Merimuseoissa viihtyy koko perhe

Toiminnallisissa merimuseoissa voi vierailla myös talvella, ja useimpiin pääsee kesällä omalla veneellä.
Nautic esittelee muutaman lähivesien suosikkikohteen.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Maarianhamina

Maarianhaminassa sijaitsevassa Ahvenanmaan merenkulkumuseossa (Ålands Sjöfartsmuseum) riittää nähtävää vuoden ympäri, mutta lumoavin kohde on toki touko-syyskuussa, kun myös purjealus Pommern on auki.

Pommernilla on tarjolla laadukkaat äänipolut niin aikuisten kuin lastenkin makuun. Aikuiset pääsevät mukaan kuvitteelliselle 1930-luvun matkalle Maarianhaminasta Port Victoriaan ja takaisin kotiin. Lapsia laivassa johdattaa eläväinen Ruby-rotta. Lainakuulokkeet ja äänipolut kuuluvat sisäänpääsyn hintaan, joten puolituntinen opastettu kierros kannattaa.

Laivassa riittää kiinnostavaa nähtävää kapteenin komeasta salongista jättimäiseen ruoriin ja valtavaan ruumaan. Pommernilla on yhdistetty taidokkaasti historiaa, tarinallisuutta ja nykyajan teknologiaa, kuten myös museorakennuksen puolella.

Maarianhamina on on ollut perustamisestaan (1861) lähtien merenkulkukaupunki, ja sinne syntyi heti ammattimainen varustamoelinkeino. Myös ahvenenmaalaisten pitkä perinne maailman merillä näkyy Merenkulkumuseossa vahvasti. Kuriositeettien kabinetti esittelee, millaisia tuliaisia maailman ääriltä tuotiin kotiin, ja eri alusten tarinat kiinnostavat kaikenikäisiä. Toiset laivoista pääsivät miehineen onnellisesti kotiin Ahvenanmaalle – toiset valitettavasti eivät.

Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museokortti käy.

Saavutko veneellä? Åländska Segelsällskapetin vierasvenesatama sijaitsee aivan vieressä.
Lisätietoa: sjofartsmuseum.ax/fi/

Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Nautic suosittelee: ”Kävimme museossa viime kesänä kahden poikamme kanssa, ja hauskaa oli! Pommern tarjosi mahtavan kurkistuksen vanhan ajan merenkulkuun. Lapsista oli jännittävää seikkailla laivassa. Merenkulkumuseossa pojat etsivät innoissaan Ruby-rotan koloja näyttelystä ja hämmästelivät uponneiden laivojen tarinoita. Suosittelemme lämmöllä! Lisävinkiksi Ahvenanmaalle, että myös Kastelholman linnassa oli paljon ohjelmaa lapsille ja vierasvenesatama vieressä.”

Lentosatama, Tallinna

Viron merimuseoon kuuluva Lentosatama (Lennusadam) avasi ovensa vuonna 2012, ja on siitä lähtien kuulunut maan suosituimpien museoiden joukkoon. Merimuseon päänäyttely sijaitsee Paks Margareeta -tornissa vanhan kaupungin kupeessa, mutta rannalla sijaitsevassa Lennusadamissa on erityisen paljon lapsiperheitä houkuttelevaa historiaa.

Yksi Lentosataman vaikuttavimmista aluksista on Englannissa 1937 rakennettu Lembit-sukellusvene, jota voi jo näyttelyhalliin tultaessa ihastella yläviistosta. Lembitiin pääsee tutustumaan myös lähemmin, ja sen historiatuntemusta voi myös testata hauskassa tietokilpailussa.

Vuoden 1980 olympiapurjehdusten isäntänä Tallinna haluaa tuoda esiin myös olympiapurjehdusluokkia, joiden nykyisiä ja aiempia veneitä roikkuu näyttävästi hallin katosta. Siltakierroksen yläosasta voi päättää jo hallin päädyn vaihtuvaan näyttelyyn tai jatkaa kohti Viron sotahistoriallisia elementtejä. Alakerrassa on runsaasti testattavaa ja koettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Videot, simulaattorit ja muut aktiviteetit saavat ajan kulumaan museossa nopeasti.

