Sinivalkoinen purjelautabuumi

Tuuli Petäjä-Sirén on saanut RS:X-treeneihin rinnalleen nuoret lupaukset. Vahva jollatausta on auttanut Jakob Eklundia ja Filip Storea nopeassa kehityksessä. Myös seuratasolla purjelautailu on hyvässä nosteessa.

”Suomen RS:X-tiimi kasvaa ja voi hyvin! AIka huippua saada pitkästä aikaa kotimaista sparrausta mukaan myös ulkomaanleireille”, kirjoitti Tuuli Petäjä-Sirén Facebook-tililleen helmikuussa.

Espanjan Cadizissa treenasi yhtä aikaa peräti viisi sinivalkoista purjelautailijaa, kun Lontoon 2012 olympiamitalistin kanssa vesillä olivat naisista Raceboardin MM-voittaja Aleksandra Blinnikka ja viime elokuun MM-kilpailuihin Århusissa osallistunut Anna Haavisto. Lisäksi suomalaisväriä nähtiin myös miehissä Jakob Eklundin ja Filip Storen siirryttyä viime syksynä kevytveneistä lautoihin.

– Tuuli on tehnyt ison työn Jakobin ja Filipin auttamisessa. Pojat ovat päässeet nopeasti hyviin, kansainvälisiin treeniryhmiin ja edistyneet vauhdilla. He osallistuvat jo Palma de Mallorcalla 9. huhtikuuta alkaviin RS:X:n EM-kilpailuihin ja myös loppuvuoden MM-kisoihin, Suomen Purjehdus ja Veneilyn valmennuspäällikkö Vili Kaijansinkko kertoo.

Paitsi että Kaijansinkko pitää Eklundin ja Storen kehitystä todella lupaavana, hän uskoo kaksikon esimerkin innostavan myös muita nuoria purjelautojen pariin.

– Pariisin 2024 olympialaisten lautaluokat päätetään pian, joten Jakobilla ja Filipillä on silloin erinomainen tilaisuus hypätä uuteen luokkaan. Pariisissa on mukana myös Kite (leija), johon purjelauta tarjoaa hyvän taustan. Molemmat ovat nuorisoa kiinnostavia luokkia, Kaijansinkko sanoo.

Kuva: Saara Söderberg

Purjelautailu elää selvää kasvuaan myös seuratasolla. Helsingfors Segelsällskap (HSS) on Helsingfors Segelklubbin (HSK) ohella vahva kasvattaja tulevaisuuden purjelautahuipuille.

– Harrastajamäärämme ovat kasvaneet vuosittain, ja juuri eilen kauden ensimmäinen alkeiskurssi tuli täyteen. Purjehdus kehittyy lajina muun maailman mukana, ja koen, että purjelautailun asema tulee sen myötä vain vahvistumaan tulevaisuudessa, HSS:n vastuuvalmentaja Rosa Lindqvist kertoo.

– Tällä hetkellä suurin osa harrastajistamme on nuoria aikuisia, mutta toivoisin myös juniorien ottavan lajin omakseen. Lautailu on optimistijollan jälkeen ihan yhtä hyvä vaihtoehto kuin vaikkapa Zoom, Laser, E-jolla tai 29er, Lindqvist jatkaa.

HSS:n junioriryhmään voivat osallistua 11-19-vuotiaat. Sitä vanhemmille treeniä on tarjolla aikuisten ryhmässä.

Kuva: Svante Gullichsen

Suomalaiset ovat menestyneet purjelautailun arvokilpailuissa niin olympia- kuin muissakin luokissa. Kruununa on Tuuli Petäjä-Sirénin olympiahopeamitali Weymouthin vesiltä. Kahden lapsen äiti ja arkkitehti Petäjä-Sirén tähtää nyt uransa neljänsiin olympialaisiin.

– Nautin edelleen huippu-urheilusta ja koen, että opin koko ajan uutta. Into ei ole kadonnut minnekään. Nyt minua innostaa myös se, että pääsen ensimmäistä kertaa urallani treenaamaan kesän kotimaassa ja kotimaisten treenikumppanien kanssa.

Suomella ei ole vielä RS:X:ssä maapaikkaa Tokion olympialaisiin, mutta Garda-järvellä syyskuun lopussa järjestettävissä MM-kilpailuissa on jaossa yhdeksän lisäpaikkaa naisille.

– Vaikka Århusin MM-kilpailut tulivat synnytykseni jälkeen aika äkkiä, kaatui tulokseni lopulta mitätöityyn kolmossijaan ja muutamaan hölmöilyyn. Talven treenit ovat menneet hyvin ja suunta kohti olympialaisia on oikea. Maapaikan saavuttaminen tänä vuonna edellyttää minulta perustason suoritusta, ja tavoitteeni Gardalla on myös arvokisamenestys.
Petäjä-Siréniä valmentaa ainakin tämän kevään ajan espanjalainen Borja Carracedo, joka vastaa myös Storen ja Eklundin valmennuksesta.

– Purjelautailu on fyysistä ja vauhdikasta, mutta myös jollapurjehdustaustasta on paljon hyötyä – kuten Jakobin ja Filipin nopea kehitys osoittaa. Haluaisin kannustaa myös muita nuoria huippuja kokeilemaan purjelautailua, Petäjä-Sirén sanoo.

Kenelle purjelautailu sopii?
Purjelautailu vaatii hyvää peruskuntoa. Se on huomattavasti fyysisempää kuin perinteinen purjehdus. Muuten laji sopii oikeastaan kenelle vain. Siinä saa kokea vauhdin hurmaa, mutta mukana ovat myös purjehduksesta tutut elementit kuten taktiikka, tekniikka ja säätietous.

Lue lisää: purjelautaliitto.fi, helsinkisailing.com ja hoski.fi

Kuva: Svante Gullichsen

Teksti: Iina Airio