Seurassa on hyvä olla

Miksi veneilyseuraan liittyminen kannattaa?

Kuulun kolmeen seuraan, jotka kaikki ovat Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n alaisia seuroja. Seuraelämä, joksi sitä itse nimitän, on ihan huippua. Verkostoitumisen ja koulutusten määrä on ihan uskomaton. Tarjonta on kuin täyden palvelun tavaratalossa. On itsestä kiinni, mitä haluaa käyttää hyväkseen.

Seurojen agendalla ykkösenä on turvallinen vesillä liikkuminen, jossa on aina vara parantaa. Veneiden hyvä kunto menee kaiken edelle. Apua, ajatuksia ja neuvoja lentelee telakalla sekä laitureilla ja viime kädessä katsastajat neuvovat ja opastavat.

Tärkeä osa toimintaa ovat SPV:n auktorisoimien seurakouluttajien ja muiden alan toimijoiden järjestämät koulutukset ja kurssit. Aloittelijat pääsevät hyvään alkuun ja kokeneemmat vahvistavat osaamistaan.

Lisäarvoa antaa seurojen välinen yhteistyö. Monet seurat ovat muodostaneet yhteisiä veneilykouluja, joissa oppiminen, verkostoituminen ja yhteinen hyvä toteutuu. Seurasta löytyy tarvittaessa kokenut kaveri kippariksi, jos sellainen veneestä puuttuu tai toisin päin, gasteja huudellaan pitkin kesää.

Seuratoiminnassa korostuu yhdessä tekemisen riemu – välillä jopa yli seurarajojen. Kuva: Tuula Adessa Heikkinen

Hyvä esimerkki verkostoitumisen ja koulutuksen tuomasta merkityksestä on naisten perustama purjehdusseura Naispurjehtijat — Sailingladies ry. Siellä veneilijät ja kouluttajat jakavat kokemuksensa aktiivisen toiminnan kautta aloitteleville ja myös muille lisäkokemusta kaipaaville veneilijöille. Eikä edes oma vene ole tarpeen. Jäsenpurjehduksia on tarjolla yllin kyllin kotivesillä ja ulkomailla.

Seuratoiminta on ihan parasta. Se tuo kaikenikäiset veneilijät yhteen, olitpa matkaveneilijä, kisaaja tai junnu. Kattojärjestömme Suomen Purjehdus ja Veneily ry tarjoaa jäsenseuroille monenlaisia tukimuotoja ja etuja, joiden avulla aktiivinen toiminta on mahdollista.

Yhdessä olemme enemmän, yhdessä saavutamme enemmän. Liity Sinäkin seuraan, jos vielä et ole. Seurassa on hyvä olla.

Teksti: Raija Alapeteri, SPV:n kouluttaja. Naispurjehtijoiden, Dream Dare Do:n ja Koivusaaren Pursiseuran jäsen.

Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 8/2018.