järjestetään tänä vuonna elokuussa. (Lisätietoa tapahtumasta tulee myöhemmin.)

Seuraava SPV-OnSail-yhteispurjehdus toteutuu syyskuun viimeisellä viikolla Pohjois-Kroatiassa. Jos olet kiinnostunut, laita viestiä osoitteeseen toimisto@spv.fi. Katso myös: onsail.fi/

Korintin kanava
Rio Antirrio Bridge
Köydet irti -voittajat

Teksti: Harri Sane, SPV:n koulutustoiminnon jäsen