Naantalissa nuoren purjehtijan on hyvä olla

Naantalin Purjehdusseura, NPS, valittiin Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n päätösgaalassa vuoden 2019 junioriseuraksi. Laadukkaan toiminnan taustalla piilee pitkäjänteinen työ.

Nuorissa on tulevaisuus. Sanonta, joka sopii lajiin kuin lajiin, mutta myös kaikille elämän osa-alueille. Naantalin Purjehdusseura on jo pitkään tehnyt loistavaa juniorityötä ja satsaukset kantavat myös hedelmää. Viime vuonna uusia nuoria nähtiin Naantalissa kilpapurjehduksen parissa sankoin joukoin. SPV palkitsikin kauden päätösgaalassa seuran laadukkaan ja aktiivisen työn Vuoden junioriseura -palkinnolla.

Nuorten keskuudessa seura pyrkii korostamaan kaiken purjehdustoiminnan merkitystä. Naantalin Purjehdusseuran junioritoiminnan päällikkö Salla-Riikka Saarinen toteaa, että niin rentohenkisemmälle harrastepurjehdukselle kuin kilpatoiminnalle löytyy tilaa ja arvostusta.

– Molemmilla ryhmillä on paikka sekä seuran junioritoiminnassa että uusien veneilijöiden kasvattamisessa lajin pariin, Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa NPS:n jäsenien keski-ikä on varsin korkea, kuten monessa muussakin purjehdusseurassa. Naantalissa seura tiedostaa ilmiön mahdollisuudet sekä uhkakuvat. Seuran ja koko merellisen kaupungin kannalta, on Saarisen mielestä ensiarvoisen tärkeää saada lisää nuoria harrastuksen pariin. NPS:n kokeneet merenkävijät pääsevät näin jakamaan oppejaan nuorille sukupolville.

Mitä junioripurjehtija Naantalissa saa?

Nuoret ovat jo pitkään päässeet nauttimaan Naantalin toimivasta jollakoulu-toiminnasta. NPS on järjestänyt optimistijollakursseja kesäisin parhaimmillaan yhdeksän kappaletta. Mukana on niin alkeiskursseja kuin jatko-oppeja hieman pidemmällä oleville nuorille.

– Kursseilla on lapsia yhteensä lähes 40. Viimeisenä parina vuotena olemme pystyneet tarjoamaan selkeää ja toimivaa polkua myös jatkamaan purjehdusta viikkopurjehdusryhmissä kurssien jälkeen, kertoo Saarinen.

Junioreissa on hänen mukaansa eronsa. Osa haluaa treenata kovaa kilpailut mielessään, mutta kaikkia kisaaminen ei kiinnosta. Saarisen mukaan kaikille pitää silti tarjota mahdollisuus purjehtia ja tehdä se omien mieltymystensä ehdoilla.

– Erittäin tärkeää on luoda seuran sisällä juniorityöhön omat tavoitteet sekä selkeä toimintasuunnitelma. Lisäksi tulee löytää sitoutuneet ohjaajat ja valmentajat, joita myös koulutetaan jatkuvasti, Saarinen sanoo.

NPS:s junioriryhmät harjoittelevat yhdestä kolmeen kertaan viikossa ja aina toukokuun alusta marraskuun loppuun asti.

Saarinen tiedostaa, että nykyään aktiviteetteja on tarjolla paljon ja purjehduksen on hankala pysyä kilpailussa mukana, kun nuoret valitsevat harrastuksiaan. Hän painottaa kuitenkin, että tärkeintä on tuoda esille, että junioripurjehdus on lajina helppo aloittaa ja ennen kaikkea mahdollista lähes jokaiselle.

Saarisen mielestä kotimaisten seurojen tulee olla kärsivällisiä juniorityönsä kanssa ja antaa toiminnalle sen tarvitsemaa aikaa. Selkeä toimintasuunnitelma tulisi luoda myös hyvissä ajoin luomaan toiminnalle raamit. Saarinen korostaa, että työ on hidasta, mutta sitäkin palkitsevampaa. Kaiken perusta on hänen mukaansa kuitenkin ihmiset.

– Ehdoton edellytys juniorityölle ja kaikelle seuratoiminnalle ovat ihmiset. Ne vapaaehtoiset tekijät ja toimijat. Omistautuneet ja innostuneet ihmiset, jotka haluavat ja jaksavat antaa aikaansa. Kyse on yhteistyöstä, ilman sitä ei synny tuloksia, painottaa Saarinen.

Teksti: Joakim Nordström
Kuvat: Naantalin Purjehdusseura