Lentosataman laiturissa oleva höyryjäänmurtaja Suur Tõll on Viron vanhin ja arvokkain museolaiva. Myös siihen on mahdollista tutustua.

Museon opaskyltit ovat viroksi, venäjäksi ja englanniksi. Maksullisessa äänioppaassa on kielivaihtoehtona myös suomi (ei ruotsia). Alle 9-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Saavutko veneellä? Lentosatamassa on vierasvenesatama.
Lisätietoa: meremuuseum.ee/fi/

Tallinnan lentosatama

Nautic suosittelee: ”Lennusadam oli tammikuisena sunnuntaina täpötäynnä virolaisia, venäläisiä ja suomalaisia. Katseltavaa riitti kaikille, vaikka jonotuksen vuoksi emme ehtineet esimerkiksi sukellusveneeseen tai lentosimulaattoriin. 10-vuotias oli vaikuttunut vedenpainemittarista ja monista muista aktiviteeteistä. Myös katosta roikkuvia olympialuokkien veneitä oli hauska katsella. Ravintola oli tosi hyvä!”

Merikeskus Vellamo, Kotka

Ympäri vuoden auki oleva Merikeskus Vellamo toivottaa kaikenikäiset vierailijat tervetulleiksi. Suomen Merimuseosta, Kymenlaakson museosta ja Merivartiomuseosta koostuva kokonaisuus luo linkkejä menneestä nykyisyyteen ja tulevaan.

Vellamon näyttelyissä ja tapahtumissa viihtyy mainiosti koko perhe. Esimerkiksi Merimonsterit-näyttelyssä vanhemmat ja lapset voivat yhdessä sukeltaa seikkailuun Carta marina -kartan vaarallisille vesille. Päivä kuluu vauhdilla mukavien puuhien ääressä. Kesällä Vellamo-käynnillä pääsee tutustumaan myös jäänmurtaja Tarmoon.

Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Museokortti käy.

Saavutko veneellä? Merikeskus Vellamolla on oma vieraslaituri, johon voi kiinnittyä vierailun ajaksi. Ei tarkoitettu yöpymiseen.
Lisätietoa: merikeskusvellamo.fi

Merikeskus Vellamo

Forum Marinum, Turku

Kahden museorakennuksen näyttelyistä ja eri aikakausia edustavista museolaivoista koostuva Forum Marinum on upea koko perheen kohde Aurajoen rannalla.

Forum Marinumilla on kokoelmissaan kaikkiaan yli 100 venettä, joista osa on yleisön nähtävänä Linnanpuomin näyttelyrakennuksessa sekä piha-alueen venekatoksessa. Aurajoessa kelluvat Forum Marinumin suurimmat museolaivat, jotka ovat avoinna yleisölle ainoastaan kesäaikaan.

Perheen pienimmille on oma merimuseo Tyrskynmyrskyn, jossa merenkulkuun voi tutustua leikkien ja hauskojan aktiviteettien kautta. Museossa on jopa oma laivansa, jossa pikkukipparit voivat opetella lajin saloja.

Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museokortti käy.

Saavutko veneellä? Turun vierasvenesatamasta on noin 10 minuutin kävely Forum Marinumiin.
Lisätietoa: forum-marinum.fi

Forum Marinum

Rauman merimuseo, Rauma

Jos kesälomamatkasi vie Raumaan, kannattaa vierailla Suomen kolmanneksi vanhimman kaupungin merimuseossa. Raumalaisen laivanrakennukseen, merenkulun opetukseen ja merimiehen elämään tutustumisen lisäksi lapset pääsevät tervehtimään Kaskisukeltaja Wikholmia ja testaamaan navigointisimulaattori Jennyä. Sään salliessa visiittiin kannattaa liittää leikkikierros läheisessä merihenkisessä Kipparinpuistossa.

Alle 7-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Museokortti käy.

Saavutko veneellä? Voit vierailla esimerkiksi Poroholman vierasvenesatamassa tai Rauman huvivenesatamassa.
Lisätietoa: rmm.fi

Rauman merimuseo

Teksti: Iina Airio
Kuvat: Iina Airio, Mirja Rosenberg