Päijännepurjehdus Padasjoelta Jyväskylään 19.-21.7.

Päijännepurjehduksen 2019 reittiä lyhennettiin kevyen tuulen vuoksi.

Tämän vuoden Päijännepurjehdus on lyhyin kisa koko purjehduskisojen historiassa. Lauantaiaamuna sääennuste ennakoi 2-3 m/s tuulta ja 0 m/s yön aikana. Kuitenkin iltapäivällä tuuli tyyntyi 1m/s ja näytti, että voi olla mahdotonta päästä maaliin ajoissa.

Illalla järjestelytoimikunta päätti, että on pakko siirtää maali lähimpään väliaikapisteeseen, joka oli Judinsalo. Viesti lähetettiin purjehtijoille Avenlan ohjelman kautta, sekä laitettiin someen, että kaikki nopeasti saivat tiedon tästä päätöksestä.

Klo. 21.00 maali tuomareineen oli valmiina odottamassa ensimmäisiä veneitä. Monille veneille maali oli jo yhden mailin etäisyydellä, mutta kuitenkin kesti vielä monta tuntia ennenkuin ensimmäinen vene ohitti maalin.

Lähimpänä maalia olivat urheiluveneet: kapteeni Jyri Lehtisen ”Auvo ” ja Hannu ‘’Ipu’’ Vartiaisen ”Tigru” sekä retkiluokan Hannu Tommolan ”Amoriina”. Klo 04:25 aamulla maalin ohitti ensimmäisenä ”Auvo” purjehdusajalla 14:01:49. Sen jälkeen maaliin saapui ”Tigru” ajalla 16:25:55. Kolmanneksi sijoittui ”Amoriina” ajalla 16:28:02.

Tulokset: http://online.paijannepurjehdus.fi/

Lisää Päijännepurjehduksesta: https://paijannepurjehdus.fi/

Päijännepurjehdus on Päijänteen päästä päähän vuosittain purjehdittava matkapurjehduskilpailu, joka starttaa joka toinen vuosi pohjoisesta ja joka toinen etelästä.

Reitin pituus on noin 64 meripeninkulmaa (noin 118 km) ja sisältää niin isojen sisävesiselkien ylittämistä kuin kapeissa salmissa puikkelehtimista.
Kilpailu alkaa lauantaina aamupäivällä ja päättyy tuulista riippuen myöhään lauantai-iltana tai seuraavana päivänä eli sunnuntaina. Viimeiset kilpailijat saapuvat maaliin sunnuntaina puoliltapäivin.

Päijännepurjehduksen pohjoinen tukikohta on Juurikkasaari Jyväskylän Säynätsalossa ja eteläinen Padasjoen satama.

Ensimmäinen Päijännepurjehdus purjehdittiin heinäkuussa 1973. Silloin reitti kulki Vääksyn kanavan edustalta Jyväskylään. Reitin eteläinen pää siirtyi kesällä 1981 Päijänteen isommilta purjeveneiltä katkaisevan Pulkkilanharjun siltojen pohjoispuolelle ja edelleen Padasjoen uuteen satamaan vuonna 2001.

Teksti: Magdalena Weckström (Päijännepurjehdus)