Sosiaalisesti tai omassa rauhassa

Suomi on pullollaan täyden palvelun vierassatamia, mutta myös luonnonsatamissa on nähtävää ja koettavaa.
Vaasalainen Ari Tammi nauttii veneilyn riippumattomuudesta. Vesillä on vapaus valita seura ja seuraava kohde

Missä ja milloin aloitit veneilyn?

”Vietin pikkupoikana 1970-luvulla kesiä isovanhempien mökillä Vaasan saaristossa. Aloitin veneilyn tietysti soutuveneellä, ja mitä isommat aallot sitä parempi. Ohiajavien kalastusveneiden aaltoihin ryntäsin vaikka suoraan ruokapöydästä.

Ensimmäinen pulpettivene meille tuli, kun olin 12, ja sillä sitten kolusinkin ahkerasti saariston sokkeloita. Matkaveneilyn aloitin 1990-luvun alussa 10-metrisellä ”fiskarilla”, johon piti tietysti rakentaa myös uudet hytit.”

Millä veneillä ja kenen kanssa veneilet?

”Erilaiset veneilytarpeet hoituvat tällä hetkellä kolmella veneellä; Fjord 880AC toimii varsinaisena matkaveneenä, Yamarin 74C on uutena ”trailerimatkaveneenä” ja Silver Hawkilla hoidan ihan alkukauden ”jääajelut” sekä tutkimusmatkat kaikkein hankalimmissa kivikoissa.

Olisi hienoa, kun selviäisimme kahdella veneellä, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut veneilyn monimuotoisuudesta johtuen.

Vaimoni sekä 20- ja 17-vuotiaiden poikiemme kanssa on ollut hienoa viettää yhteistä aikaa vesillä. 2000-luvun alussa kiertelimme Saaristomerellä ja Tukholmankin saaristossa. Viimeiset kymmenen vuotta pääkohteena on ollut Ruotsin Höga Kusten, mikä on mukavan lähellä vaasalaisille.”

Mikä veneilyssä viehättää?

”Nautimme veneilyn tuomasta riippumattomuudesta ja omavaraisuudesta. Rantautumis- tai oleskelupaikan voi valita siten, että on suojassa tuulelta ja toisaalta vaikka löytää täydellisen ilta-auringon. Voi myös valita oman rauhan luonnonsatamassa tai sosiaalisemman vaihtoehdon muiden kanssa. Vaasan rikkonaisen saariston etuna on loputon määrä hyviä luonnonsatamia, kunhan ei liikaa kiviä pelkää. Veneessä parasta on myös se, että kaikki on mukana ja lähellä – usein kädenojennuksen päässä. Porukalla liikkuessa ei olla kenenkään nurkissa vaivoina, vaan kaikki omillaan.”

Minne lomamatkanne suuntautuvat?

”Tyypillisesti teemme noin parin viikon reissun Höga Kustenille perheen voimin – ja usein meitä on useampi vene liikkeellä yhdessä. Viime vuosina lisäsimme repertuaariin ”trailerimatkaveneilyn”, mikä ratkaisee matka-ajan ongelman ja lisäksi mahdollistaa veneilyn upeilla järvillämme. Olemme kolunneet Saimaan Lappeenrannasta Kuopioon (reilu 400 meripeninkulmaa seitsemässä päivässä) ja Porkkala-Parainen-välin samaan tyyliin.

Saimaa jätti lähtemättömän vaikutuksen monellakin tapaa. Kaikkien veneilijöiden pitäisi ainakin kerran kokea Saimaan kauneus, veneilyn helppous ja monimuotoisuus. Suosittelen erityisesti Savonlinnan eteläpuolen saaristoa. Suurin osa kesälomasta kuluu vesillä tavalla tai toisella.”

Oletteko kokeilleet purjehdusta?

”Olemme käyneet venekerhon porukalla Kroatiassa purjehtimassa. Se on loistava tapa kokea purjehdus. Kroatiassa riittää lämmintä vielä syyskuun lopullakin, kun kotimaan kelit viilenevät. Hyvällä suunnittelulla kustannukset eivät ole sen korkeammat kuin normaalilla etelän lomalla.”

Ruotsin Höga Kusten on kestosuosikki.
Kroatian-purjehdusloma oli Tammille elämys.
Saimaan kanavan vipinää.

ARIN VINKIT VENEILYLOMALLE

• Yksi yö yhdessä paikassa riittää, eli vaihtelua on mukava saada.
• Karuille ulkoluodoille ei useinkaan voi jäädä yöksi, mutta tyynenä päivänä kannattaa pysähtyä vaikka lounaalle ulkoluodolle.
• Valitse yöpymispaikka tuulelta suojassa. Suomessa kun tuuli on yleensä synonyymi kylmälle. Toki sataman palvelutkin on hyvä tarkistaa omien mieltymysten mukaisesti.
• Jos omistat pulpettiveneen, vuokraa mökki mielenkiintoiselta alueelta ja käy kiertelemässä pikkuveneellä lähivesillä (esimerkiksi meriveneilijälle Saimaa).
• Luo ikimuistoisia hetkiä, kuten käymällä telttasaunassa kavereiden kanssa kauniissa luonnonsatamassa tai Jopojen vuokrausta Hangon satamasta.
• Nappaa ilmalla täytettävä SUP-lauta mukaan matkaveneeseen. Sillä on helppo käydä tutkimassa reitti ja sopiva rantautumispaikka tuntemattomaan luonnonsatamaan – ja samalla se käy kuntoilusta. Seisten meloen pohjan näkee paljon paremmin kuin kumiveneestä ja matka taittuu monta kertaa nopeammin.

Teksti: Iina Airio
Kuvat: Ari Tammen perhealbumi