Miksi moottori?

Moottoriveneellä voit nauttia Suomen vesistöistä hitaasti lipuen tai vauhdikkaasti.

Olen kasvanut moottoriveneilyperheessä ja viihtynyt vesillä niin harraste- kuin kilpaveneilyn parissa. Parasta vapaa-ajan veneilyssä on suomalaisen kesäillan kauneus ja rauha. Mökkiveneily ja kalastus ovat leppoisaa ajanvietettä. Moottoriveneellä pääsee lähes mihin tahansa, venesatamiin ja luonnon poukamiin. Matkantekovauhdinkin voi päättää itse — riippuen toki veneestä. Veneily on harrastuksena erilainen autoiluun tai moottoripyöräilyyn verrattuna, koska ajettava alusta muuttuu koko ajan. Veneillessä rata tai reitti ei ole koskaan kahta kertaa samanlainen; veden pintaa, tuulen ja aaltojen vaikutusta pitää tarkkailla kaiken aikaa.

Jos moottoriveneily kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteys venekerhoon. Ne järjestävät usein kursseja ja koulutuksia liittyen veneen käsittelyyn ja navigointiin, jotka ovat hyödyllisiä taitoja ennen vesille lähtöä. Kilpaveneilyn osalta suosittelen tulemaan kisapaikoille. Varikolla voi kysellä rohkeasti lisätietoa harrastajilta — niin kilpailijoilta kuin toimitsijoiltakin.

Etenkin kilpaveneilyssä korostuu samanhenkisten ihmisten yhdessä tekeminen. Kilpaveneilyn parhaita puolia ovat vauhti ja tiukat kilpailutilanteet, omassa tekemisessään kehittyminen sekä tietynlainen livin’ on the edge, kun haetaan maksimisuoritukseen vaadittavia rajoja ja reagoidaan silmänräpäyksessä.

Suomesta tulee maailman huippukuljettajia ja venekilpailumme järjestetään kansainvälisen palautteen mukaan hyvin. Kilpaveneilyn harrastajamäärä on kasvussa ja juniorityötä tehdään isolla liekillä. Koko perheen lajitutustumispäiviä järjestetään keväisin ja syksyisin. Tarkemmista tapahtumatiedoista kerrotaan SPV:n kotisivuilla.

Moottoriveneily sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Kuvassa starttaavat yli 14-vuotiaat GT30-kuljettajat. Kuvaaja: Heimo Hellsten.

Teksti: Sandra Roms, SPV:n nopeuskilpailutoimikunnan jäsen

Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 6/2018.