”Olympialaisten siirtyminen hyväkin juttu”

Suomi hioo iskukuntoa Tokioon tehokkailla kotimaan treeneillä.

Jos vuosi 2020 olisi sujunut suunnitellusti, olisivat Tokion olympialaiset juuri päättyneet – toivon mukaan suomalaiseen mitalijuhlaan. Koronapandemia siirsi kuitenkin kisoja vuodella.

Suunnitelmien muokkaaminen ja peruminen olivat monille urheilijoille harmin paikka, ehkä jopa uran loppu. Sailing Team Finlandin osalta tilanne on jopa positiivinen. Paikkansa Tokiossa varmistaneet Tuuli Petäjä-Sirén, Kaarle Tapper ja Tuula Tenkanen jatkavat uraansa ensi vuoteen, ja nuoret purjehtijat saavat tarpeellisen lisävuoden harjoitteluun.

– Monien purjehtijoiden iän ja kehityksen kannalta olympialaisten siirtyminen oli hyväkin juttu. Korona ei vaikuttanut myöskään purjehtijoidemme harjoitteluun merkittävästi, sillä saimme heti keväällä treeniryhmät pyörimään hyvin kotimaassa, päävalmentaja Joakim Wilenius sanoo.

– Erityisen ilahduttavaa on, että nuoret haastajamme ovat päässeet harjoittelemaan tiiviisti konkarien kanssa esimerkiksi purjelaudoissa, Laserissa ja 49er FX:ssä. Kaikkien kehitys on ollut treenien perusteella hyvää.

Kesän alkaessa Laserien nuorten olympiavalmentaja, itävaltalainen Andreas Geritzer pääsi matkustamaan Suomeen, samoin kuin purjelautavalmentaja, espanjalainen Borja Carracedo.

Oskari Muhonen pääsee kisaamisen makuun jo 17. elokuuta, kun Finnjollien Silver Cup eli alle 23-vuotiaiden MM-regatta alkaa Ranskassa. Muhonen puolustaa kilpailussa viimevuotista maailmanmestaruuttaan, ja hän oli nuorten ykkönen myös vuonna 2017.

– Kolmas kulta olisi kova! Olen treenannut Ranskassa pariin kertaan, kun valmentajani Paul McKenzie asuu ihan lähellä. Keli voi olla aika haastava; joko kevyttä merituulta tai kovaa maatuulta. Aallokko on vinoa, Muhonen ennakoi.

Ranskasta matka jatkuu Finnjollien EM-kilpailuihin Puolaan. Muhosen olo on hyvän harjoituskauden jälkeen luottavainen ja tähtäin vahvasti Tokion olympialaisissa.

– Ainakin pystyn olemaan olympialaisissa paremmassa kunnossa, kun sain vuoden lisäaikaa treenata, Muhonen virnistää.

Maajoukkueesta monen ohjelmassa on syyskuussa Kielin regatta ja myöhemmin EM-kilpailuita. Tilanne elää koronan suhteen kuitenkin jatkuvasti.

– Ensi talven osalta kaikki on vielä auki. Jos tilanne pysyy nykyisenlaisena, pääsemme treenaamaan hyvin ulkomaille, mutta jos koronatilanne pahenee, muuttuu tilanne Pohjoismaissa sään kylmetessä haastavaksi, Wilenius pohtii.

Teksti: Iina Airio
Kuva: Tapio Nirkko